loader

„Grădina Danei” înfloreşte pe 20 august

Invitaţii Danei Constantinescu din această ediţie vin cu informaţii şi sfaturi utile despre florile de vară, lavandă, florile de vanilie şi gloxinia. Întâlnirea are loc duminică, 20 august, de la ora 10.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Dana Constantinescu
În grădina Danei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Parfumate şi multicolore, florile de vară ne pot ajuta să ne transformăm grădina într-un mic colţ de Rai. Muşcate, petunii, trandescantia, voalul miresei, alyssum, floarea de miere – toate ne aduc culori aprinse şi un parfum încântător, irezistibil. Ce să alegem fiecare dintre noi, cum să le îngrijim, în ce locuri să le amplasăm şi cum să le avem înflorite cât mai mult timp ne învaţă Florina Ilisie din Ineu, judeţul Arad, prima interlocutoare a Danei Constantinescu în ediţia de duminică, 20 august, a emisiunii În grădina Danei. Ca de obicei, emisiunea începe la ora 10.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

(w882) flori colo

Chiar dacă imaginile ne duc cu gândul la fermecătoarea regiune Provence din sudul Franţei, rămânem, alături de gazda emisiunii, tot la Ineu şi pentru cel de-al doilea subiect, unul care pare să stârnească tot mai mult interes şi în ţara noastră: cultura de lavandă. Cei care intră în afaceri cu „aurul mov” din agricultură sunt, în general, români care dispun de suprafeţe mai mici, de câteva hectare şi au o sumă disponibilă pentru a investi. Pregătirea solului pentru cultivare implică mai multe proceduri specifice, precum arat, discuit, frezat şi, opţional, bilonarea – la fel ca în legumicultură. Pentru un hectar, aceste lucrări ajung la circa 2.000 de lei, dacă utilajele sunt închiriate, aşa cum fac, la început, cei mai mulţi „pionieri” ai lavandei. Unul dintre ei este Ion Faur, din Ineu (Arad), al doilea partener de dialog al Danei Constantinescu.

(w882) flori

Floarea de vanilie sau Heliotropium este o bună alegere pentru cei care doresc o plantă cu flori uşor de cultivat şi cu un parfum puternic – de unde şi numele de vanilie sălbatică. Se găsesc varietăţi purpurii, albastre şi albe. Planta poate fi dirijată ca o plantă standard. Vanilia poate fi ţinută mai mulţi ani ca o plantă de casă, dar capacitatea de a da inflorescenţe atractive se diminuează cu vârsta. Mai multe despre ea ne povesteşte Virgil Oprea, din Rafov, judeţul Prahova.

(w882) flori albi

Iar în finalul emisiunii, aflăm cum să cultivăm gloxinia, o plantă cu flori mari, catifelate, sub formă de clopoţel, şi frunze late, pufoase. Deşi nu are florile parfumate, gloxinia compensează prin varietatea mare de culori oferite. Poate avea flori de un alb imaculat sau pot fi purpurii, violet, mov închis, în variante simple sau în combinaţie cu alte culori. Cei care şi le doresc în propria curte sau grădină pot afla cum să le cultive de la Rendi Ferencz din Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, ultimul interlocutor al Danei Constantinescu în ediţia de duminică a emisiunii.

(w882) flori mov

Emisiunea În grădina Danei, difuzată de TVR 1 în fiecare duminică, între orele 10.00 şi 10.25, vine cu sfaturi telespectatorilor interesaţi de amenajarea şi întreţinerea unei grădini. „Discutăm despre pasiuni, despre dragostea pentru natură, despre ceea ce înseamnă să trăim verde într-o lume verde. Consider grădina o adevarată provocare, atât pentru proprietarii ei, cât şi pentru cei care o amenajează. Legume, fructe, răsaduri, flori, plante decorative, pomi fructiferi, arbuşti ornamentali, arbuşti fructiferi, proiecte de amenajare, gazon, sisteme de irigaţie, sisteme de drenaj, lucrări de întreţinere, sisteme de producţie, tratamente şi dăunători, toate îşi găsesc locul în emisiunea de la TVR 1”, spune prezentatoarea şi realizatoarea Dana Constantinescu.

Concursul cu premii „În grădina Danei” continuă. Mai multe detalii găsiţi aici.

17:00 Dincolo de alb şi negru

* Emisiunea continuă seria de întâlniri cu invitaţi inspiraționali.

Programul pune accent pe acurateţea discuţiei, apelând la analize serioase ale evenimentelor şi la opinii pertinente.

Invitat Igor Bergler, cel mai bine vândut autor din ultimii 20 de ani

Producător Ioana Mureşan

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

* Code for Romania

Bogdan Ivănel -fondator Code for Romania

Miruna Muscan-coordinator echipa cercetare și proiectare Code for Romania

România are o listă lungă de probleme, în domenii cheie precum educație, sănătate, mediu și comunități vulnerabile, dar are și oameni care înțeleg nevoia de acțiune și care construiesc o infractructură a binelui. Un exemplu sunt cei de la Code for Romania, care scriu un nou capitol în istoria tehnologiei civice și găsesc soluții digitale țintite la probleme grave ale României.

​Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

 
Duminică seară, ne relaxăm la „Popasuri muzicale cu Junii Sibiului”, pe TVR 1

La aniversarea celor 80 de ani de existenţă a Junilor, Televiziunea Română difuzează o serie de recitaluri muzical coregrafice ale acestora şi ...

Cum văd ucrainenii pacea? Aflăm sâmbătă, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre listele de cuvinte şi expresii interzise în America administraţiei Trump, dar şi despre cei 76 de ani de existență ai ...

“Bucuria credinței”: Biserica Universității Gheorghe Asachi | VIDEO

Biserica din campusul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași reprezintă mult mai mult decât o simplă structură arhitecturală. Este un ...

 

#tvr1