loader

„Grădina Danei” înfloreşte pe 20 august

Invitaţii Danei Constantinescu din această ediţie vin cu informaţii şi sfaturi utile despre florile de vară, lavandă, florile de vanilie şi gloxinia. Întâlnirea are loc duminică, 20 august, de la ora 10.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Dana Constantinescu
În grădina Danei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Parfumate şi multicolore, florile de vară ne pot ajuta să ne transformăm grădina într-un mic colţ de Rai. Muşcate, petunii, trandescantia, voalul miresei, alyssum, floarea de miere – toate ne aduc culori aprinse şi un parfum încântător, irezistibil. Ce să alegem fiecare dintre noi, cum să le îngrijim, în ce locuri să le amplasăm şi cum să le avem înflorite cât mai mult timp ne învaţă Florina Ilisie din Ineu, judeţul Arad, prima interlocutoare a Danei Constantinescu în ediţia de duminică, 20 august, a emisiunii În grădina Danei. Ca de obicei, emisiunea începe la ora 10.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

(w882) flori colo

Chiar dacă imaginile ne duc cu gândul la fermecătoarea regiune Provence din sudul Franţei, rămânem, alături de gazda emisiunii, tot la Ineu şi pentru cel de-al doilea subiect, unul care pare să stârnească tot mai mult interes şi în ţara noastră: cultura de lavandă. Cei care intră în afaceri cu „aurul mov” din agricultură sunt, în general, români care dispun de suprafeţe mai mici, de câteva hectare şi au o sumă disponibilă pentru a investi. Pregătirea solului pentru cultivare implică mai multe proceduri specifice, precum arat, discuit, frezat şi, opţional, bilonarea – la fel ca în legumicultură. Pentru un hectar, aceste lucrări ajung la circa 2.000 de lei, dacă utilajele sunt închiriate, aşa cum fac, la început, cei mai mulţi „pionieri” ai lavandei. Unul dintre ei este Ion Faur, din Ineu (Arad), al doilea partener de dialog al Danei Constantinescu.

(w882) flori

Floarea de vanilie sau Heliotropium este o bună alegere pentru cei care doresc o plantă cu flori uşor de cultivat şi cu un parfum puternic – de unde şi numele de vanilie sălbatică. Se găsesc varietăţi purpurii, albastre şi albe. Planta poate fi dirijată ca o plantă standard. Vanilia poate fi ţinută mai mulţi ani ca o plantă de casă, dar capacitatea de a da inflorescenţe atractive se diminuează cu vârsta. Mai multe despre ea ne povesteşte Virgil Oprea, din Rafov, judeţul Prahova.

(w882) flori albi

Iar în finalul emisiunii, aflăm cum să cultivăm gloxinia, o plantă cu flori mari, catifelate, sub formă de clopoţel, şi frunze late, pufoase. Deşi nu are florile parfumate, gloxinia compensează prin varietatea mare de culori oferite. Poate avea flori de un alb imaculat sau pot fi purpurii, violet, mov închis, în variante simple sau în combinaţie cu alte culori. Cei care şi le doresc în propria curte sau grădină pot afla cum să le cultive de la Rendi Ferencz din Sf. Gheorghe, judeţul Covasna, ultimul interlocutor al Danei Constantinescu în ediţia de duminică a emisiunii.

(w882) flori mov

Emisiunea În grădina Danei, difuzată de TVR 1 în fiecare duminică, între orele 10.00 şi 10.25, vine cu sfaturi telespectatorilor interesaţi de amenajarea şi întreţinerea unei grădini. „Discutăm despre pasiuni, despre dragostea pentru natură, despre ceea ce înseamnă să trăim verde într-o lume verde. Consider grădina o adevarată provocare, atât pentru proprietarii ei, cât şi pentru cei care o amenajează. Legume, fructe, răsaduri, flori, plante decorative, pomi fructiferi, arbuşti ornamentali, arbuşti fructiferi, proiecte de amenajare, gazon, sisteme de irigaţie, sisteme de drenaj, lucrări de întreţinere, sisteme de producţie, tratamente şi dăunători, toate îşi găsesc locul în emisiunea de la TVR 1”, spune prezentatoarea şi realizatoarea Dana Constantinescu.

Concursul cu premii „În grădina Danei” continuă. Mai multe detalii găsiţi aici.

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1