loader
Foto

Importanţa educaţiei în Europa viitorului

O nouă ediţie a emisiunii „Observatori la Parlamentul European” s-a difuzat exclusiv online vineri, 19 noiembrie, de la ora 13:00. Subiectul acestei dezbateri din ciclul Europa viitorului a fost educaţia.

 

Radu Rădulescu a dezbătut subiectul educaţiei cu:

  • Victor Negrescu, cadru universitar şi membru al Parlamentului European
  • Dan Ion Nanoveanu, absolvent al Universităţii Naționale de Muzică şi masterand în cadrul SNSPA
  • Andrei Bobocea, student la Informatică Economică - Academia de Studii Economice
  • Andrei Toma, lector univ. dr. la Departamentul de Informatică şi Cibernetică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice.

Discuţiile s-au centrat în jurul viitorului educaţiei în Uniunea Europeană, al problemelor legate de sistemul educaţional românesc, al soluţiilor pentru îmbunătăţirea proceselor şi integrării tehnologiei în acest domeniu.

Europarlamentarul Victor Negrescu a pus accent pe importanţa investiţiilor în educaţie şi pe prioritizarea educaţiei ca model de societate. De asemenea, a menţionat necesitatea existenţei unui spaţiu european comun al educaţiei, pentru recunoaşterea diplomelor şi calificărilor la nivel european, pentru evaluarea investiţiilor, împărtăşirea recomandărilor pe zona de curriculum, formarea şi specializarea profesorilor.

S-a abordat şi chestiunea implementării proiectelor educaţionale, dar şi a problemelor ce împiedică punerea lor în practică, a bugetului Uniunii Europene pentru sfera educaţională, a suplimentărilor pentru programele Erasmus şi pentru Anul European pentru Tineret şi a oportunităţilor de finanţare pentru anul viitor.

Profesorul Andrei Toma a discutat despre sistemele unitare de educaţie, digitalizarea învăţământului în România, învăţământul online şi despre necesitatea unor sisteme integrate care să devină disponibile tuturor elevilor, despre interacţiunile online complexe şi digitalizarea elementelor de proces.

***

Moderator: Radu Rădulescu

Producător: Ion Stavre

***

Ediţia "Observatori la Parlamentul European" s-a difuzat exclusiv online, pe site-ul www.tvrplus.roYoutube (canalul oficial al TVR) şi Facebook (contul oficial al TVR 1).

***

Până la finalul lunii iunie 2022, în fiecare zi de vineri, de la ora 13:00, moderatorul TVR şi invitaţii săi vor urmări şi discuta seria de Conferinţe ale Parlamentului European dedicate viitorului UE. Emisiunea va fi difuzată în direct, din Studioul 4 al TVR, pentru a permite astfel interactivitatea, reacțiile privitorilor. La fiecare ediție, moderatorul va avea în platou un invitat, europarlamentar sau membru al board-ului Conferinţei PE pentru Viitorul Europei, plus alți trei invitați, studenți sau profesori din România şi UE, care se vor alătura dezbaterii prin intermediul platformei Skype. Seria Conferinţele PE va avea opt teme principale, printre care: justiție, drepturile omului, mediu sau digitalizarea UE, fiecare urmând a fi analizată la „Observatori la Parlamentul European”. Cele mai importante idei din cadrul emisiunii se pot constitui în propuneri pentru Viitorul Europei şi vor fi decupate şi postate pe platforma Conferinţele PE.

 

13:00 Ora regelui

”Papa Francisc nu a fost doar un simbol, ci un exemplu viu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de religia lor, în special pentru cei aflați în nevoie”, a spus Majestatea Sa Margareta. În cartea de condoleanțe deschisă de Monseniorul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Moldova, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria au completat în numele Custodelui Coroanei: ”Suveranul Pontif a avut România în inima Sa, iar noi l-am avut în inima noastră”.

Încărcată de semnificații, 10 Mai este, înainte de toate, Ziua Independenței Naționale (1877), dar, printr-o coincidență a istoriei, este și data în care a fost realizat Concordatul care reglementa raporturile bilaterale ale României cu Sfântul Scaun (1927). Despre evoluția centenară a relațiilor dintre Familia Regală a României și Statul Pontifical, dar și despre înrudirea membrilor dinastiei române cu cele ale Europei, până la îndepărtata Portugalie, în ”Ora Regelui” care aduce învățături cu precădere de viață, despre virtuți rare, despre iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Prezintă: Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1