loader
Foto

Galerie foto

Împreună de Sfintele Paști, la „Tezaur folcloric”, pe TVR1 | VIDEO

Cântec, port, gastronomie, obiceiuri româneşti. Ne bucurăm de sărbătoarea de Paști şi de întâlniri cu rude, vecini și prieteni. Pe 24 aprilie, Gheorghiţa Nicolae ne oferă o porţie generoasă de „Tezaur folcloric”, de la 11.45 și de la 13.00.

 

Tezaur folcloric

De 40 de ani, „Tezaurul folcloric” este şi rămâne aproape de credințele și tradițiile noastre şi, ca întotdeauna, marile sărbători ale creştinătăţii se regăsesc în programele Televiziunii Române. Şi în acest an, „Tezaurul folcloric” aduce Sărbătoarea de Paști în Studioul Televiziunii Romane, un loc al marilor întâlniri.

(w882)

„Echipa emisiunii Tezaur folcloric şi-a propus să reconstituie sărbătoarea de Paști, cu toate elementele specifice ei: cântec, port, gastronomie, obiceiuri, elementul principal constituindu-l bucuria întâlnirii cu rude, vecini şi prieteni de aproape sau de departe.

Vor fi întâlniri cu aceia care respectă, păstrează și își continuă viața după legile moștenite din generație în generație. Proiectul a prins viață în anul 2021, ca o dorință de a nu lasa să se piardă în neuitare, din cauza regulilor impuse de pandemie, a celor mai frumoase obiceiuri și datini legate de aceste sărbători”, spune Gheorghiţa Nicolae, gazda emisiunii.

(w882)

În acesta an, în duminica Paștilor, „Tezaurul folcloric”, cu o durată de peste două ore, va reuni membri ai Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Tg. Jiu, reprezentanți de seamă ai folclorului bucovinean, dar şi mari interpreți ai foclorului românesc.

(w882)

Momentul „La Novaci, la stână, de Paști” îi aduce în lumina reflectoarelor pe artiștii gorjeni care își vor etala calitățile de bune gazde, primind oaspeții cu cele mai alese bucate, specifice acestei sărbători.

Reprezentanți de seamă ai folclorului bucovinean ne vor impresiona cu calitățile lor de buni păstrători ai obiceiurilor de Paști, prin spiritul lor curat şi viu. Recunoscuţi pentru ospitalitate și vrednicie, ei vor fi gazde primitoare pentru invitați din alte zone folclorice ale țării: Grupul Folcloric „Obcina Stânișoarei” din localitatea Mălini, județul Suceava, coordonator Vasile Ungureanu (Tezaur Uman Viu), precum şi artişti ai Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” al Centrului Cultural „Bucovina” din Suceava.

(w882)

Momentele de tradiții şi obiceiuri vor fi însoțite de voia bună și frumusețea cântecului marilor interpreți ai foclorului românesc, familii de artiști iubiţi, dar şi tineri interpreți care preiau, din mers, valorile culturii și artei tradiţionale.

Ne vom întâlni cu: Irina Loghin, Gheorghe Turda, Gheorghe Roșoga, Daniela Condurache, Matilda Pascal Cojocarița, Alin Pascal, Ștefan și Horațiu Cigu, Georgiana Pană și Taraful „Tudor Pană”, condus de Petrică Pană, Alexandru Pugna, Constantin Bahrin, Maria Costin Murgoci, Marioara Man Gheorghe; li se alătură tinerii interpreți Roxana Reche și Alexandru Pal, Gelu Voicu, Tudor Voicu şi Taraful „Lăutarii Teleormanului”, Andreea Chisăliță, Liviu Olteanu, Sorin Filip, interpret şi manager al Centrului Cultural „Bucovina” din Suceava, co-prezentator al spectacolului alături de Gheorghiţa Nicolae.

Cea mai iubită și mai populară emisiune de folclor intră în casele românilor la TVR 1, în Ziua de Paşti, de la ora 11.45 - prima parte, iar de la 13.00 - partea a doua.

 

16:00 Care pe care

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1