loader
Foto

In memoriam Johnny Răducanu, la „Opre Roma”

„Opre Roma” a pregătit pentru vineri, 21 ianuarie, un reportaj filmat la Brăila, în timpul celui mai important festival concurs de jazz din România care poartă numele lui Johnny Răducanu. De la ora 15:10, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Opre roma

„Opre Roma” vă invită să urmăriți un material dedicat lui Johnny Răducanu - în memoria prietenilor, a celor cu care a lucrat și ca sursă de inspirație pentru tinerii muzicieni care s-au înscris în concurs.

Vorbesc Michael Creţu (nepotul lui Johnny Răducanu, la rândul său contrabasist şi profesor stabilit în Manchester), Nicolas Simion, Doru Ionescu, Teodora Enache, Florian Lungu, Irina Margareta Nistor, Ion Caramitru, Alina Sulicu (manager al Centrului pentru promovarea culturii tradiționale în Brăila) și trei laureați ai concursului de jazz, muzicieni tineri din Elvetia și Italia.

***

Pe 1 decembrie 1931, o pagină de istorie a orașului Brăila începea să se scrie. Într-o familie de romi se naștea un băiat ce avea să fie cunoscut în plan internațional și care avea să pună orașul port pe harta lumii muzicale: Răducanu Crețu.

S-a stins din viață pe 19 septembrie 2011, dar rămâne cel mai important şi cel mai iubit exponent al jazz-ului românesc din istorie. Contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi lider de formaţie, apreciat atât în ţară cât şi în străinătate, artistul a fost supranumit de către marele jazzolog american Leonard Feather „Mr. Jazz of Romania”.

(w882) jhonny rad

Johnny Răducanu a studiat la Şcoala de Muzică din Cluj (actualmente Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”), începând cu anul 1950, pe care a absolvit-o, la clasa de contrabas, în anul 1953, apoi a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, clasa contrabas - clasa profesorului Iosif Prunner - , în perioada 1953-1956.

Începând cu anul 1953, pe când avea 22 de ani, Maria Tănase - care lucrase şi cu tatăl lui, contrabasistul Creţu Costică - îl ia pe tânăr în formaţia ei, tot în calitate de contrabasist, efectuând concerte în Bucureşti şi în ţară.

***

În partea a doua a emisiunii vorbim despre Petrica Andrei, muzician de etnie romă - din familie veche de lăutari.

Vă prezentăm imagini din spectacolul său “Joy of Life”, desfășurat pe scena Festivalului Internațional de Jazz Johnny Răducanu de la Brăila.

(w882) petrica an

sursa foto: Petrica Andrei - facebook.com - Petrica Andrei Orchestra

15:55 Akzente

(II)​ Pregătiri de Paşti la Sânpetru. Maria Rill. Noutăţi editoriale cu dr. Markus Fischer.​

Transmisiune directă +înregistrare

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1