In memoriam Johnny Răducanu, la „Opre Roma”
vineri, 21 ianuarie 2022
„Opre Roma” a pregătit pentru vineri, 21 ianuarie, un reportaj filmat la Brăila, în timpul celui mai important festival concurs de jazz din România care poartă numele lui Johnny Răducanu. De la ora 15:10, la TVR 1 și online pe TVR+.
johnny raducanu
Alte legături
OPRE ROMA

„Opre Roma” vă invită să urmăriți un material dedicat lui Johnny Răducanu - în memoria prietenilor, a celor cu care a lucrat și ca sursă de inspirație pentru tinerii muzicieni care s-au înscris în concurs.

Vorbesc Michael Creţu (nepotul lui Johnny Răducanu, la rândul său contrabasist şi profesor stabilit în Manchester), Nicolas Simion, Doru Ionescu, Teodora Enache, Florian Lungu, Irina Margareta Nistor, Ion Caramitru, Alina Sulicu (manager al Centrului pentru promovarea culturii tradiționale în Brăila) și trei laureați ai concursului de jazz, muzicieni tineri din Elvetia și Italia.

***

Pe 1 decembrie 1931, o pagină de istorie a orașului Brăila începea să se scrie. Într-o familie de romi se naștea un băiat ce avea să fie cunoscut în plan internațional și care avea să pună orașul port pe harta lumii muzicale: Răducanu Crețu.

S-a stins din viață pe 19 septembrie 2011, dar rămâne cel mai important şi cel mai iubit exponent al jazz-ului românesc din istorie. Contrabasist, pianist, compozitor, aranjor şi lider de formaţie, apreciat atât în ţară cât şi în străinătate, artistul a fost supranumit de către marele jazzolog american Leonard Feather „Mr. Jazz of Romania”.

(w640) jhonny rad

Johnny Răducanu a studiat la Şcoala de Muzică din Cluj (actualmente Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”), începând cu anul 1950, pe care a absolvit-o, la clasa de contrabas, în anul 1953, apoi a studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, clasa contrabas - clasa profesorului Iosif Prunner - , în perioada 1953-1956.

Începând cu anul 1953, pe când avea 22 de ani, Maria Tănase - care lucrase şi cu tatăl lui, contrabasistul Creţu Costică - îl ia pe tânăr în formaţia ei, tot în calitate de contrabasist, efectuând concerte în Bucureşti şi în ţară.

***

În partea a doua a emisiunii vorbim despre Petrica Andrei, muzician de etnie romă - din familie veche de lăutari.

Vă prezentăm imagini din spectacolul său “Joy of Life”, desfășurat pe scena Festivalului Internațional de Jazz Johnny Răducanu de la Brăila.

(w640) petrica an

sursa foto: Petrica Andrei - facebook.com - Petrica Andrei Orchestra

 • 19:40

  Zide zi cu părintele Constantin Necula . Producător Victor Dochia
 • 19:45
  Sport
 • 20:00
  Telejurnal
  * Ştiri. Prezintă Dorina Florea Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directa
 • 20:57
  Meteo
 • 21:10
  Operaţiunea Monstrul
  ( România, 1976) Regia Manole Marcus Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru *Comedie. Un grup de cinci bărbaţi, prieteni şi colegi de serviciu, pleacă fără ştirea nevestelor într-o expediţie în Deltă. La pescuit, respectiv la vânătoare, personajele ajung în situaţii dintre cele mai ridicole şi amuzante. Comicul de situaţie erupe în momentul în care, contrar uzanţelor vremii, funcţionarul cel mai mic în ierarhie prinde prada mult-visată: "Monstrul", un somn legendar. Redactor Gabriela Onea
 • 23:10
  Victime de război
  Film* Victime de război (PURPLE HEART-SUA, 2005) Regia Bill Birrell Cu: William Sadler, Demetrius Navarro, Mel Harris *Film de acţiune. Înaintea declarării războiului din Irak din 2003, unitatea de elită a colonelului Allen primeşte ordinul de a-l asasina pe Saddam Hussein. Dar sergentul Padilla, ales să ducă misiunea la capăt, este capturat şi torturat de irakieni. Deşi reuşeşte să se salveze şi se întoarce în America, el e considerat un pericol pentru informaţiile secrete pe care le deţine, iar colonelul Allen este însărcinat să „rezolve problema”. Redactor Corina Feleagă
 • 00:50
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă* Best of Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:50
  Operaţiunea Monstrul
  ( România, 1976) Regia Manole Marcus Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru Comedie. Redactor Gabriela Onea
 • 03:35
  Victime de război
  (PURPLE HEART-SUA, 2005) Regia Bill Birrell Cu: William Sadler, Demetrius Navarro, Mel Harris Film de acţiune. Redactor Corina Feleagă
 • 05:05
  Ferma lui Jimmy
  (SPRING & AUTUMN AT JIMMY’S FARM, Regatul Unit, 2020) Producători/Regizori : Dominic Longmuir, Gerard McHugh, Nick Wilkinson Prezentator Jimmy Doherty * Documentar. Episodul 3. Redactor Laura Bălan
 • 05:55
  Imnul României