loader
Foto

„Inspiră România”, la TVR 1: Dezastrul asupra mediului cauzat de război

În Ucraina, inclusiv în Zona de excludere Cernobîl, incendiile de pădure sunt un eveniment anual. Schimbările climatice pot exacerba apariţia acestora. În plus, Cernobîl găzduiește un depozit de deșeuri radioactive, iar solul din jur este contaminat.

 

Ionuț Gheorghe
Inspiră România

Pe lângă dezastrul umanitar fără precedent, războiul din Ucraina are efecte multiple: de la distrugerea oraşelor şi a ecosistemelor din regiunile afectate, până la creşterea preţurilor la alimente şi pe piaţa de energie, la nivel european şi global.

Inevitabil, preocupările pentru mediu au crescut.

Dezastrul de la Cernobil din 1986 rămâne cel mai mare accident nuclear de până acum. Zona din jurul centralei este, probabil, cel mai radioactiv ecosistem terestru de pe Pământ. În Ucraina, inclusiv în Zona de excludere Cernobîl, incendiile de pădure sunt un eveniment anual, iar schimbările climatice pot exacerba apariţia acestora. În comparație cu alte incendii, acestea generează îngrijorare cu privire la expunerea crescută la radiații din cauza inhalării de fum contaminat. Riscul ca incendiile să răspândească radiații readuce în atenţie ceea ce s-a întamplat în 2020, când incendiile masive de pădure s-au răspândit în Zona de Excludere, iar nivelul de radiații în apropierea focarelor de incendiu a fost de 16 ori mai mare decât de obicei.

(w500)

Cernobîl găzduiește un depozit de deșeuri radioactive, iar solul din jur este contaminat. Monitorizarea eficientă a radiațiilor la centrală a fost, de asemenea, o problemă de la începutul războiului din Ucraina. Autorităţile din România intenţionează să înceapă în curând distribuirea către populaţie a pastilelor cu iod, însă profilaxia va trebui făcută numai în anumite condiţii. Subiectul este dezbătut marţi, 5 aprilie, de la ora 17.00, în noua ediţie „Inspiră România”, la TVR 1.

Şi cum pe toţi ne preocupă, tot la „Inspiră România”, vrem să aflăm ce se va întâmpla cu planurile pentru un mediu curat şi scăderea emisiilor de dioxid de carbon. Şi asta mai ales pentru că, în contextul restricţiilor impuse de războiul din Ucraina şi al crizei de pe piaţa de energie, a fost anunţată, ca soluţie, redeschiderea minelor pe cărbune. Ne întrebăm cu toţii care va fi impactul asupra mediului şi ce soluţii există.

(w882)

Invitaţii „Inspiră România”, marţi, 5 aprilie, ora 17.00: Ana Gherasim, şef Serviciu Laborator Radioactivitate ANPM; Petre Min - coordonator al Compartimentului Urgenţe Radiologice CNCAN; Radu Ţincu - medic primar ATI, Spitalul de Urgenţă Floreasca; Angela Grămadă - expert în securitate şi afaceri internţionale; Nicu Ştefănuţă - europarlamentar, membru în Comisia de Mediu vor veni cu răspunsuri la toate aceste subiecte.

Înregistrarea ediţiei poate fi văzută aici:

În fiecare marți, de la ora 17.00, la TVR 1 încercăm să găsim împreună inspiraţia de a face lucruri bune pentru planeta care, deocamdată, este singura noastră casă. La „Inspiră România”, dezbatem alături de invitaţi specialişti subiecte fierbinți despre mediu, climă şi schimbări climatice.

Moderator: Ionuţ Gheorghe

Producători şi realizatori: Raluca Stroe Brumariu şi Cristina Dănilă

 

11:00 Vedeta familiei

Vedeta familiei (redifuzare) Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Ediţia 2

Concurenti-SOPHIA DINU, STEFAN STANEV, ELISA MIRON
presedinte juriu-LUMINITA ANGHEL
juriu: Lidia Berceanu-avocat; Izabela Cristea-asistent medical; Georgiana Vasile-profesoara; Andrei Iancu-coregraf-sef Ansamblul Artistic Ciocarlia; Adrian Georgescu-inginer, actualmente pensionar; Anton Bangaci, actor si fotomodel.
Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1