loader
Foto

„Inspiră România”, la TVR 1: Dezastrul asupra mediului cauzat de război

În Ucraina, inclusiv în Zona de excludere Cernobîl, incendiile de pădure sunt un eveniment anual. Schimbările climatice pot exacerba apariţia acestora. În plus, Cernobîl găzduiește un depozit de deșeuri radioactive, iar solul din jur este contaminat.

 

Ionuț Gheorghe
Inspiră România

Pe lângă dezastrul umanitar fără precedent, războiul din Ucraina are efecte multiple: de la distrugerea oraşelor şi a ecosistemelor din regiunile afectate, până la creşterea preţurilor la alimente şi pe piaţa de energie, la nivel european şi global.

Inevitabil, preocupările pentru mediu au crescut.

Dezastrul de la Cernobil din 1986 rămâne cel mai mare accident nuclear de până acum. Zona din jurul centralei este, probabil, cel mai radioactiv ecosistem terestru de pe Pământ. În Ucraina, inclusiv în Zona de excludere Cernobîl, incendiile de pădure sunt un eveniment anual, iar schimbările climatice pot exacerba apariţia acestora. În comparație cu alte incendii, acestea generează îngrijorare cu privire la expunerea crescută la radiații din cauza inhalării de fum contaminat. Riscul ca incendiile să răspândească radiații readuce în atenţie ceea ce s-a întamplat în 2020, când incendiile masive de pădure s-au răspândit în Zona de Excludere, iar nivelul de radiații în apropierea focarelor de incendiu a fost de 16 ori mai mare decât de obicei.

(w500)

Cernobîl găzduiește un depozit de deșeuri radioactive, iar solul din jur este contaminat. Monitorizarea eficientă a radiațiilor la centrală a fost, de asemenea, o problemă de la începutul războiului din Ucraina. Autorităţile din România intenţionează să înceapă în curând distribuirea către populaţie a pastilelor cu iod, însă profilaxia va trebui făcută numai în anumite condiţii. Subiectul este dezbătut marţi, 5 aprilie, de la ora 17.00, în noua ediţie „Inspiră România”, la TVR 1.

Şi cum pe toţi ne preocupă, tot la „Inspiră România”, vrem să aflăm ce se va întâmpla cu planurile pentru un mediu curat şi scăderea emisiilor de dioxid de carbon. Şi asta mai ales pentru că, în contextul restricţiilor impuse de războiul din Ucraina şi al crizei de pe piaţa de energie, a fost anunţată, ca soluţie, redeschiderea minelor pe cărbune. Ne întrebăm cu toţii care va fi impactul asupra mediului şi ce soluţii există.

(w882)

Invitaţii „Inspiră România”, marţi, 5 aprilie, ora 17.00: Ana Gherasim, şef Serviciu Laborator Radioactivitate ANPM; Petre Min - coordonator al Compartimentului Urgenţe Radiologice CNCAN; Radu Ţincu - medic primar ATI, Spitalul de Urgenţă Floreasca; Angela Grămadă - expert în securitate şi afaceri internţionale; Nicu Ştefănuţă - europarlamentar, membru în Comisia de Mediu vor veni cu răspunsuri la toate aceste subiecte.

Înregistrarea ediţiei poate fi văzută aici:

În fiecare marți, de la ora 17.00, la TVR 1 încercăm să găsim împreună inspiraţia de a face lucruri bune pentru planeta care, deocamdată, este singura noastră casă. La „Inspiră România”, dezbatem alături de invitaţi specialişti subiecte fierbinți despre mediu, climă şi schimbări climatice.

Moderator: Ionuţ Gheorghe

Producători şi realizatori: Raluca Stroe Brumariu şi Cristina Dănilă

 

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Liviu Stan, scriitor

Muzeul Antipa are o expoziţie temporară inedită: specii rare de cititori, precum cititorul de autori români sau cititorul de beletristică. Numărul de cititori de la noi din ţară este în continuă scădere. Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023. Cititorii devin astfel o specie rară, pe cale de dispariţie.

Geanina Petrea, preşedinte Asociaţia TNR şi Florin Pişcoţiu, psiholog

Pisicile fara stapân din Capitală au primit primele adăposturi , la inţiativa Asociaţiei TNR, care se ocupă cu sterilizarea pisicilor de pe stradă. Asociaţia se ocupa cu capturarea, sterilizarea şi eliberarea pisicilor fara stăpân şi militează pentru încurajarea adopţiilor. De ce sunt importante adopţiile, sterilizările şi acest tip de adăposturi

Claudia Pendea, antreprenor

Claudia a infiintat platforma şi comunitatea "Nu mai port“ un proiect ambițios ce a trecut deja de mult timp granițele internetului. În prezent, este vorba despre o comunitate ce depășește 50.000 de membri. Fenomenul modei circulare, „presupune să dăm hainelor o nouă șansă de a fi iubite și purtate în noi aventuri“.

Christel Ungar, jurnalist TVR

Săptamâna viitoare, la Sibiu, are loc cea mai întrunire a saşilor în România. Cu motto-ul „Patrie fără frontiere”, scopul întâlnirii este întărirea legăturii dintre sașii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine și trezirea interesului, mai ales, al tinerei generații, pentru Transilvania. Evenimentul a fost planificat pentru prima săptămână din august deoarece atunci în toate landurile germane este vacanță școlară. Se aşteaptă ca numărul participanților să depășească și de această dată 10.000. Cei mai mulți participanți vin din străinătate, Germania și Austria, sunt anunțate însă și grupuri din Statele Unite ale Americii și Canada

Live din Delta Văcăreşti cu Ciprian Nechita, organizator -proiectul "Vara Verde în Parcul Naţional Bucureşti" este în plină desfăşurare. În lunile iulie şi august, Delta din centrul Bucureştilor aşteaptă locuitorii oraşului cu ateliere interactive, spectacole şi tururi ghidate.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

9:59 Jocurile Olimpice de Vară Paris 2024

*

10.00-11.12 Canotaj simplu vâsle serii (Mihai Chiruţă )

Comentator Sorin Hobana

Transmisiune directă

Producători: Valentina Stelescu, Antoanela Dececco

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1