loader
Foto

Galerie foto

„Inspiră România”, o ediţie despre mediu, climă şi educaţie

Temperaturile record din ultimii ani şi fenomene meteorologice extreme ne sunt explicate de Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme şi Mihai Huştiu, meteorolog ANM. Cum se face educaţia pentru mediu în alte părţi - pe 31 mai, ora 16.50, la TVR 1.

 

Ionuț Gheorghe
Inspiră România

„O singură planetă Pământ” este tema Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător 2022, sărbătorită pe 5 iunie. Conform Raportului Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice, publicat în aprilie 2022, „Pentru Europa, 2021 a fost un an de haos climatic.”

(w882)

În 2021, Europa a avut parte de temperaturi record și fenomene meteorologice extreme. A fost cea mai călduroasă vară pe continentul european din istoria înregistrărilor. Temperaturile din timpul verii au fost cu circa 1 grad Celsius peste media ultimelor trei decenii. Au fost inundaţii devastatoare în Europa de vest - Germania, Belgia, Elveţia etc. În România au fost 15 zile consecutive cu temperaturi maxime care au depășit 35 de grade, o persistenţă record a valului de căldură.

„Există o probabilitate de 93% ca cel puţin un an între 2022 şi 2026 să devină cel mai călduros înregistrat”, arată Raportul OMM privind Starea climei la nivel global în 2021, publicat pe 18 mai 2022.

(w882)

Valurile de căldură excepționale au doborât recorduri în vestul Americii de Nord și în Marea Mediterană. În Valea Morţii s-au înregistrat 54,4° C pe 9 iulie, iar în Sicilia un record istoric de 48,8° C. În provincia canadiană British Columbia s-au atins 49,6° C pe 29 iunie 2021, ceea ce a contribuit la peste 500 de decese raportate din cauza căldurii și a alimentat incendii devastatoare care, la rândul lor, au agravat impactul inundațiilor din noiembrie. Groenlanda a cunoscut un eveniment excepțional de topire la mijlocul lunii august și prima precipitație sub formă de ploaie înregistrată vreodată la Summit Station, cel mai înalt punct de pe calota de gheață, la o altitudine de 3.216 m. Inundațiile au indus pierderi economice de 17,7 miliarde de dolari în provincia Henan din China, iar în Germania, peste 20 de miliarde de dolari şi pierderi de vieți omenești. Seceta a afectat multe părți ale lumii, inclusiv Cornul Africii, Canada, vestul Statelor Unite, Iran, Afganistan, Pakistan și Turcia, America de Sud subtropicală. Uraganul Ida a fost cel mai semnificativ din sezonul Atlanticului de Nord, ajungând în Louisiana pe 29 august, cu pierderi economice în Statele Unite estimate la 75 de miliarde de dolari. Iar potrivit prognozelor, anul 2022 va fi al şaptelea an cu un sezon de uragane peste medie.

Despre toate acestea, ne vor aduce lămuriri, la „Inspiră România” de la TVR 1, Bogdan Antonescu - expert în fenomene meteo extreme şi Mihai Huştiu - meteorolog ANM. Emisiunea se vede la TVR 1 marţi, 31 mai, de la 16.50.

Bogdan Antonescu este cercetător științific la Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare pentru Optoelectronică. A lucrat ca meteorolog și cercetător la Administraţia Naţională de Meteorologie România și ca cercetător asociat postdoctoral la Universitatea din Manchester (Regatul Unit). Membru al Societăţii Regale de Meterologie (Regatul Unit), al Laboratorului European de Furtuni Severe și al Societăţii Americane de Meteorologie, are cercetări în domeniul furtunilor severe, al radarului, al meteorologiei fulgerelor și al istoriei meteorologiei.

Mihai Huştiu este meteorolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Începând din toamna anului 2016, explică fenomenele meteo şi prezintă prognoza în emisiunea E Vremea Ta, de pe TVR2.

Educaţia pentru mediu în Danemarca sau Grecia

(w882)

foto: Ionuţ Gheorghe

Dar cum se face educaţia pentru mediu în alte părţi? În Copenhaga, oraş considerat cel mai verde din Europa, preocupările pentru mediu se văd la tot pasul. Iar dacă nu eşti destul de bine informat despre starea planetei, e suficient să te aşezi pe o bancă pentru a admira peisajul. Deloc întâmplător, banca este mult mai înaltă decât cele cu care suntem obişnuiţi. Pe o plăcuţă este inscripţionat faptul că „potrivit Raportului ONU privind clima, nivelul apei va creşte cu până la 1 metru până în 2100, dacă încălzirea globală va continua.”

(w882)

foto: Ionuţ Gheorghe

Iar mai la sud, capitala Greciei, Atena, pe lângă grija pentru conservarea siturilor sale arheologice (care înfruntă, de asemenea, efectele schimbărilor climatice), nu uită să amintească milioanelor de turişti care o vizitează că trebuie să respecte natura: „Respectaţi acest loc minunat”, stă scris peste tot în Grădina Naţională din Atena.

(w882)

foto: Cristina Dănilă

Iar pentru că mâine este 1 iunie, la „Inspiră România” vorbim şi despre educaţie. Scriitorul Tudor Călin Zarojanu este invitat în platou pentru a povesti despre cărţile pentru copii - de ieri, de azi şi de mâine.

Tudor Călin Zarojanu a absolvit Secţia de informatică a Facultăţii de Matematică, Universitatea din Bucureşti. Este jurnalist şi scriitor. A publicat volumul de proză scurtă Viaţa ca troleibuz (1992), distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut. Au urmat volumul biografic Viaţa lui Corneliu Coposu (1996, 2005, ediţia a II-a), romanele Reluare cu încetinitorul (1997) şi Sfîrşitul lumii (2005), culegerea de proză scurtă Copiii asfaltului (2007), romanul Mass media insider şi volumul Cartea albă a porcului (coautor, 2012).

Ediţia integrală a emisiunii Inspiră România poate fi văzută aici:

Moderator: Ionuţ Gheorghe

Producători şi realizatori: Raluca Brumariu şi Cristina Dănilă

 

 

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Andra Soceanu şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM OANA NENECIU, director executiv Asociaţia Ecopolis

Papa Francisc și-a lansat prima enciclică cu accent pe ecologie în iunie 2015, intitulată „Laudato si” (Lăudat să fie). Acest document, primul de acest gen al unui suveran pontif, a criticat grupurile financiare și de afaceri pentru distrugerea mediului. Papa a clarificat: „Nu este o enciclică ecologică, ci o enciclică socială”.

DISCUŢIE MARIUS COCUŢ, director Caritas Bucureşti

Dimensiunea carităţii Suveranului Pontif este binecunoscută.

Supranumit „Papa săracilor”, Francisc a oferit sprijin constant celor nevoiași, iar dispariția sa a lăsat un gol în inimile multora.

DUPLEX Catedrala Greco-Catolică Sf.​ Treime Blaj cu Pr.CRISTIAN BARTA-purtător de cuvânt Arhieparhia greco-catolica a Blajului

Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. Pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat şi a ridicat la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri greco-catolici, care au murit în închisorile comuniste.Venirea Papei Francisc în România şi în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: ”Să mergem împreună!” Un îndemn la unitate şi reconciliere a României.

Invitati :Pr. IULIAN BUDĂU si DIANA DUMITRASCU, jurnalist TVR

În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice.
România, ţară majoritar ortodoxă, a fost vizitată în urmă cu aproape 26 de ani şi de Papa Ioan Paul al II-a, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.​

LIVE CARMEN RUSU de la Catedrala Sf Iosif in dialog cu Pr. ŞERBAN TARCIZIU, Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 9:00, la Catedrala Sfântul Iosif, va avea loc Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc.
Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa Mons. Giampero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc la Vatican.

ZOOM CIPRIAN NECULA, sociolog

Papa Francisc a fost un obisnuit al comunitatilor sărace, defavorizate, al penitenciarelor, azilelor, periferiilor etc. In vizita sa istorică in România, a fost primul prelat din istorie care şi-a cerut scuze, în numele bisericii, pentru discriminare şi rele tratamente. Aşa cum titrează astăzi multe publicatii, "Papa a fost primul care..."-printre altele-a cerut în mod constant un rol mai mare pentru femei în guvernarea bisericii. A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens.

ZOOM Preot DANIEL Nicolae AVRAM, Eparhia de Cluj-Gherla

Cartiel Papei Francisc publicate la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla, cărți care poartă amprenta unui om al lui Dumnezeu cu inimă mare și credință vie.

În paginile lor regăsim simplitatea care vindecă, înțelepciunea care călăuzește,și, mai presus de toate, bucuria Evangheliei-trăită, vestită și împărtășită.

Dacă ar fi să alegem un cuvânt care să definească întreaga viață și misiune a Papei Francisc, acel cuvânt ar fi bucurie. O bucurie care nu este superficială, ci izvorâtă din întâlnirea vie cu Cristos. Cărțile sale rămân cu noi-ca lumină, ca mângâiere, ca chemare spre o viață plină de sens.

Tot eparhia Cluj Gherla se foloseste, în acţiunile caritabile şi de unul din autoturismele cu care Papa Francisc s-a deplasat pe parcursul vizitei in România.

DISCUŢIE DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR si Pr. IULIAN BUDĂU, ordinul iezuit

ZOOM IRINA MARGARETA NISTOR, critic de film

Există multe filme despre Vatican și viața Papilor, inclusiv despre viața Papei Francisc.

TELEFON VASILE BĂNESCU, teolog
Papa Francisc, etalon de modestie şi smerenie, care a impresioanat întreaga lume creştină (şi nu numai), dincolo de diferenţele confesionale
TELEFON Pr.ADRIAN DANCĂ, Radio Vatican
Ultimele pregătiri până la începerea slujbei de inmormântare.

Ce aşteaptă lumea catolică şi creştinismul în general de acum încolo?

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

9:50 Chipul lui Iisus de pe Giulgiul din Torino, reconstituit cu inteligenţa artificială

(New discoveries on the Shroud of Turin inspire viral AI image of Jesus, Italia, 2024)

Giulgiul din Torino este unul dintre cele mai studiate şi mai controversate artefacte din istorie, dar şi unul dintre cele mai importante din Biserica Catolică. Noi descoperiri ştiinţifice au confirmat că datează din vremea lui Iisus. În plus, cu ajutorul inteligenţei artificiale, a fost reconstituit chipul lui Iisus imprimat pe Giulgiu.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

 

#tvr1