loader
Foto

Galerie foto

„Inspiră România”, o ediţie despre mediu, climă şi educaţie

Temperaturile record din ultimii ani şi fenomene meteorologice extreme ne sunt explicate de Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme şi Mihai Huştiu, meteorolog ANM. Cum se face educaţia pentru mediu în alte părţi - pe 31 mai, ora 16.50, la TVR 1.

 

Ionuț Gheorghe
Inspiră România

„O singură planetă Pământ” este tema Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător 2022, sărbătorită pe 5 iunie. Conform Raportului Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice, publicat în aprilie 2022, „Pentru Europa, 2021 a fost un an de haos climatic.”

(w882)

În 2021, Europa a avut parte de temperaturi record și fenomene meteorologice extreme. A fost cea mai călduroasă vară pe continentul european din istoria înregistrărilor. Temperaturile din timpul verii au fost cu circa 1 grad Celsius peste media ultimelor trei decenii. Au fost inundaţii devastatoare în Europa de vest - Germania, Belgia, Elveţia etc. În România au fost 15 zile consecutive cu temperaturi maxime care au depășit 35 de grade, o persistenţă record a valului de căldură.

„Există o probabilitate de 93% ca cel puţin un an între 2022 şi 2026 să devină cel mai călduros înregistrat”, arată Raportul OMM privind Starea climei la nivel global în 2021, publicat pe 18 mai 2022.

(w882)

Valurile de căldură excepționale au doborât recorduri în vestul Americii de Nord și în Marea Mediterană. În Valea Morţii s-au înregistrat 54,4° C pe 9 iulie, iar în Sicilia un record istoric de 48,8° C. În provincia canadiană British Columbia s-au atins 49,6° C pe 29 iunie 2021, ceea ce a contribuit la peste 500 de decese raportate din cauza căldurii și a alimentat incendii devastatoare care, la rândul lor, au agravat impactul inundațiilor din noiembrie. Groenlanda a cunoscut un eveniment excepțional de topire la mijlocul lunii august și prima precipitație sub formă de ploaie înregistrată vreodată la Summit Station, cel mai înalt punct de pe calota de gheață, la o altitudine de 3.216 m. Inundațiile au indus pierderi economice de 17,7 miliarde de dolari în provincia Henan din China, iar în Germania, peste 20 de miliarde de dolari şi pierderi de vieți omenești. Seceta a afectat multe părți ale lumii, inclusiv Cornul Africii, Canada, vestul Statelor Unite, Iran, Afganistan, Pakistan și Turcia, America de Sud subtropicală. Uraganul Ida a fost cel mai semnificativ din sezonul Atlanticului de Nord, ajungând în Louisiana pe 29 august, cu pierderi economice în Statele Unite estimate la 75 de miliarde de dolari. Iar potrivit prognozelor, anul 2022 va fi al şaptelea an cu un sezon de uragane peste medie.

Despre toate acestea, ne vor aduce lămuriri, la „Inspiră România” de la TVR 1, Bogdan Antonescu - expert în fenomene meteo extreme şi Mihai Huştiu - meteorolog ANM. Emisiunea se vede la TVR 1 marţi, 31 mai, de la 16.50.

Bogdan Antonescu este cercetător științific la Institutul Naţional de cercetare-dezvoltare pentru Optoelectronică. A lucrat ca meteorolog și cercetător la Administraţia Naţională de Meteorologie România și ca cercetător asociat postdoctoral la Universitatea din Manchester (Regatul Unit). Membru al Societăţii Regale de Meterologie (Regatul Unit), al Laboratorului European de Furtuni Severe și al Societăţii Americane de Meteorologie, are cercetări în domeniul furtunilor severe, al radarului, al meteorologiei fulgerelor și al istoriei meteorologiei.

Mihai Huştiu este meteorolog în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Începând din toamna anului 2016, explică fenomenele meteo şi prezintă prognoza în emisiunea E Vremea Ta, de pe TVR2.

Educaţia pentru mediu în Danemarca sau Grecia

(w882)

foto: Ionuţ Gheorghe

Dar cum se face educaţia pentru mediu în alte părţi? În Copenhaga, oraş considerat cel mai verde din Europa, preocupările pentru mediu se văd la tot pasul. Iar dacă nu eşti destul de bine informat despre starea planetei, e suficient să te aşezi pe o bancă pentru a admira peisajul. Deloc întâmplător, banca este mult mai înaltă decât cele cu care suntem obişnuiţi. Pe o plăcuţă este inscripţionat faptul că „potrivit Raportului ONU privind clima, nivelul apei va creşte cu până la 1 metru până în 2100, dacă încălzirea globală va continua.”

(w882)

foto: Ionuţ Gheorghe

Iar mai la sud, capitala Greciei, Atena, pe lângă grija pentru conservarea siturilor sale arheologice (care înfruntă, de asemenea, efectele schimbărilor climatice), nu uită să amintească milioanelor de turişti care o vizitează că trebuie să respecte natura: „Respectaţi acest loc minunat”, stă scris peste tot în Grădina Naţională din Atena.

(w882)

foto: Cristina Dănilă

Iar pentru că mâine este 1 iunie, la „Inspiră România” vorbim şi despre educaţie. Scriitorul Tudor Călin Zarojanu este invitat în platou pentru a povesti despre cărţile pentru copii - de ieri, de azi şi de mâine.

Tudor Călin Zarojanu a absolvit Secţia de informatică a Facultăţii de Matematică, Universitatea din Bucureşti. Este jurnalist şi scriitor. A publicat volumul de proză scurtă Viaţa ca troleibuz (1992), distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut. Au urmat volumul biografic Viaţa lui Corneliu Coposu (1996, 2005, ediţia a II-a), romanele Reluare cu încetinitorul (1997) şi Sfîrşitul lumii (2005), culegerea de proză scurtă Copiii asfaltului (2007), romanul Mass media insider şi volumul Cartea albă a porcului (coautor, 2012).

Ediţia integrală a emisiunii Inspiră România poate fi văzută aici:

Moderator: Ionuţ Gheorghe

Producători şi realizatori: Raluca Brumariu şi Cristina Dănilă

 

 

16:00 Akzente

(II)​ Instalarea noului preot evanghelic la Bistriţa.

Podcast de scriitor: Carmen Elisabeth Puchianu

Producător Christel Ungar

Transmisiune directă +înregistrare

17:00 Împărăteasa Ki

Împărăteasa Ki (EMPRESS KI-Coreea de Sud, 2013)

Cu: Ha Ji-won, Joo Jin-mo, Ji Chang-wook

* Dramă istorică, inspirată de viaţa împărătesei Ki, una dintre cele mai influente figuri politice ale dinastiei chineze Yuan. La începutul secolului XIV, în regatul coreean Goryeo-vasal al Imperiului Mongol-micuţa Ki Seung-nyang şi mama ei fac parte dintr-un grup de femei trimise ca tribut împăratului. Pe drum, în timpul unei tentative de evadare, mama este ucisă sub ochii fetiţei, dar aceasta reuşeşte să scape. Deghizată în băiat, ea îşi petrece copilăria şi adolescenţa învăţând să lupte ca cei mai buni războinici şi câştigă afecţiunea regelui din Goryeo. Luată cu forţa la curtea imperială, ca simplă servitoare, Ki îşi construieşte pas cu pas propriul destin, cu inteligenţă şi ambiţie: întâi concubină şi confidentă a împăratului Toghon Temur, apoi împărăteasă-consoartă şi lider al dinastiei Yuan.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

 
Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Filomela Salahoru – „Profesor în lumea tăcerii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

”Casa României” de la Londra

”Casa României” de la Londra

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

O vizită în ”Casa României” de la Londra este o lecție deschisă despre istoria și cultura țării și, în același timp, o călătorie plină de ...

 

#tvr1