loader

Întâlniri în jurul ceaunului cu poveşti, în prima ediţie „Exclusiv în România”

Noul sezon „Exclusiv în România” a început pe 6 octombrie cu o ediţie spectaculoasă: aventuri off road şi multiculturalism la „Borsec Ceaun Fest 2018”. Cristi Tabără şi echipa ne dau întâlnire sâmbăta, dar mai devreme, de la 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Noul sezon are o nouă oră de emisie: sâmbăta, de la ora 16.00. Cristi Tabără şi echipa lui încep prin a ne propune un popas în inima României, la Borsec, unde a avut loc prima ediţie „Borsec Ceaun Fest”. Dar mai întâi, ne povestesc despre staţiunea Borsec:

Puţină lume îşi mai aduce aminte ca înainte de 1989 aici exista un aflux turistic fantastic. Într-un sezon, ajungeau aici peste 5.000 de turişti în condiţiile în care populaţia oraşului era de 2.500 de locuitori, deci erau de două ori mai mulţi turişti. De asemenea, Borsecul are o istorie fabuloasă, care este strâns legată de apele minerale de aici. Puţini sunt cei care ştiu, probabil, că apa minerală Borsec a fost prima apă îmbuteliată în Europa, pe o linie tehnologizată. În centrul staţiunii sunt nu mai puţin de 15 izvoare de ape minerale, fiecare dintre aceastea având caracteristici diferite.

„Ştiaţi, de exemplu, că apa minerală se formează în special din zăpadă, iar de la topirea zăpezii şi până la picătura de apă de la izvor, procesul durează 90 de ani!? Aşadar... anul 1928 a fost un an bun pentru apa minerală. Deşi nu mai are strălucirea de altădată, oraşul Borsec ascunde comori pe care merită să le redescoperi şi un peisaj de o frumusete aparte.

La Exclusiv în România, ajungem aşadar în inima României şi vă invităm să ne însoţiţi”, ne invită Cristi Tabără.

(w882)

La Borsec, a avut loc prima ediţie „Borsec Ceaun Fest 2018”, de unde, telespectatorii TVR 1 vor vedea imagini în prima ediţie Exclusiv în România a sezonului. Multe mâncăruri tradiţionale, ceaune de toate felurile, concerte şi proiecţii de filme. „A fost o atmosferă fantastică, aromele multiculinare se împletesc cu cele multiculturale, pentru că la Borsec au venit nu doar români şi maghiari, ci şi tătari, ceangăi, mocani, toate etniile României. A fost un bun prilej să ne întâlnim cu oameni faini precum Tibi Uşeriu, cel care a câştigat de 3 ori la rând ultramaratonul arctic, sau Avram Iancu, cel care a înotat Dunărea de la izvoare până la vărsare. Nu au lipsit nici alpinistul Zsolt Torok sau maestrul bucătar Sandor Pădurean supranumit regele ceaunelor din România, cel care găteşte cu Cristi Tabără o reţetă inventată special pentru noi: tocana de Borsec”, ne-a povestit Marin Găbudean, producătorul emisiunii Exclusiv în România.

(w882)

Şi tot în prima ediţie, vom avea parte şi de aventuri off-road prin munţii din jurul Borsecului, exerciţii de sculptură cu drujba, iar în timp ce Cristi Tabără se va delecta cu „tocana de Borsec”, producătorul Marin Găbudean va profita de ocazie pentru a a ne arăta care sunt atracţiile turistice din zonă.

(w500)

Nu uitaţi, primul episod al noului sezon Exclusiv în România poate fi vizionat sâmbătă, 6 octombrie, ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

 

18:55 Teleenciclopedia

* PAOLO VERONESE-NUNTA DIN CANA (ep.2)

Paolo Veronese, pe numele său real Paolo Caliari, obişnuia să picteze în ulei chiar şi lucrările de mari dimensiuni, știind că umezeala și aerul marin degradau frescele murale. Artistul patrona un atelier cu peste 30 de angajați, săvârşind un număr impresionant de tablouri. Lucra repede și-spre deosebire de Tintoretto sau de Tiţian-schimba rareori forma inițială. Făcea schițe precise, pe care ucenicii le transpuneau apoi pe pânză. Tot ei procurau materialele şi preparau culorile, iar Veronese se consacra desăvârșirii compoziției. La Nunta din Cana, pictorul veronez a folosit întâi o pensulă mare, pentru a contura fiecare personaj, apoi una mai fină, pentru finisarea detaliilor. De ajutor i-a fost chiar fratele său, Benedetto, despre care se spune că a definitivat elementele arhitecturale şi cerul din registrul superior.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA. DEZINFORMAREA ŞI ÎNŞELĂCIUNEA. NIKITA HRUŞCIOV

La 5 mai 1946, într-un discurs ţinut la Fulton, Missouri, Winston Churchill vorbea despre Războiul Rece dintre Occident şi URSS folosind, pentru prima oară, sintagma Iron Curtain (Cortina de Fier). Aproape 20 de ani mai târziu, în 1962, comuniștii sovietici aveau să instaleze rachete de luptă pe cea mai mare insulă din Caraibe, la nici 160 km de coasta Americii. Diversiunea, numită de istorici Criza rachetelor cubaneze, i-a aparţinut lui Nikita Hrușciov și a fost pe cale să distrugă nu doar America, ci întreaga omenire.

MITURILE GRECIEI ANTICE: APOLLON, ZEUL LUMINII (ep.2) (Premieră)

După ce colindă lumea în carul primit cadou de la Zeus, tânărul Apollon își construiește templul mult visat şi îl numeşte Delphi. Credincioşi din toată Elada vin acolo să afle, de la faimosul Oracol omonim, lămuriri despre viitorul lor. Răspunsurile, oferite de preoteasa Pythia, sunt deseori evazive sau cu tâlc. După ce şi-a ales „reşedinţa”, Apollon începe să-şi consolideze poziția în Olimp. În spatele acestui zeu al luminii şi protector al artelor, care farmecă pe toţi cu lira sa, se ascunde însă un arcaș însetat de sânge.

ECOSISTEME: CHINA (ep.10)

Peste platoul tibetan, cel mai vast și mai înalt din lume, se așterne zăpada. Turme de antilope Pontholops hodgsonii sau Chiru -adulți și pui născuți în iunie-iulie-migrează spre sud. În această lungă călătorie de 7.000 de km, prin Asia Centrală, vor întâlni şi lupi himalayeni (Canis lupus chanco). La final de noiembrie, antilopele încep rutul-perioadă în care masculii se înfruntă direct ori se fugăresc cu până la 70 de km pe oră, pentru a-şi disputa haremuri compuse, uneori, din peste zece femele.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Duminică seară, ne relaxăm la „Popasuri muzicale cu Junii Sibiului”, pe TVR 1

La aniversarea celor 80 de ani de existenţă a Junilor, Televiziunea Română difuzează o serie de recitaluri muzical coregrafice ale acestora şi ...

Cum văd ucrainenii pacea? Aflăm sâmbătă, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre listele de cuvinte şi expresii interzise în America administraţiei Trump, dar şi despre cei 76 de ani de existență ai ...

“Bucuria credinței”: Biserica Universității Gheorghe Asachi | VIDEO

Biserica din campusul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași reprezintă mult mai mult decât o simplă structură arhitecturală. Este un ...

 

#tvr1