loader

Întâlniri în jurul ceaunului cu poveşti, în prima ediţie „Exclusiv în România”

Noul sezon „Exclusiv în România” a început pe 6 octombrie cu o ediţie spectaculoasă: aventuri off road şi multiculturalism la „Borsec Ceaun Fest 2018”. Cristi Tabără şi echipa ne dau întâlnire sâmbăta, dar mai devreme, de la 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Noul sezon are o nouă oră de emisie: sâmbăta, de la ora 16.00. Cristi Tabără şi echipa lui încep prin a ne propune un popas în inima României, la Borsec, unde a avut loc prima ediţie „Borsec Ceaun Fest”. Dar mai întâi, ne povestesc despre staţiunea Borsec:

Puţină lume îşi mai aduce aminte ca înainte de 1989 aici exista un aflux turistic fantastic. Într-un sezon, ajungeau aici peste 5.000 de turişti în condiţiile în care populaţia oraşului era de 2.500 de locuitori, deci erau de două ori mai mulţi turişti. De asemenea, Borsecul are o istorie fabuloasă, care este strâns legată de apele minerale de aici. Puţini sunt cei care ştiu, probabil, că apa minerală Borsec a fost prima apă îmbuteliată în Europa, pe o linie tehnologizată. În centrul staţiunii sunt nu mai puţin de 15 izvoare de ape minerale, fiecare dintre aceastea având caracteristici diferite.

„Ştiaţi, de exemplu, că apa minerală se formează în special din zăpadă, iar de la topirea zăpezii şi până la picătura de apă de la izvor, procesul durează 90 de ani!? Aşadar... anul 1928 a fost un an bun pentru apa minerală. Deşi nu mai are strălucirea de altădată, oraşul Borsec ascunde comori pe care merită să le redescoperi şi un peisaj de o frumusete aparte.

La Exclusiv în România, ajungem aşadar în inima României şi vă invităm să ne însoţiţi”, ne invită Cristi Tabără.

(w882)

La Borsec, a avut loc prima ediţie „Borsec Ceaun Fest 2018”, de unde, telespectatorii TVR 1 vor vedea imagini în prima ediţie Exclusiv în România a sezonului. Multe mâncăruri tradiţionale, ceaune de toate felurile, concerte şi proiecţii de filme. „A fost o atmosferă fantastică, aromele multiculinare se împletesc cu cele multiculturale, pentru că la Borsec au venit nu doar români şi maghiari, ci şi tătari, ceangăi, mocani, toate etniile României. A fost un bun prilej să ne întâlnim cu oameni faini precum Tibi Uşeriu, cel care a câştigat de 3 ori la rând ultramaratonul arctic, sau Avram Iancu, cel care a înotat Dunărea de la izvoare până la vărsare. Nu au lipsit nici alpinistul Zsolt Torok sau maestrul bucătar Sandor Pădurean supranumit regele ceaunelor din România, cel care găteşte cu Cristi Tabără o reţetă inventată special pentru noi: tocana de Borsec”, ne-a povestit Marin Găbudean, producătorul emisiunii Exclusiv în România.

(w882)

Şi tot în prima ediţie, vom avea parte şi de aventuri off-road prin munţii din jurul Borsecului, exerciţii de sculptură cu drujba, iar în timp ce Cristi Tabără se va delecta cu „tocana de Borsec”, producătorul Marin Găbudean va profita de ocazie pentru a a ne arăta care sunt atracţiile turistice din zonă.

(w500)

Nu uitaţi, primul episod al noului sezon Exclusiv în România poate fi vizionat sâmbătă, 6 octombrie, ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

 

13:00 Ora regelui

La întâlnirea tradițională de la finalul anului, Majestatea Sa Margareta a mulțumit Corpului Diplomatic acreditat la București pentru activitatea desfășurată în România, asigurându-i pe trimișii diplomatici că țara noastră este un partener valoros și de încredere.

O rochie de gală a Reginei Maria și o bundiță brodată de Regina Elisabeta sunt personajele poveștii pe care o aflăm de la expertul restaurator Aurelia Pomponiu. Obiectele de vestimentație fac parte din patrimoniul Muzeului Teatrului Național din București, iar rochia de bal poate fi văzută, în prezent, în cadrul expoziției "Regina Maria la teatru", alături de alte documente și fotografii regale restaurate.

Anul 2024 a fost prolific pentru tinerii artiști susținuți de Fundaţia Regală Margareta a României și s-a încheiat cu Gala Tinere Talente ce a inclus un spectacol prezentat de bursierii de la muzică şi o amplă expoziţie de arte vizuale.

”Conectăm Generații în lumea digitală” este un program pe care Fundația Regală și alte organizații partenere, precum Asociația ”Voluntariat pentru viață” din Mărășești, îl dedică seniorilor. Voluntarii din județul Vrancea lucrează chiar și cu cei din alte țări pentru binele semenilor.

Este deja o tradiţie ca, în fiecare an, Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti să-i primească pe colindătorii din Corul Regal. Cu un repertoriu de colinde tradiționale și moderne, ansamblul artistic condus de dirijorul Răzvan Apetrei, ne poartă în fiecare an într-o călătorie cu totul nouă. În catedrala arhiplină, spiritul sărbătorii îi vrăjește pe copii, părinți și bunici, într-un decembrie ca de poveste.

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Diana Ilina, Adelina Dumitrescu,

Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1