loader
Foto

Galerie foto

Inteligența artificială și pericolul pe care aceasta l-ar putea reprezenta pentru umanitate, la „Breaking Fake News” | VIDEO

Marian Voicu a stat de vorbă cu Dragoș Stanca, expert digital media, despre succesul pe care îl are inteligența artificială într-un timp atât de scurt. Este periculoasă sau ajută umanitatea? Ați putut afla duminică, 10 decembrie, de la ora 19:00, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Marian Voicu
Breaking Fake News

În 30 noiembrie 2022, Open AI, o companie non-profit din San Francisco, lansa ChatGPT și lumea întreagă asista umită la apariția Inteligenței Artificiale Generative. Succesul a fost imediat.

(w882) Marian Voi

A urmat intrarea în competiție a celorlalți giganți Tech iar miza științifică și financiară a devenit uriașă.

În 17 noiembrie 2023, cofondatorul și șeful companiei OpenAI, Sam Altman, a fost forțat să demisioneze, revenind însă după câteva zile.

(w882) Marian Voi

Presa din întreagă lume a speculat asupra motivelor acestei telenovele din Silicon Valley și asupra pericolului pe care Inteligența Artificială l-ar putea reprezenta pentru umanitate. Marian Voicu a vorbit despre acest subiect cu Dragoș Stanca, expert digital media.

(w882) BREAKING F

La Revista presei fake, Horia Grușcă ne-a prezentat o investigaţie a jurnaliştilor americani care arată că Israelul ştia de planurile de atac ale teroriştilor palestinieni cu mult înainte de 7 octombrie, iar site-ul prezentat de autorităţile israeliene ca fiind pagina oficială pe care Hamas îşi contabilizează atrocităţile s-a dovedit un fals conceput de un grup pro-israelian.

(w882) BREAKING F

Între timp, la televiziunea rusă, analiştii politici ai Kremlinului nu-şi ascund dorinţa ca Donald Trump să redevină preşedintele Statelor Unite anul viitor.

(w882) BREAKING F

(w882) BREAKING F

Conspirația săptămânii, cu Tatiana Țarfulea, ne-a arătat portofelul european pentru identitatea digitală, lansat de curând.

(w882) BREAKING F

A devenit subiectul unei teorii a conspirației. Acesta ar fi, de fapt, un sistem de monitorizare în masă.

(w882) BREAKING F

La Istoria și istoriile sale, Gabriela Avram ne-a adus în prim-plan o strategie geopolitică.

(w882) BREAKING F

În Kaliningrad se află flota Rusă la Marea Baltică și tot aici, în această exclavă aflată între Lituania, Polonia și Belarus se află și rachete nucleare rusești. Coridorul Suwalki, care leagă regiunea Kaliningrad de Federația Rusă prin Belarus, are acum o miză strategică uriașă.

 

17:00 Exclusiv în România

* Prezintă Cristian Tabără

”CÂT SE POATE DE... UNESCO”

Hoinărind prin ținuturile Hunedoarei, dăm de UNESCO la tot pasul. Iarăși?!

Am mai trecut prin Geoparcul Țara Hațegului, cu dinozaurii lui pitici și toată fauna preistorică, am vizitat cetățile dacice... Ce altceva ar mai fi pe acolo atât de... UNESCO?

Ei, bine, se pare că avem de-a face cu un județ cât se poate de UNESCO.

Descoperim împreună un nou obiectiv propus pentru a-și ocupa locul pe lista prestigioasă:

Limes Dacicus, frontiera de est a Imperiului Roman aflată în România de astăzi. Cu peste 1000 km lungime, ea reprezintă cel mai întins segment de acest fel aflat pe teritoriul vreunei țări. Ne vom opri la castrul Micia, de lângă Deva, împreună cu unul dintre inițiatorii proiectului, arheologul Ovidiu Țentea, călăuza noastră în timp, spre strălucirea de altădată a sitului. Și tot el ne va conduce la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș întemeiat de romani pe teritoriul nou cuceritei provincii.

Doar că pe drum, între cele două, nu putem rezista acordurilor care răzbat dintr-un pub al Devei și facem cunoștință cu talentații membri ai formației Steel Jazz, condusă de Mircea Goian.

Iar mai aproape de Ulpia Traiana, aflați deja pe teritoriul Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, aflăm că un asemenea statut implică multe tentații la care este supus turistul.

De pildă, bucatele delicioase de la un punct gastronomic din Densuș, pe care nu le poți gusta decât dacă treci testul Unchiului Luci: acela de a deprinde graiul local.

Sau, la câțiva kilometri mai sus, pe un deal din Clopotiva, ispita de a zbura cu parapanta. Dacă ai vânt prielnic. Dacă nu, poți măcar să iei lecții de la piloții a căror școală dă aripi multor entuziaști.

În final, după ce vom fi parcurs străzile vechii capitale a Daciei romane, ne încheiem călătoria tot la Deva, reîntâlnindu-ne sus, în cetatea restaurată, cu Mircea Goian. Dar nu despre jazz sau blues va fi vorba, ci despre muzica veche cântată de el împreună cu ”Cimpoierii din Trasilvania”.

Vă așteptăm la concert!

Realizator Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

18:00 Miturile comunismului

*Moderator Irina Luca

Evadarea in lumea filmelor

Vorbim despre fenomenul casetelor video din anii 80, cand in Romania bantuita de foame, frig si frica, oamenii reuseau sa evadeze in lumi paralele: noaptea, in casele celor care aveau televizor color si aparat video. Securitatea ar fi putut sa interzica; nu a facut-o.

Invitatii Irinei Luca, la acesta editie sunt Irina Margareta Nistor-vocea a peste 3000 de filme, in cativa ani, Liviu Tofan jurnalist in redactia romaneasca a Radio Europa Libera, timp de 20 de ani i Stejarel Olaru, istoric, absolvent de teologie ortodoxa, cu studii postuniversitare in domeniul stiintelor politice si doctorat in stiinte militare si informatii.

Liviu Tofan si Stejarel Olaru au publicat de curand, la editura Omnium, o carte care se numeste “A fost ca-n filme, cea mai mare afacere a Securitatii”,

Producător Mimi Necula

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1