Poveşti ţesute în jurul unor întâmplări și locuri, la „Istorii ascunse”, pe TVR1
duminică, 16 ianuarie 2022
Pătrundem în misterele și legendele vehiculate din vremuri străvechi în România, cu noul sezon al emisiunii „Istorii ascunse”. În fiecare miercuri, de la ora 22.30, pe TVR1.| VIDEO

Fie că vorbim despre Banat, Transilvania, Moldova sau Dobrogea, toate provinciile istorice ale României contribuie la conturarea unui univers unic: un univers în care legendele, miturile sau întâmplările stranii sunt încă parte a unei memorii colective.

În noul sezon, emisiunea „Istorii ascunse” îşi propune să descopere poveştile ţesute în jurul unor întâmplări, locuri sau comunităţi, poveşti care înlesnesc accesul către o zonă originală, magică şi contradictorie în acelaşi timp.

Miercuri seară, de la 22.30, alături de Cristina Băican de la TVR Timişoara, pătrundem în misterele și legendele vehiculate din vremuri străvechi în spații bine delimitate din România. În noul sezon al emisiunii „Istorii ascunse”, difuzat de TVR 1 începând din 5 ianuarie, aflăm povestea vrăjitoarei din Ezeriş, descoperim Valea Mureșului Inferior cu ale sale conace și istorii care au schimbat destinul oamenilor din zonă, dar și secretele cetăţii Jdioara.

(w640)

Despre Valea Nădragului, devenită adevărat pol industrial încă de pe vremea Imperiului Habsburgic, despre istoria încă nedesluşită a Familiei Corvinilor, despre Lipova și istoriile ascunse ale acestui mic oraș din vestul României vom fi uimiţi să descifrăm secrete tot în episoadele noului sezon de reportaje, la TVR 1. Alte lucruri necunoscute despre Castelul Corvinilor şi istorii care s-au țesut de-a lungul timpului în zona localității Bocșa vor face de asemenea subiectul seriei difuzate de TVR 1 miercuri seară, de la 22.30.

„În cei peste 15 ani petrecuţi în televiziune am căutat, documentat și dat mai departe nenumărate istorii, concretizate în interviuri, portrete, reportaje sau filme documentare”, mărturiseşte Cristina Băican, realizatoarea seriei. Lucru valabil şi pentru noul sezon „Istorii ascunse”, difuzat de TVR 1 în perioada ianuarie-martie 2022.

Iată cum sunt programate episoadele seriei documentare „Istorii ascunse” la TVR 1:

Vrăjitoarea din Ezeriș - 5 ianuarie

În 2009, un document mai puțin obișnuit, aflat într-unul dintre fondurile Direcției Județene Timiș a Arhivelor Naționale apare în spațiul public. Este vorba despre procesul verbal al interogatoriilor referitoare la anchetarea unui caz de presupusă vrăjitorie. Procesul a avut loc în anul 1728, acuzata se numea Catherina Preda, avea 80 de ani și locuia la Ezeriș, localitate aflată azi în județul Caraș-Severin. Povestea ei o aflăm de la Cristina Băican, reporter TVR Timişoara.

Valea Mureșului Inferior – Conace și povești - 12 ianuarie

(w640)

Situată la interferența dintre regiunile istorice Banat și Crișana, pe culoarul Mureșului și la extremitățile sudice ale Munților Zarandului, comuna Conop are în componența sa cinci sate. De-a lungul secolelor, toate aceste localități au fost martore ale unor întâmplări care au schimbat destinul oamenilor din zonă. Conacele de la Odvoș și Conop, ruinele de la Chelmac și situl arheologic de la Conop sunt elemente ale unor istorii pline de savoarea epocilor trecute.

Jdioara – 19 ianuarie

(w640)

În perioada medievală, Jdioara se afla într-o regiune de graniță, o regiune care, veacuri la rând, a fost marcată de frământări politico-militare, iar cetatea de aici a avut un rol important în epocă. La finalul lui 2019, în zona Jdioarei începe să se contureze o nouă poveste. O poveste care s-a pierdut în secolele trecute, dar pe care o echipă de specialiști de la Muzeul Național al Banatului încearcă să o deslușească în cele mai mici detalii. Este vorba despre o așezare dacică ale cărei urme au fost descoperite pe unul dintre dealurile din apropierea satului.

Nădrag – 26 ianuarie

(w640)

Din momentul în care Banatul intră sub administrația habsburgică, austriecii intuiesc potențialul pe care îl aveau zone înalte ale regiunii. Astfel, aleg câteva locuri pe care le transformă în poli industriali. Printre acestea se numără și valea Nădragului, una dintre văile Munților Poiana Ruscă. În acest sens, în octombrie 1871 sunt puse bazele societății Industriei de Fier din Nădrag. De la acest moment încolo, în localitate încep să se contureze istorii interesante.

Hunedoara - Familia Hunedoreştilor – 2 februarie

Despre faptele și personalitatea lui Iancu de Hunedoara s-a scris mult, în special după moartea sa, în 1456. Cu fiecare nou document descoperit, Istoria se scrie și se rescrie sub ochii noștri, fapt care nu înseamnă că trecutul este relativ la modul absolut. Cert este că analiza familiei Hunedoreștilor este departe de a fi încheiată. Arhivele europene și chiar cele românești păstrează documente puțin studiate și care dezvăluie încrengăturile pe care această familie le-ar fi avut în spațiul românesc.

Hunedoara – Poveştile castelului – 9 februarie

S-ar putea crede că în secolul în care trăim, poveștile epocilor anterioare sunt cunoascute în detaliu, fie că ne referim la construcții impunătoare, fie la personalități care s-au aflat în centrul unor evenimente remarcabile. Însă, chiar și astăzi, cercetările istorice și arheologice scot la lumină elemente noi, care vin să completeze cronici vechi de sute de ani. În această situație se găsește și Castelul Corvinilor de la Hunedoara, acolo unde, în timpul celor mai recente restaurări, au fost descoperite elemente care aduc noi perspective asupra istoriilor scrise de-a lungul veacurilor în această cetate.

(w640)

Bocșa – Povestiri – 16 februarie

Legenda unei poveștii de iubire din vremea regilor, un furnal ce funcționa la mijlocul anilor 1700, coloniști din alte regiuni ale Europei, o stațiune balneo-climaterică și personalități cu destine interesante - acestea sunt doar câteva dintre elementele istoriilor care s-au țesut de-a lungul timpului în zona localității Bocșa.

Bocșa – Cetate – 23 februarie

Descoperim povestea cetății de la Buza Turcului, așa cum numeșc locuitorii Bocșei fortăreața ridicată în perioada medievală și care era deja funcțională în 1331. Livia Magina, istoric la Muzeul Banatului Montan din Reșița, ne ajută să înțelegem cum era viața cotidiană într-o astfel de cetate.

Lipova – 2 martie

Cunoscută ca poarta Transilvaniei de pe cursul Mureșului inferior, în această așezare - în care au funcționat depozite importante de sare, o monetărie - a fost reședința unor figuri marcante ale epocilor trecute.  Este și locul în care s-a născut omul despre care legendele spun că s-ar fi autoproclamat țar și ar fi întemeiat ceea ce cunoaștem azi ca regiunea autonomă Voivodina din Serbia. Vorbim despre Lipova și despre istoriile ascunse ale acestui mic oraș din vestul României.

Șoimoș - 9 martie

Asemeni prezentului, când Șoimoșul este parte a orașului Lipova, și cu secole în urmă, cetatea era strâns legat de dezvoltarea așezării de pe malul Mureșului. Ruinele castelului de la Șoimoș sunt parte a imaginii generale pe care o avem asupra perioadei medievale; o perioadă definită de nesfârșitele lupte pentru putere, de expansiunea creștinismului sau de cruciadele sângeroase. O epocă pe care astăzi o conturăm în note romanțate, iar reprezentarea este încărcată cu personaje interesante: de la cavaleri și domnițe, până la regi și regine.

 • 13:00
  Dr.Chioţea
  Prezintă Dorin Chioţea Jurnalişti: Otilia Găinar, Horatiu Rusu, Bogdan Onea Producător Ştefan Stănescu Transmisiune directă
 • 14:00
  Telejurnal
  * Ştiri* Sport* Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Codruţa Marinescu/ Alina Pagu Mihai Transmisiune directa ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 14:55
  Vorbeşte corect!
  (redifuzare)Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 15:10
  Maghiara de pe unu
  * Literatura contemporană pentru copii- reportaj Redactor: Szilágyi Gödri Ildikó Silvia- opereta lui Kálmán Imre în adaptare modernă la teatrul din Miercurea Ciuc Redactor: Daczó Katalin Cinema- Discuţie cu regizoarea de film Felméri Cecília Redactor-moderator: Kacsó Edith Avanpremiera emisiunilor viitoare Redactor coordonator Bartha Ágnes Producător Szilágyi Gödri Ildikó Transmisiune directă+înregistrare
 • 17:00
  Editie specială
  Transmisiune directă
 • 18:10
  Prinţesa Ja-Myung
  (PRINCESS JA-MYUNG-Coreea de Sud, 2009)(39 ep) Episodul 21 Regia Lee Myung-woo Cu: Jung Ryeo-won, Park Min-young, Jung Kyung-ho * Dramă istorică. Redactori: Cristina Crăciun, Delia Clonaru, Anca Radu
 • 19:29
  Mic portret de mari românce
  *Haricleea Darclee. Producator Cornel Mihalache
 • 19:35

  Zide zi cu părintele Constantin Necula . Producător Victor Dochia
 • 19:39
  Sport
 • 19:55
  Meteo
 • 20:00
  Telejurnal
  * Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:57
  Sănătate, România!
 • 21:00
  Tema zilei
  Transmisiune directă
 • 22:10
  Pistoale însângerate
  Telecinemateca (GLI UOMINI DAL PASSO PESANTE-Italia, 1965) Regia: Mario Sequi Cu: Gordon Scott, Joseph Cotten, Ilaria Occhini, Franco Nero Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin 5’ *Western. Întors acasă după Războiul Civil American, Lon Cordeen îşi regăseşte tatăl, care refuză să accepte ideea că Sudul a pierdut confruntarea şi îi instigă pe ceilalţi fii ai săi împotriva yankeilor. Indignat de actele de violenţă comise de propria lui familie, Lon încearcă să se opună, fără a bănui că va declanşa un conflict sângeros. Redactor Anca Radu
 • 00:00
  Fantomele fiordului
  * Fantomele fiordului (TRAPPED-Islanda, 2015-2019) Episodul 7 Cu: Olafur Darri Olafsson, Ilmur Kristjansdottir, Nina Dogg Filippusdottir * Thriller. Redactor Adriana Vulpe
 • 01:00
  Telejurnal
  Ştiri
 • 02:00
  Pistoale însângerate
  Telecinemateca * (GLI UOMINI DAL PASSO PESANTE-Italia, 1965) Regia: Mario Sequi Cu: Gordon Scott, Joseph Cotten, Ilaria Occhini, Franco Nero Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin 5’ *Western. Redactor Anca Radu
 • 03:40
  Adevăruri despre trecut
  Producator Raluca Rogojină
 • 04:10
  Tema zilei
 • 05:00
  Meteo
 • 05:05
  Editie specială
 • 05:55
  Imnul României