loader
Foto

Istorii ascunse: Comoara din peştera Ponorici – Cioclovina

Arheologii și speologii au lucrat împreună în peştera Ponorici – Cioclovina cu apă, acolo unde a fost descoperit cel mai mare depozit european de piese ce aparține Epocii Bronzului Târziu. Galeriile peșterii au în total peste 7 km şi nu sunt deloc uşor de accesat. Până acum, au fost inventariate aproape 8000 de piese, iar acest aspect este doar o piesă într-un puzzle pe care specialiștii încearcă încă să-l rezolve.

 

TVR 1 vă invită să revedeţi câteva episoade fascinante din seria "Istorii ascunse", în care veţi vizita cetăţile dacice, culele din Oltenia, peştera de la Cioclovina şi Muzeul Farmaciei din Cluj.

Luni, 20 ianuarie, de la ora 12:30, realizatoarea Cristina Băican vă este ghid în zona carierei de piatră de la  Măgura Călanului.

Multă vreme, locul de proveniență a blocurilor de piatră folosite de daci pentru construcția cetăților din Munții Orăștiei a fost una dintre chestiunile neclarificate. Abia către finalul secolului XX, mai precis în 1995, au fost publicate primele analize petrografice ce demonstrau fără echivoc că pentru ridicarea cetăților din Munții Orăștiei a fost folosit calcar din cariera de la Măgura Călanului.

Marţi, 21 ianuarie, de la ora 12:30, continuaţi călătoria prin cetăţile dacice, cu Piatra Roșie, Blidaru, Costești- Cetățuie.

Cercetătorii au stabilit că Măgura Călanului, o carieră de calcar, aflată la o distanță semnificativă de cetățile din Munții Orăștiei a fost locul din care dacii exploatau piatra pentru construcțiile lor din această regiune. Împreună cu Aurora Pețan, cercetător independent, încercăm să deslușim aspecte ale viețuirii în această zonă și vizităm cetățile Costești-Cetățuie, Blidaru și Piatra Roșie.

Miercuri, 22 ianuarie, de la ora 12:30, descoperiţi culele din Oltenia.

În epocile trecute, Oltenia, asemeni tuturor teritoriilor românești  de astăzi, a fost scena unor conflicte, iar expansiunea otomană spre Europa Centrală reprezintă, poate, cel mai complicat episod din istoria regiunii. Aflată în drumul vechilor turci,  Oltenia, prin conducătorii săi, a fost nevoită să găsească soluții de apărare  împotriva pericolului constant. Primul pas a fost fortificarea mănăstirilor.

Tezaurul din peștera Cioclovina este subiectul ediţiei "Istorii ascunse" de joi, 23 ianuarie, de la ora 12:30.

În 1953, în peștera Ponorici – Cioclovina cu apă, una dintre formațiunile carstice ale Munților Șureanu, speologul Traian Orghidan descoperea, din întâmplare, cel mai mare depozit european de piese ce aparține Epocii Bronzului Târziu. Cercetarea sitului a fost reluată în 2018, iar analizele chimice arată că o parte dintre cele aproape 8000 de obiecte descoperite în peșteră provin din zona Mării Baltice, iar altele din vechea regiune a Mesopotamiei.

Vineri, 24 ianuarie, de la ora 12:30, revedeţi un episod dedicat istoriei farmaciei.

Casa Hintz este clădirea ce adăposteşte Muzeul Farmaciei din Cluj. Povestea acestui edificiu începe în a doua jumătate a anilor 1700, iar astăzi ne ajută să inițiăm o călătorie în timp, ca să înțelegem evoluția farmaciei și modul în care societatea s-a raportat la medicamente.

Realizator Cristina Băican.

Foto: TVR plus

Info: program TVR

 

 

 

 

 

17:00 Dincolo de alb şi negru

* Emisiunea continuă seria de întâlniri cu invitaţi inspiraționali.

Programul pune accent pe acurateţea discuţiei, apelând la analize serioase ale evenimentelor şi la opinii pertinente.

Moderator Mihaela Craciun

Invitată Simona Gemeneanu-cofondator si partener la un fond de investitii

Tema: Fonduri care investesc capital in firme

Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

17:48 Chipul lui Iisus de pe Giulgiul din Torino, reconstituit cu inteligenţa artificială

(New discoveries on the Shroud of Turin inspire viral AI image of Jesus, Italia, 2024)

Giulgiul din Torino este unul dintre cele mai studiate şi mai controversate artefacte din istorie, dar şi unul dintre cele mai importante din Biserica Catolică. Noi descoperiri ştiinţifice au confirmat că datează din vremea lui Iisus. În plus, cu ajutorul inteligenţei artificiale, a fost reconstituit chipul lui Iisus imprimat pe Giulgiu.

(Reluare)
 
Ediție specială „Weekend matinal” dedicată Papei Francisc

Papa Francisc s-a opus „globalizării indiferenței”, a susținut cauza celor săraci, a migraților și a celor defavorizați – deținuți, bolnavi, ...

TVR a transmis, de la Vatican, funeraliile Papei Francisc | VIDEO

TVR 1, TVR INFO și TVR Moldova au difuzat în direct, între orele 10:00 și 14:00, ceremonia de înmormântare a Papei.

Ediția specială dedicată funeraliilor Papei Francisc, în direct la TVR | VIDEO

Pe TVR 1 și TVR INFO ați urmărit slujba de înmormântare a Papei, comentarii de specialitate din studioul Televiziunii Române, intervenții ale ...

 

#tvr1