Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne-au prezentat două noi reportaje-portret ale unor eroi de lângă noi. Telespectatorii îşi pot vota favoriţii timp de o săptămână.
Cel de-al doilea portret al ediției „Omul anului” de vineri este cel al unui om care a făcut o adevărată magie: a schimbat viteza luminii! Adică a făcut-o să ajungă mai repede în cele mai îndepărtate cătune din România de poveste. Un proiect amplu, prin care Iulian Angheluță, „Omul care schimbă viteza luminii”, a dus lumina în case uitate de lume și a schimbat viețile a mii și mii de copii și bătrâni. Iulian Angheluță este propunerea Televiziunii Române pentru titlul de „Omul anului” de vineri, 15 noiembrie. L-am cunoscut de la ora 18.30, în noua ediţie a sezonului al doilea al campaniei TVR ce caută eroii dintre noi. „Omul care schimbă viteza luminii” este titlul reportajului care ne vorbeşte despre ea.
Iulian Angheluță este inițiatorul proiectul „Lumină pentru România”, proiect care inițial și-a propus să introducă electricitatea în toate școlile din România care încă nu aveau lumină. Totul a început la Ursici, în Hunedoara, în septembrie 2013. De atunci, Iulian Angheluță și voluntarii săi au dus lumină la ultimele patru școli fără electricitate din România, la Centrul de Salvare și Recuperare a Animalelor Sălbatice, la două bisericuțe și la 293 de familii, în 110 de localități din 29 județe. Peste 1.100 de oameni, adulți și copii, au beneficiat direct de ajutorul asociației „Free Miorița”, fie că vorbim de iluminat prin sisteme fotovoltaice, fie de calculatoare cu softuri educaționale. Lumină pentru ochi și pentru minte. Cu emoție în glas, Iulian povestește deseori că lumina nu este singurul lucru care le lipsește acestor oameni, dar este poate cel mai vizibil sau de impact, pentru că oamenilor din cătunele îndepărtate le trebuie un drum și le trebuie lumina: „Lumina înseamnă educație, informație, un trai mai bun”.
În tot acest timp, împreună cu voluntarii de la asociația sa, a montat gratuit, cu ajutorul sponsorilor și donatorilor, panouri solare pe toate școlile din cătune îndepărtate, neracordate la curent, până nu a mai rămas o școală unde copiii să învețe la flacăra lămpii cu gaz. Entuziast, Iulian a dezvoltat apoi proiectul, dorind să aducă lumină în fiecare casă în care existau copii care învățau la lumanare. Continuă această acțiune și în ziua de azi, după 12 ani de la demararea primului său proiect, „Lumină pentru ursici”. Iar planurile lui Iulian nu se opresc aici. Va continua acțiunile de iluminare, dar și de mentenanță la sistemele fotovoltaice deja instalate, pentru ca oamenii simpli care își duc viața la lanternă sau lumânare, să fie lipsiți de această grijă.
Mai mult de atât, prin intermediul asociației sale, Iulian s-a implicat în multe alte acțiuni sociale și umanitare, precum și în campanii de ecologizare sau de împădurire. Fără a exagera câtuși de puțin, Iulian Angheluță este un om care a făcut și face lumina la propriu în sute de case din România și chiar dacă impactul acțiunilor lui este imens, el a rămas modest și dedicat planurilor sale inițiale.
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne aşteaptă în faţa micilor ecrane din studioul 3 al Televiziunii Române, alături de cei doi invitaţi ai ediţiei: dr. DOINA IŞFĂNONI, unul din cei mai importanți cercetători etnologi ai României actuale, istoric și teoretician de artă, doctor în Estetica Artelor Vizuale, conferențiar la Universitatea Națională de Arte şi ANDREI ROȘU, sportiv de anduranță, blogger, scriitor, muzician, antreprenor social, susținător de proiecte caritabile.
Urmăriți pagina dedicată campaniei „Omul anului” 2024 și votați favoritul vostru, construind alături de noi rețeaua faptelor bune pentru o Românie mai frumoasă și mai bună!
credit foto: capturi emisie „Omul anului”
***
După ce, în primăvară, am aflat 20 de poveşti incredibile şi i-am cunoscut pe protagoniştii acestora, alți 20 de eroi vor fi prezentați în sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din 27 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.30, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portrete ale campaniei: oameni-poveste și întâmplări impresionante, oameni care inspiră și care devin adevărate modele pentru comunitățile lor. Telespectatorii pot vota protagoniştii fiecărei ediţii timp de o săptămână, până la următoarea ediţie şi, în acelaşi timp, pot transmite propuneri pentru a fi înscrise în cursa pentru „Omul anului”.
Lansată în 2023, campania „Omul anului” a fost primită cu bucurie de telespectatorii TVR. Oameni obişnuiţi, mulţi dintre ei necunoscuţi publicului larg, au avut ocazia să fie apreciaţi de o ţară întreagă pentru fapte deosebite, pentru realizări personale de excepţie, pentru felul în care au reacţionat într-o situaţie limită, pentru modelul pe care îl oferă comunităţii lor.