loader

Iuliana Tudor prezintă „Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu”, la TVR 1

TVR 1 transmite şi anul acesta, în direct, cel mai mare festival internaţional de folclor din România: sâmbătă, 1 iulie, de la ora 18.00 şi duminică, 2 iulie, de la 21.10. Spectacolele se văd şi la TVR Internaţional, iar online, pe TVR+.

 

Iuliana Tudor

Ediția este disponibilă online pe TVR+. (Partea I) (Partea a II-a)

Ansambluri invitate din străinătate, minorităţi şi comunităţi, tineri interpreţi de muzică populară şi ansambluri româneşti se întâlnesc la o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu, ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni. Sâmbătă, 1 iulie, de la ora 18.00 şi duminică, 2 iulie, de la 21.10, Iuliana Tudor este gazda celui mai mare festival internaţional de folclor din România, pentru telespectatorii TVR 1 şi pentru cei care urmăresc programele Televiziunii Române online, pe www.tvrplus.ro.

Ediţia din 2017 celebrează 11 ani de diversitate culturală, reunind în cele trei zile de festival peste 2.000 de artişti, ansambluri româneşti, ansambluri din străinătate (Coasta de Fildeş, Columbia, Polonia, Serbia, Grecia, Belgia, Germania, Republica Moldova), minorităţi şi comunităţi (croată, maghiară, ucraineană, romă, germană, poloneză, turco-tătară, greacă, ruşi-lipoveni).

(w882)

(w882)

Ca în fiecare an, Festivalul Internaţional de Folclor Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu aduce tradiţia autentică în mediul urban prin muzică, dans şi artă populară, promovând frumuseţea, unicitatea fiecărei naţiuni în contextul globalizării şi păstrării identităţii socio-culturale.

(w882)

Din programul festivalului fac parte: o paradă a costumelor populare, spectacole de folclor autentic, un târg de meşteşuguri şi produse tradiţionale, o zonă dedicată concertelor de folclor reinterpretat – Fân Zone, o secţiune de folclor interpretat de copii, ateliere de creaţie, teatru pentru cei mici, precum şi o zonă gastronomică.

Sâmbătă, 1 iulie, telespectatorii TVR 1 vor putea urmări în direct, de la ora 18.00, evoluţiile ansambrurilor „Warszawianka" din Polonia şi „Ţara Vrancei" din Focşani.

Pentru duminică 2 iulie, în direct la TVR 1 şi TVR+, de la ora 21.00 sunt programate: recitalul Ansamblului „Uninorde" din Columbia şi Concertul extraordinar Loredana şi invitaţii săi: Mioara Velicu, Nicolae Furdui Iancu, Tiberiu Ceia, George Forcos Palade, Bogdan Simion, Gicu Coadă. Acompaniază Orchestra „Agurida", condusă de Marin Alexandru şi Orchestra Naţională „Valahia" condusă de Marius Zorilă. Românii din diaspora pot urmări duminică, tot în direct, începând cu ora 21.10, evoluţiile ansamblului din Columbia şi concertul Loredanei şi al invitaţilor ei.

(w882)

La ediţia din 2016 peste 25.000 pe spectatori s-au bucurat de momentele artistice oferite de cei peste 2.000 de artişti sosiţi din toate zonele ţării şi ale lumii.

(w882)

Continuând tradiţia, TVR 1 este şi anul acesta co-producător al Festivalului Internaţional de Folclor Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin creart–Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie. Festivalul are loc în perioada 30 iunie-2 iulie, în parcul Cişmigiu din Capitală, reunind mii de artişti din toate zonele ţării, ansambluri folclorice, fanfare, minorităţi şi comunităţi naţionale, meşteşugari, ateliere de creaţie şi bucate tradiţionale, evenimente dedicate celor tineri şi copiilor.  Din 2016, Festivalul Internaţional de Folclor „Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu” este membru al CIOFF – Consiliul Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice şi Artă Tradiţională – partener al UNESCO.]

(w882)

foto: creart.ro

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1