loader
Foto

Documentarul ”IVAN, omul cu rădăcini în ape”, la TVR 1

Filmul biografic regizat de Ana Preda este o incursiune documentară a unui destin de excepție, care urmărește transformarea adolescentului din Mila 23 - un sat de pescari din Delta Dunării - într-un campion care a urcat de 30 de ori pe podiumurile competiţiilor internaționale.

 

Un adolescent care, la 16 ani, după ce vedea la televizorul căminului cultural știrea că Serghei Covaliov și Vicol Calabiciov - doi băieți din satul său - au devenit campioni mondiali, hotăra să pornească pe urmele lor. Şi, după doar un an și jumătate de când ajungea la București, tânărul Ivan era campion național, iar la 19 ani, în 1986, avea deja în palmares primele medalii internaționale, dintre care una de aur la Jocurile Olimpice din Mexic, alături de Serghei Covaliov.

În cei peste 17 ani de carieră, Ivan Patzaichin a participat la Jocurile Olimpice din Mexic (1968), Munchen (1972), Montréal (1976), Moscova (1980), Los Angeles (1984), la 11 campionate mondiale, la o ediţie a campionatelor europene (1969 – Moscova), obţinând 30 de medalii: 13 de aur, 7 de argint și 10 de bronz.

„Performanța sportivă a fost mereu precedată de nenumărate eșecuri și fiecare medalie olimpică de aur era câștigată încă de-acasă, prin antrenament asiduu”, ne destăinuie Ivan. Vocea sa ne poartă prin vremurile când a plecat din satul de pescari decis să devină campion și continuă povestea până la reîntoarcerea acasă, la rădăcinile sale.

Imagini inedite din Arhiva TVR, din arhiva națională de filme, din competiții internaționale, dar și filmări din ultimii ani, dedicați locului unde și-a întărit rădăcinile, spun cine a fost „cel mai iubit dintre pământeni”, cum îl numește fiica sa, Ivona Patzaichin-Rusu.

Documentarul nu este însă doar o retrospectivă a unei cariere magistrale a cvadruplului campion olimpic. După retragerea din viața sportivă, Ivan Patzaichin nu a uitat de propriile rădăcini și s-a simțit dator să întoarcă ceva acelor oameni din mijlocul cărora a plecat, să aducă un beneficiu real comunității natale. Astfel că, ultimii zece ani din viața sa au fost dedicați acestei „datorii” pe care voia s-o onoreze: reclădirea punților dintre om și natură.

Documentarul „IVAN, omul cu rădăcini în ape” este o producţie a Televiziunii Române în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin Mila 23, în regia Anei Preda, om de televiziune de peste 28 de ani, dintre care ultimii 8, dedicaţi filmului documentar. De-a lungul carierei, Ana Preda a obţinut: Premiul „Cel mai bun regizor femeie” la International Documentary Film Awards 2022 (Olanda) pentru „Babi and Deda”, Premiul „Paul Călinescu” pentru cel mai bun documentar la CineMaIubit 2019 cu „Olimpi”, iar în 2013, premiul Opera Prima din partea APTR- Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

Documemtarul a fost sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 10:20, pe TVR 1.

*Filmul „IVAN, omul cu rădăcini în ape” a fost în premieră la TVR 1, în 25 iulie, ora 21.00, iar la Paris - într-o proiecţie specială, în cadrul Jocurilor Olimpice, pe 9 august 2024. Mai multe detalii despre această producție descoperiți pe tvr.ro.

Foto: afiș documentar arhiva TVR, captură TVR

13:00 Ora regelui

La întâlnirea tradițională de la finalul anului, Majestatea Sa Margareta a mulțumit Corpului Diplomatic acreditat la București pentru activitatea desfășurată în România, asigurându-i pe trimișii diplomatici că țara noastră este un partener valoros și de încredere.

O rochie de gală a Reginei Maria și o bundiță brodată de Regina Elisabeta sunt personajele poveștii pe care o aflăm de la expertul restaurator Aurelia Pomponiu. Obiectele de vestimentație fac parte din patrimoniul Muzeului Teatrului Național din București, iar rochia de bal poate fi văzută, în prezent, în cadrul expoziției "Regina Maria la teatru", alături de alte documente și fotografii regale restaurate.

Anul 2024 a fost prolific pentru tinerii artiști susținuți de Fundaţia Regală Margareta a României și s-a încheiat cu Gala Tinere Talente ce a inclus un spectacol prezentat de bursierii de la muzică şi o amplă expoziţie de arte vizuale.

”Conectăm Generații în lumea digitală” este un program pe care Fundația Regală și alte organizații partenere, precum Asociația ”Voluntariat pentru viață” din Mărășești, îl dedică seniorilor. Voluntarii din județul Vrancea lucrează chiar și cu cei din alte țări pentru binele semenilor.

Este deja o tradiţie ca, în fiecare an, Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti să-i primească pe colindătorii din Corul Regal. Cu un repertoriu de colinde tradiționale și moderne, ansamblul artistic condus de dirijorul Răzvan Apetrei, ne poartă în fiecare an într-o călătorie cu totul nouă. În catedrala arhiplină, spiritul sărbătorii îi vrăjește pe copii, părinți și bunici, într-un decembrie ca de poveste.

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Diana Ilina, Adelina Dumitrescu,

Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1