loader
Foto

Jurnalistul Tudor Furdui, TVR: „M-a impresionat evoluția unui alt campion Popovici”...

Va fi vara Jocurilor Olimpice de la Paris, pe care telespectatorii le vor putea urmări, ca de obicei, la Televiziunea Română. Ce va fi special la JO de la Paris, dar şi amintiri şi bucurii sau proiecte personale, în interviul cu jurnalistul TVR Tudor Furdui.

 

Tudor Furdui

Se poate spune că Tudor Furdui face parte din categoria oamenilor împliniţi. Pe plan profesional, are bucurii în fiecare zi, mai ales că practică meseria pe care şi-a dorit-o. Tudor Furdui prezintă Ştirile sportive la TVR şi, cum anul acesta va fi o vară olimpică, va avea şi mai multe motive de întâlnire cu telespectatorii, pentru a le aduce noutăţile de la Jocurile Olimpice Paris 2024. Competiţia va fi în direct la TVR între 26 iulie şi 11 august. O mare bucurie pe plan personal i-a adus-o jurnalistului sportiv fiul său, Alec Dimitri (17 ani), care a obţinut o bursă de studii în Statele Unite. Despre campioni, Jocurile Olimpice Paris 2024, proiecte şi bucurii mari şi mici ne vorbeşte Tudor Furdui în interviul de mai jos.

(w882)

(w500)

Ce ţi-a adus cea mai mare bucurie în ultima vreme, Tudor?

Pe plan profesional, am bucurii în fiecare zi. Am o meserie pe care mi-am ales-o pentru că mi-a plăcut. Sunt deschis însă şi la noi provocări. Că vor veni din televiziune sau alt domeniu... rămâne de văzut. Pe plan personal, fiul meu mi-a făcut o mare bucurie. A obținut o bursă de studii de un an în Statele Unite. Acolo e foarte apreciat pentru rezultatele şcolare. A fost primit de primarul localităţii, iar Alec i-a dăruit acestuia steagul României. Se va întoarce la vară, înaintea Campionatului European de fotbal. Poate vom merge împreună să susținem România la turneul final din Germania.

(w500)

26 iulie – 11 august... va fi vara Jocurilor Olimpice de la Paris. A câta ediţie de Jocuri Olimpice va fi pentru tine?

(w500)

Sunt în TVR din 1999‚ iar de atunci am fost implicat în transmisiunile tuturor Jocurilor Olimpice. Ar fi a 8-a ediţie, dacă am numărat bine. Cele de la Beijing din 2008 și Londra 2012 mi-au rămas întipărite în minte. Nu pot uita cum Constantina Diță a câștigat proba de maraton la Beijing, o performanță extraordinară pentru sportul românesc. Cum s-a impus Constantina atunci în fața africancelor este ceva de neimaginat. Pe urmă, festivitatea de deschidere a JO de la Londra a fost un spectacol care cu greu va fi egalat vreodată, mă refer din punct de vedere artistic. Scena în care Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a apărut în celebra reclamă proiectată alături de James Bond, rol interpretat de actorul Daniel Craig, a fost epocală. La fel ca momentul cu Mr Bean. Fabulos.

Ce crezi că va fi special la Paris, la JO de la Paris?

Va fi pentru prima oară când ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice se va desfășura în afara unui stadion, într-un spațiu conceput în aer liber, în fața unei asistențe care va depăși, după unele estimări, jumătate de milion de persoane. Este vorba de un convoi de vapoare care vor defila pe Sena. Va fi, de asemenea, o nouă modalitate de a filma ceremonia. Camerele de luat vederi vor fi amplasate de-a lungul traseului, camere ce vor fi integrate în OBS (Olympic Broadcasting System) - adică sistemul video care va asigura televizarea evenimentului. Sunt foarte curios cum va arăta totul. Pe de altă parte, am inima cât un purice când mă gândesc cum va fi asigurată securitatea participanților la un astfel de eveniment grandios, în aer liber, pe apă (Sena), la care vor fi sute de delegații de sportivi și șefi de stat și de guvern din întreaga lume. Este cu adevărat o mare provocare.

(w500)

Liniştea studioului sau vuietul stadioanelor?

Clar vuietul stadioanelor, de care, în ultima vreme, nu am mai avut parte. Majoritatea emisiunilor se fac din studiouri. Aștept cu nerăbdare ca aceste lucruri să se schimbe. E evident că este nevoie de alte resurse tehnice, dar efectul „de la fața locului” are alt farmec. 

Ai sportivi preferaţi? Pe care dintre ei îi vei urmări îndeaproape la JO?

Cred că toți românii vor fi cu ochii ațintiți asupra lui David Popovici. Toți așteptăm ca David să obțină o medalie la Paris. Sunt un pic îngrijorat și surprins că al nostru campion nu va participa la Campionatul Mondial de la Doha, din luna februarie a acestui an. Probabil este decizia staff-ului său pentru ca David să-și îndeplinească obiectivul la Paris. Totuși, este surprinzător că David Popovici, medaliat cu aur la 100m și 200m liber, la competiția Euro Meet din Luxemburg, de la sfârșitul lunii ianuarie, nu va fi prezent la Mondiale.

(w500)

Ce te-a impresionat cel mai tare din lumea sportului în ultima perioadă şi de ce?

M-a impresionat evoluția unui alt campion Popovici. Este vorba de Contantin Popovici, care a devenit noul campion al circuitului mondial de sărituri în apă de la mare înălţime, după ce a câştigat ultima etapă a sezonului 2023, desfăşurată de curând în Noua Zeelandă. Este incredibil cum Constantin are rezultate în condiţiile în care în România nu există nici un bazin special pentru sărituri, el antrenându-se sărind pe saltele şi bureţi... Noroc că se poate pregăti în alte ţări. Constantin va participa și la Mondialele de la Doha, acolo unde și poloiștii români vor încerca să obțină biletele pentru Paris. Polo-ul ar fi singurul sport de echipă din România care ar fi calificat la Jocurile Olimpice. „Puțin, foarte puțin”, ca să închei cu o celebră replică din serialele B.D.

Ce alte noutăţi ai să ne spui despre tine, Tudor?

Lucrez la un proiect în teatru. Nu vreau să dezvolt subiectul pentru că sunt superstițios. Vă voi ţine la curent dacă proiectulva avansa. Veţi fi surprinşi când veţi afla distribuţia... Experiența pe care am avut-o în 2017, când TVR a transmis din nou o piesă de teatru în direct - e vorba de „Piatra din casă”,  în regia lui Constantin Dicu - mi-a dat curaj. Mi-am demonstrat că pot să joc teatru. Până atunci am avut o reținere din cauza numelui pe care îl port. Îmi era frică că, din punct de vedere al talentului, nu-i pot ajunge ajunge tatălui meu, actorul Dumitru Furdui, nici măcar la unghiile de la picioare. Hai să zic că acum i-am ajuns la nivelul gleznelor.

(w882)

Dacă nu ai fi făcut televiziune, ce ai fi făcut?

Aș fi vrut să fac teatru, dar motivele pentru care nu am dat la institut le-am expus mai devreme. În rest, eu am terminat ASE-ul. Am și lucrat în domeniu. Deci, cred că aș fi continuat pe partea asta.

(w500)

Jocurile olimpice Paris 2024, în direct la TVR

Așa cum ne-am obișnuit, telespectatorii din România vor conectați în direct la Jocurile Olimpice Paris 2024 prin intermediul Televiziunii Române, official broadcaster, care va asigura transmisiuni directe de la cele mai importante şi interesante probe ale JO, în special cele la care participă sportivi români.

Televiziunea Română s-a aflat alături de iubitorii sporturilor olimpice încă din 1960. La ediția de la Roma a Jocurilor Olimpice, Televiziunea Română a transmis știri încorporate în Telejurnale.

Începând cu anul 1964 și cu ediția de la Innsbruck a Jocurilor Olimpice de iarnă, TVR a transmis toate edițiile Jocurilor Olimpice de vară și de iarnă. Singurele ediții care nu au beneficiat de transmisiuni în direct la TVR au fost cele Jocurilor de vară și de iarnă din anul 1988 (Calgary – Canada și Seul – Coreea de Sud), în plină criză a sistemului comunist din România.

În total, România are în palmares 309 medalii la Jocurile Olimpice de vară: 90 de aur, 97 de argint și 122 de bronz. La ultima ediție a Jocurile Olimpice de vară, desfășurată în Tokyo, România a terminat pe locul 46, cu patru medalii: una de aur, trei de argint.

6:15 Gări de poveste

Ep. 9 Drumul memoriei În acest episod parcurgem unul dintre drumurile închisorilor comuniste: Sighet-Miercurea Ciuc. Pe tronsonul de cale ferată Salva-Vişeu, a fost necesară construirea mai multor viaducte şi a cinci tuneluri, dintre care tunelul de sub Pasul Şetref, între Munţii Ţibleş şi Munţii Rodnei. Inaugurat în 1949, tunelul de la Dealul Ştefăniţei are o lungime de 2.388 metri, este al treilea din ţară ca lungime şi a fost finalizat, cu mijloace rudimentare, în numai 22 de luni. Ceremonia de deschidere a avut loc pe 28 decembrie 1949 în localitatea Dealul Ştefăniţei. Realizator Ruxandra Ţuchel Producator Ioana Mureşan redifuzare , din lista de

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Andra Soceanu şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM OANA NENECIU, director executiv Asociaţia Ecopolis

Papa Francisc și-a lansat prima enciclică cu accent pe ecologie în iunie 2015, intitulată „Laudato si” (Lăudat să fie). Acest document, primul de acest gen al unui suveran pontif, a criticat grupurile financiare și de afaceri pentru distrugerea mediului. Papa a clarificat: „Nu este o enciclică ecologică, ci o enciclică socială”.

DISCUŢIE MARIUS COCUŢ, director Caritas Bucureşti

Dimensiunea carităţii Suveranului Pontif este binecunoscută.

Supranumit „Papa săracilor”, Francisc a oferit sprijin constant celor nevoiași, iar dispariția sa a lăsat un gol în inimile multora.

DUPLEX Catedrala Greco-Catolică Sf.​ Treime Blaj cu Pr.CRISTIAN BARTA-purtător de cuvânt Arhieparhia greco-catolica a Blajului

Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. Pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat şi a ridicat la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri greco-catolici, care au murit în închisorile comuniste.Venirea Papei Francisc în România şi în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: ”Să mergem împreună!” Un îndemn la unitate şi reconciliere a României.

Invitati :Pr. IULIAN BUDĂU si DIANA DUMITRASCU, jurnalist TVR

În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice.
România, ţară majoritar ortodoxă, a fost vizitată în urmă cu aproape 26 de ani şi de Papa Ioan Paul al II-a, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.​

LIVE CARMEN RUSU de la Catedrala Sf Iosif in dialog cu Pr. ŞERBAN TARCIZIU, Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 9:00, la Catedrala Sfântul Iosif, va avea loc Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc.
Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa Mons. Giampero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc la Vatican.

ZOOM CIPRIAN NECULA, sociolog

Papa Francisc a fost un obisnuit al comunitatilor sărace, defavorizate, al penitenciarelor, azilelor, periferiilor etc. In vizita sa istorică in România, a fost primul prelat din istorie care şi-a cerut scuze, în numele bisericii, pentru discriminare şi rele tratamente. Aşa cum titrează astăzi multe publicatii, "Papa a fost primul care..."-printre altele-a cerut în mod constant un rol mai mare pentru femei în guvernarea bisericii. A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens.

ZOOM Preot DANIEL Nicolae AVRAM, Eparhia de Cluj-Gherla

Cartiel Papei Francisc publicate la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla, cărți care poartă amprenta unui om al lui Dumnezeu cu inimă mare și credință vie.

În paginile lor regăsim simplitatea care vindecă, înțelepciunea care călăuzește,și, mai presus de toate, bucuria Evangheliei-trăită, vestită și împărtășită.

Dacă ar fi să alegem un cuvânt care să definească întreaga viață și misiune a Papei Francisc, acel cuvânt ar fi bucurie. O bucurie care nu este superficială, ci izvorâtă din întâlnirea vie cu Cristos. Cărțile sale rămân cu noi-ca lumină, ca mângâiere, ca chemare spre o viață plină de sens.

Tot eparhia Cluj Gherla se foloseste, în acţiunile caritabile şi de unul din autoturismele cu care Papa Francisc s-a deplasat pe parcursul vizitei in România.

DISCUŢIE DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR si Pr. IULIAN BUDĂU, ordinul iezuit

ZOOM IRINA MARGARETA NISTOR, critic de film

Există multe filme despre Vatican și viața Papilor, inclusiv despre viața Papei Francisc.

TELEFON VASILE BĂNESCU, teolog
Papa Francisc, etalon de modestie şi smerenie, care a impresioanat întreaga lume creştină (şi nu numai), dincolo de diferenţele confesionale
TELEFON Pr.ADRIAN DANCĂ, Radio Vatican
Ultimele pregătiri până la începerea slujbei de inmormântare.

Ce aşteaptă lumea catolică şi creştinismul în general de acum încolo?

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

 

#tvr1