loader
Foto

Galerie foto

La înălţime. Alex Găvan şi Eugenia Vodă... sâmbătă, la „Profesioniştii”

O ediţie despre depăşirea limitelor am urmărit pe 22 octombrie la „Pofesioniştii”. Sâmbătă, de la ora 22.45, alpinistul Alex Găvan a fost invitatul Eugeniei Vodă la TVR 1. | VIDEO

 

Eugenia Vodă
Profesioniştii ... cu Eugenia Vodă

Invitatul Eugeniei Vodă la „Profesioniştii” de sâmbătă, 22 octombrie, va fi, în premieră, un om care ştie ce înseamnă să urci un munte: Alex Găvan. Interviul cu alpinistul, fotograful şi speaker-ul Alex Găvan va putea fi urmărit la TVR 1, de la ora 22.45.

Un dialog pe cât de substanţial, pe atât de amuzant şi de plin de suspans, despre viaţa ca aventură, din Himalaya până în Peru... Este traseul spectaculos al unui alpinist (dar nu numai), care a reuşit să cucerească opt munţi de peste 8.000 de metri, deşi în copilărie avea „rău de înălţime" şi deşi se recunoaşte ca „un om mai degrabă fricos”! Sau, după cum subliniază realizatoarea Eugenia Vodă, „o ediţie despre depăşirea limitelor şi despre frumuseţea înălţimilor - la propriu şi la figurat”.

(w882)

foto - FB Alex Găvan

Pentru Alex Găvan, „să urci vârfurile din afară înseamnă, de fapt, să le urci pe cele din interiorul tău”.

Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan a escaladat şapte vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine:

Cho Oyu, 8201m, 2006, a doua ascensiune românească;

Gasherbrum 1, 8080m, 2007, prima ascensiune românească;

Makalu, 8463m, 2008, prima ascensiune românească;

Manaslu, 8153m, 2011, a doua ascensiune românească;

Shisha Pangma, 8027m, 2013, prima ascensiune românească;

Broad Peak, 8047m, 2014, a doua ascensiune românească;

Gasherbrum 2, 8035m, 2019, a treia ascensiune românească.

Alex Găvan a ajuns astfel la jumătatea proiectului său de a fi primul român care urcă, fără oxigen suplimentar, pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. În acest moment, la nivel mondial, sunt doar 17 alpiniști care au reușit această performanță.

În lume sunt 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, variind între 8.027 m (Shisha Pangma) şi 8.848 m (Everest). Toate aceste vârfuri se află în Asia Centrală, în regiunile de graniţă dintre Nepal, India, Pakistan şi China, în munţii Himalaya şi Karakorum. Peste 95% din ascensiunile reușite pe vârfuri de peste 8.000 m sunt făcute cu ajutorul buteliilor de oxigen.

(w882)

Aflăm mai multe despre înălţime şi înălţimi de urcat chiar de la Alex Găvan, în dialogul cu Eugenia Vodă la „Profesioniştii”.

Ediţiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

17:00 Gări de poveste

(redifuzare) Gări în oraşe port

Producător Ruxandra Ţuchel

18:00 Clanul Kennedy

Serial * (THE KENNEDYS-SUA, 2011)

Cu: Greg Kinnear, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Barry Pepper

Episodul 6

* Dramă. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

*4 premii Emmy 2011 (pentru cel mai bun actor într-o miniserie-Barry Pepper, pentru coafură, machiaj şi mixaj de sunet)

X

 
Cu „Ora Regelui” pornim într-o călătorie lungă de 150 de ani

În România trenurilor întârziate și a infrastructurii cu durata de viață depașită, jurnalista Irina Luca ne spune povestea construirii firului de ...

Florina Constantinescu: „Aş fi concurat, dacă mă lăsa mama...”

„Vedeta familiei”, show-ul micilor vedete muzicale, continuă la TVR 1 cu sezonul al doilea. În fiecare dimineaţă de sâmbătă, de la 9.30 (şi în ...

Mega-incendiile, o ameninţare globală – documentar în premieră la TVR1 | VIDEO

Joi, 23 martie, ora 21.00, la TVR1 și online pe TVR+, vedem documentarul „Mega-incendiile (INCENDIES GÉANTS ENQUÊTE SUR UN NOUVEAU FLÉAU - ...