loader
Foto

Galerie foto

La înălţime. Alex Găvan şi Eugenia Vodă... sâmbătă, la „Profesioniştii”

O ediţie despre depăşirea limitelor am urmărit pe 22 octombrie la „Pofesioniştii”. Sâmbătă, de la ora 22.45, alpinistul Alex Găvan a fost invitatul Eugeniei Vodă la TVR 1. | VIDEO

 

Eugenia Vodă
Profesioniştii ... cu Eugenia Vodă

Invitatul Eugeniei Vodă la „Profesioniştii” de sâmbătă, 22 octombrie, va fi, în premieră, un om care ştie ce înseamnă să urci un munte: Alex Găvan. Interviul cu alpinistul, fotograful şi speaker-ul Alex Găvan va putea fi urmărit la TVR 1, de la ora 22.45.

Un dialog pe cât de substanţial, pe atât de amuzant şi de plin de suspans, despre viaţa ca aventură, din Himalaya până în Peru... Este traseul spectaculos al unui alpinist (dar nu numai), care a reuşit să cucerească opt munţi de peste 8.000 de metri, deşi în copilărie avea „rău de înălţime" şi deşi se recunoaşte ca „un om mai degrabă fricos”! Sau, după cum subliniază realizatoarea Eugenia Vodă, „o ediţie despre depăşirea limitelor şi despre frumuseţea înălţimilor - la propriu şi la figurat”.

(w882)

foto - FB Alex Găvan

Pentru Alex Găvan, „să urci vârfurile din afară înseamnă, de fapt, să le urci pe cele din interiorul tău”.

Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan a escaladat şapte vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine:

Cho Oyu, 8201m, 2006, a doua ascensiune românească;

Gasherbrum 1, 8080m, 2007, prima ascensiune românească;

Makalu, 8463m, 2008, prima ascensiune românească;

Manaslu, 8153m, 2011, a doua ascensiune românească;

Shisha Pangma, 8027m, 2013, prima ascensiune românească;

Broad Peak, 8047m, 2014, a doua ascensiune românească;

Gasherbrum 2, 8035m, 2019, a treia ascensiune românească.

Alex Găvan a ajuns astfel la jumătatea proiectului său de a fi primul român care urcă, fără oxigen suplimentar, pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. În acest moment, la nivel mondial, sunt doar 17 alpiniști care au reușit această performanță.

În lume sunt 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, variind între 8.027 m (Shisha Pangma) şi 8.848 m (Everest). Toate aceste vârfuri se află în Asia Centrală, în regiunile de graniţă dintre Nepal, India, Pakistan şi China, în munţii Himalaya şi Karakorum. Peste 95% din ascensiunile reușite pe vârfuri de peste 8.000 m sunt făcute cu ajutorul buteliilor de oxigen.

(w882)

Aflăm mai multe despre înălţime şi înălţimi de urcat chiar de la Alex Găvan, în dialogul cu Eugenia Vodă la „Profesioniştii”.

Ediţiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

17:00 Dong Yi, concubina regelui

(DONG YI-Coreea de Sud, 2010)

Episodul 39

Regia: Lee Byung-hoon, Kim Sang-hyub

Cu: Han Hyo-joo, Ji Jin-hee, Lee So-yeon, Park Ha-sun

* Dramă istorică, inspirată de viaţa lui Sukbin Choi, una dintre consoartele regelui Sukjong, conducătorul dinastiei Joseon între 1674 şi 1720.

Născută într-o familie săracă, Dong Yi se angajează servitoare la palatul regal şi, apreciată pentru isteţimea şi corectitudinea ei, câştigă încrederea familiei regale, mai ales după ce demască o conspiraţie politică extrem de periculoasă. Devenită concubină oficială a regelui Sukjong, implicată în luptele pentru putere de la palat, în conflictele şi concurenţa dintre femeile din viaţa suveranului, Dong Yi se remarcă prin inteligenţa cu care rezolvă situaţiile delicate. Fiul ei, Geum, căruia îi oferă o educaţie aleasă şi foarte strictă, va deveni regele Yeongjo, unul dintre cei mai longevivi conducători ai dinastiei Joseon.

18:15 Tu votezi România!

* Dezbatere electorală alegeri prezidenţiale-Tur II

Moderatori: Ramona Avramescu şi Marian Voicu

Invitati:

Cosmin Corendea-reprezentant candidat George Simion,

Bogdan Glavan -reprezentant candidat Nicusor Dan,

Andrei Taranu-jurnalist

Coordonator Smaranda Vornicu

Transmisiune directa

 

 

 
Conservarea identității lipovenești: Poisul, arta și memoria colectivă | VIDEO

Comunitatea lipovenească, cu o istorie bogată și o identitate distinctă, păstrează cu sfințenie elemente tradiționale ce definesc portul și ...

Procesul civil - dreptul la apărare

Procesul civil - dreptul la apărare

publicat: luni, 12 mai 2025

Cum se desfăşoară un proces civil? Care sunt principalele probe folosite într-un proces? Cât de important este rolul activ al judecătorului? ...

Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

 

#tvr1