Libertatea de alegere și provocările zilei de astăzi, la "Universul Credinței"
sâmbătă, 10 noiembrie 2018
Pe 11 noiembrie, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 7:30, pe TVR1 și online pe TVR+. A doua parte a emisiunii începe de la ora 8:30. Reportaje, interviuri și cugetări pentru suflet, în tihnite ceasuri de duminică dimineața.
Rafael U
Alte legături
Universul credinţei

În prima parte a emisiunii, Rafael Udriște va prezenta Jurnalul de știri „Universul Credinței”:

Pictura Bisericii Mănăstirii Cocoș. Pictura Bisericii cu hramul „Sfânta Treime” a Mănăstirii Cocoș din județul Tulcea a fost sfințită duminică, 4 noiembrie, de un sobor de ierarhi din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. La acest moment deosebit au participat mii de credincioși dobrogeni, dar și pelerini veniți la acest moment special, din țară și din străinătate. Toți cei prezenți la eveniment au cinstit în mod special și moaștele Sfinților Mucenici de la Niculițel aflate la această mănăstire și s-au bucurat de înnoirea unui locaș monumental care a fost readus la frumusețea începuturilor sale. Jurnalist - Adrian Bodonea Florea.

Târg de carte la Sibiu. În perioada 1-4 noiembrie, Biblioteca Județeană Astra din Sibiu a fost gazda Târgului național de carte și revistă religioasă. Aflat la cea de-a XVIII-lea ediție, evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Scriptus” Sibiu, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului și al Bibliotecii Judeţene „ASTRA”. Jurnalist - Ileana Gaiţă.  

Requiem pentru eroi la Cimitirul Bellu catolic. Luna noiembrie este dedicată, în biserica romano-catolică, pomenirii celor răposați. Credincioșii împreună cu preoții se adună la mormintele celor dragi pentru a-i pomeni în rugăciune. În capitală, la Cimitirul Bellu Catolic, a avut loc vineri, 2 noiembrie, un Requiem în memoria eroilor neamului nostru, precum și a celor care au contribuit la făurirea României Mari. Celebrarea, condusă de către Arhiepiscopul de București, Înalt Presfințitul Ioan Robu, a fost pusă sub semnul Centenarului Marii Uniri. Jurnalist - Ciprian Dumea. 

„Crucea Sf. Ap. Andrei” pentru Simona Halep. Numărul 1 mondial în tenisul feminin, Simona Halep, a primit marți cea mai înaltă distincție eparhială a Arhiepiscopiei Tomisului pentru mireni: „Crucea Sf. Ap. Andrei”. Gestul este menit să pună în valoare personalitatea excepțională a  sportivei și să răsplătească modelul de dăruire și credință pe care Simona Halep îl aduce în atenția publicului, prin performanța deosebită în lumea sportului. Jurnalist - Adrian Bodonea Florea. 

Sinaxar. Care sunt cele mai importante repere ale calendarului ortodox din această săptămână? Vom afla de la jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu.

(w640) Vladareanu

Iconari în Otopeni. Ediția a VI-a a Simpozionului Internațional Iconari în Otopeni s-a desfășurat săptămâna trecută cu prezența a numeroși artiști din țară și din străinătate. Urmăriți duminică dimineață un reportaj semnat de Rafael Udriște.

Carte de învățătură. Duminică dimineață, vă recomandăm câteva cărți de istorie. Pagini vechi și noi din istoria lavrei Neamțului, două volume semnate de PS Părinte Timotei Prahoveanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. O lucrare dedicată tuturor acelora care iubesc istoria Bisericii, cu precădere acelora care sunt apropiați sufletește de Mănăstirea Neamț.

Poveștile Centenarului cu Georgeta Filitti. La Biserica Icoanei din București a avut loc, săptămâna trecută, conferința “Centenarul – Povestirile Unirii” susținută de profesorul și istoricul Georgeta Filitti. Manifestarea face parte dintr-un proiect cultural mai amplu dedicat Marii Uniri de la 1918, inițiat de Protoieria Sector II Capitală și intitulat “100 de ani în 100 de cuvinte”. Jurnalist - Ileana Gaiţă.

Centrul "Sfântul Nectarie". Pacienții internați la Centrul de Îngrijiri Paliative "Sfântul Nectarie" din Arhiepiscopia Bucureștilor au primit de ziua Sfântului binecuvântarea ocrotitorului lor spiritual. Cu acest prilej a fost adusă spre cinstire Racla cu fragmente din mai multe sfinte moaște, printre care și Sf. Nectarie, de la Biserica Buna Vestire – Belu din Capitală. Jurnalist - Ileana Gaiţă.

Minunea Sfântului Nectarie. În data de 9 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, un sfânt contemporan foarte iubit, făcător de minuni şi vindecător de cancer. În minutele următoare vă invităm să urmăriţi povestea unei tinere care a fost vindecată de cancer în urma rugăciunilor adresate Sfântului Nectarie. Jurnalist - Paula Tăbârcă. 

Rubrica „Cerul cu sfinți” cu Cristina Andrei. Niciodată nu ne gândim la fel de mult la sensul major al vieţii, cât ne gândim la mărunţişurile cotidiene. Libertatea de alegere o risipim în fleacuri, iar când trebuie să dăm seama de sensul existenţei noastre ne trezim cu mâinile goale în faţa Judecăţii celei din urmă, cea în urma căreia Cel ce ne-a zidit decide dacă veşnicia ne-o vom petrece alături de El sau în întunericul cel mai din afară. Doi mari duhovnici de astăzi, Părintele Serafim Man şi Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu, ne dau sfaturi din Cerul cu sfinţi. Jurnalist - Cristina Andrei.

(w640) C A

La rubrica „Semnele vremii”, Răzvan Bucuroiu și profesorul și teologul Radu Preda vorbesc despre viața nenăscută.

(w640) Razvan Buc

***

Catedrala Mea. Marius Vasileanu, cercetător în antropologia religiilor. Jurnalist - Daniel Vistorovschi.

***

În partea a doua a emisiunii „Universul Credinței”, de la ora 8:30, urmăriți un reportaj despre situația bisericilor ortodoxe românești din Mitropolia Basarabiei. “Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei se săvârşeşte astăzi un act de sfânt de adevăr şi dreptate, care reîntregeşte plinătatea comuniunii de credinţă strămoşească şi gândire românească”, se spune în Actul Patriarhal prin care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române recunoştea, la data de 19 decembrie 1992, această Mitropolie ca autonomă şi de stil vechi, făcând parte integrantă din trupul Bisericii Ortodoxe Române şi având  reşedinţa la Chişinău. Duminică dimineață, vă invităm să urmăriţi un reportaj despre situaţia bisericilor ortodoxe româneşti din Mitropolia Basarabiei. Jurnalist - Paula Tăbârcă.  

Reportaj-Catedrala Românească din Munchen. Așezământul bisericesc de la Munchen va fi, fără doar și poate, cel mai important reper românesc, dacă nu din întreaga Germanie, cu siguranță din Bavaria. Este și un efort financiar deosebit al comunității, așa după cum am putut vedea. De altfel, o campanie de sprijin financiar se derulează în aceste zile pe rețelele de socializare, scopul principal fiind acela de a strânge suma necesară finanțării, în această etapă, a mansardei și acoperișului mănăstirii.  Dacă doriți să sprijiniți acest demers, puteți găsi toate informațiile pe site-ul Mitropoliei ortodoxe române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Jurnalist - Rafael Udrişte. 

La final, urmăriți „Bucuria Credinței” cu Părintele Constantin Necula. De la Palatul Mogoşoaia, Părintele Constantin Necula vorbește cu jurnalistul Andrei-Victor Dochia despre provocarile timpului actual; întrebări și răspunsuri pe marginea Evangheliei.

(w640) Parintele

***

În fiecare duminică dimineață urmăriți emisiunea „Universul Credinței”, de la ora 7:30, pe TVR1 și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:30, iar cea de-a doua parte de la 8:30, pe TVR1 și online pe TVR+.

Contact: universul.credintei@tvr.ro; www.facebook.com/universulcredinteitvr

Foto: Mircea Mitrofan

 • 07:55
  Cu capu-n zori
  Cu capu-n zori (II) Show matinal Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 08:55
  Cu capu-n zori
  (III) Show matinal Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 09:45
  Teleshopping
 • 10:00
  Telejurnal regional
  * TVR Craiova Transmisiune directă
 • 10:45
  Furtună la palat
  (YI SAN, WIND OF THE PALACE-Coreea de Sud, 2007) Regia: Lee Byung-hoon, Kim Geun-hong Cu: Lee-Seo-jin, Han Ji-min, Lee Jong-soo, Kyeon Mi-ri Dramă istorică. Episodul 37. Redactor Mirela Străinu
 • 12:00
  Teleshopping
 • 12:30
  Doar să gustaţi
  ... (Goûtez-voir, Franţa, 2014) Prezentatoare Odile Mattei * Documentar. Călătorim împreună cu Odile Mattei prin regiunea Ron-Alpi ca să-i descoperim gastronomia şi patrimoniul. (Ep. 10) La restaurantul Le Panoramic din Ozon Redactor Corina Feleagă
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus Prezintă: Alina Stancu, Claudiu Lucaci Producători: Dorin Munteanu, Octavian Manciu Transmisiune directa
 • 13:15
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 13:20
  Vorbeşte corect!
  (redifuzare)Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 13:30
  Guşti! Şi apoi mănânci
  (redifuzare)
 • 14:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Sport *Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producător Violeta Iorgulescu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 15:10
  Maghiara de pe unu
  Vechi biserici din Ardeal- biserica monument din Săcădat (REDIFUZARE) Redactor:Balázs János Replay -discuţie muzicală cu Betuker Péter, solistul formaţiei Mikron şi Boros Zoltán redactor muzical. Redactor : B.Nagy Veronika Avanpremiera emisiunilor viitoare Redactor coordonatorSzilágyi Gödri Ildikó Producător Kacsó Sándor Transmisiune directă din studioul 4+ înregistrare
 • 16:55
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 17:10
  Furtună la palat
  Serial * (YI SAN, WIND OF THE PALACE-Coreea de Sud, 2007) Regia: Lee Byung-hoon, Kim Geun-hong Cu: Lee-Seo-jin, Han Ji-min, Lee Jong-soo, Kyeon Mi-ri *Dramă istorică. Episodul 38. Redactor Mirela Străinu
 • 18:30
  Bibliotecarii: misterul din spatele cărţilor
  Bibliotecarii: misterul din spatele cărţilor (THE LIBRARIANS-SUA, 2016-2017) (12 ep) Episodul 3 Cu: Rebecca Romijn, Christian Kane, Lindy Booth, Noah Wyle Aventuri. Redactori: Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 19:25
  Discover Romania
  (redifuzare) Sebastian Papaiani. Realizator Cecilia Melinescu Redactor Diana Ilica
 • 19:35
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Tema zilei* Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:00
  România 9
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu Transmisiune directă
 • 22:10
  Victime de război
  Film* (PURPLE HEART-SUA, 2005) Regia Bill Birrell Cu: William Sadler, Demetrius Navarro, Mel Harris * Film de acţiune. Înaintea declarării războiului din Irak din 2003, unitatea de elită a colonelului Allen primeşte ordinul de a-l asasina pe Saddam Hussein. Dar sergentul Padilla, ales să ducă misiunea la capăt, este capturat şi torturat de irakieni. Deşi reuşeşte să se salveze şi se întoarce în America, el e considerat un pericol pentru informaţiile secrete pe care le deţine, iar colonelul Allen este însărcinat să „rezolve problema”. Redactor Corina Feleagă
 • 23:50
  Momentart
  (redifuzare) Producător Mimi Necula
 • 00:00
  Telejurnal
  *Sport*Meteo Prezintă: Mihai Rădulescu/Eugen Rusu Producător Alina Pagu, Loredana Negrilă
 • 00:45
  Bibliotecarii: misterul din spatele cărţilor
  (THE LIBRARIANS-SUA, 2016-2017) Episodul 3 Aventuri. Redactori: Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 01:35
  Guşti! Şi apoi mănânci
 • 02:00
  Victime de război
  (PURPLE HEART-SUA, 2005) Regia Bill Birrell Cu: William Sadler, Demetrius Navarro, Mel Harris Film de acţiune. Redactor Corina Feleagă
 • 03:30
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 03:35
  Pro patria
  /
 • 04:05
  Meteo
 • 04:10
  Telejurnal
  Ştiri* Tema zilei* Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 05:00
  Breaking fake news
  Producător Marian Voicu
 • 05:25
  In grădina Danei
  / Jurnalist Magda Olteanu. Producător tv. Dana Constantinescu
 • 05:50
  Imnul României