loader

Lumea moluştelor, la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 16 martie, ora 19.00, la TVR 1 şi TVR HD suntem iniţiaţi în pictura lui Vermeer, aflăm despre moluşte şi specii care locuiesc în preajma Dunării şi ne amuzăm cu jocul yo-yo. Reluarea ediţiei este duminică, 17 martie, ora 6.30.

 

Teleenciclopedia

VERMEER. ASTRONOMUL (ep.2/2)

Deși a fost interesat de tehnologiile din vremea sa, precum camera obscură ori strămoșul aparatului de fotografiat, în "Astronomul", Vermeer a folosit o metodă tradițională de a picta: din punctul central al compoziției, fixat pe mâna personajului, a trasat liniile de fugă, prin dungi imprimate cu praf de cretă. Tânărul erudit ce domină tabloul a mai fost numit "Matematicianul" sau "Filosoful", reprezentând câte puțin din fiecare.

(w882)

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ (ep.9/9) (Reluare din 13.10.2018)

Iarna, „regina fluviilor”, cum a supranumit-o Napoleon Bonaparte, îşi schimbă dramatic înfăţişarea. Doar vidrele, stârcii sau somnii supraviețuiesc climei vitrege. Primăvara, Delta Dunării se transformă într-un adevărat paradis pentru cele aproximativ 300 de specii de păsări (circa 80% din avifauna României şi tot atât din cea acvatică a Europei).

(w882)

DESPRE JUCĂRII. YO-YO (Reluare din 13.10.2018)

În anul 1920, filipinezul Pedro Flores a adus în America primul yo-yo, iar opt ani mai târziu afaceristul Donald F. Duncan i-a cumperat brevetul, producându-l la scară largă. Cu toate acestea, „modestul” yo-yo e mult mai vechi decât s-ar putea crede, fiind menționat prima oară în manuscrisele grecești din secolul al V-lea î.Hr.

MOLUȘTELE (ep.5/5) (Reluare din 13.10.2018)

Călătoria noastră în lumea moluștelor cu forme neverosimile se încheie cu parada unor „campioane ale extravaganței”: Cypraea tigris, cu mantaua sa neagră și pătată, Ctenoides ales – „scoica electrică”, ce pare să producă un arc voltaic și Tethys fimbria, o masă amorfă, „fără cap și coadă”.

***

Producător:  Oana Haşegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1