loader
Foto

Lumea moluştelor, la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 16 martie, ora 19.00, la TVR 1 şi TVR HD suntem iniţiaţi în pictura lui Vermeer, aflăm despre moluşte şi specii care locuiesc în preajma Dunării şi ne amuzăm cu jocul yo-yo. Reluarea ediţiei este duminică, 17 martie, ora 6.30.

 

Teleenciclopedia

VERMEER. ASTRONOMUL (ep.2/2)

Deși a fost interesat de tehnologiile din vremea sa, precum camera obscură ori strămoșul aparatului de fotografiat, în "Astronomul", Vermeer a folosit o metodă tradițională de a picta: din punctul central al compoziției, fixat pe mâna personajului, a trasat liniile de fugă, prin dungi imprimate cu praf de cretă. Tânărul erudit ce domină tabloul a mai fost numit "Matematicianul" sau "Filosoful", reprezentând câte puțin din fiecare.

(w882)

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ (ep.9/9) (Reluare din 13.10.2018)

Iarna, „regina fluviilor”, cum a supranumit-o Napoleon Bonaparte, îşi schimbă dramatic înfăţişarea. Doar vidrele, stârcii sau somnii supraviețuiesc climei vitrege. Primăvara, Delta Dunării se transformă într-un adevărat paradis pentru cele aproximativ 300 de specii de păsări (circa 80% din avifauna României şi tot atât din cea acvatică a Europei).

(w882)

DESPRE JUCĂRII. YO-YO (Reluare din 13.10.2018)

În anul 1920, filipinezul Pedro Flores a adus în America primul yo-yo, iar opt ani mai târziu afaceristul Donald F. Duncan i-a cumperat brevetul, producându-l la scară largă. Cu toate acestea, „modestul” yo-yo e mult mai vechi decât s-ar putea crede, fiind menționat prima oară în manuscrisele grecești din secolul al V-lea î.Hr.

MOLUȘTELE (ep.5/5) (Reluare din 13.10.2018)

Călătoria noastră în lumea moluștelor cu forme neverosimile se încheie cu parada unor „campioane ale extravaganței”: Cypraea tigris, cu mantaua sa neagră și pătată, Ctenoides ales – „scoica electrică”, ce pare să producă un arc voltaic și Tethys fimbria, o masă amorfă, „fără cap și coadă”.

***

Producător:  Oana Haşegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1