Sâmbătă, 16 martie, ora 19.00, la TVR 1 şi TVR HD suntem iniţiaţi în pictura lui Vermeer, aflăm despre moluşte şi specii care locuiesc în preajma Dunării şi ne amuzăm cu jocul yo-yo. Reluarea ediţiei este duminică, 17 martie, ora 6.30.
VERMEER. ASTRONOMUL (ep.2/2)
Deși a fost interesat de tehnologiile din vremea sa, precum camera obscură ori strămoșul aparatului de fotografiat, în "Astronomul", Vermeer a folosit o metodă tradițională de a picta: din punctul central al compoziției, fixat pe mâna personajului, a trasat liniile de fugă, prin dungi imprimate cu praf de cretă. Tânărul erudit ce domină tabloul a mai fost numit "Matematicianul" sau "Filosoful", reprezentând câte puțin din fiecare.
DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ (ep.9/9) (Reluare din 13.10.2018)
Iarna, „regina fluviilor”, cum a supranumit-o Napoleon Bonaparte, îşi schimbă dramatic înfăţişarea. Doar vidrele, stârcii sau somnii supraviețuiesc climei vitrege. Primăvara, Delta Dunării se transformă într-un adevărat paradis pentru cele aproximativ 300 de specii de păsări (circa 80% din avifauna României şi tot atât din cea acvatică a Europei).
DESPRE JUCĂRII. YO-YO (Reluare din 13.10.2018)
În anul 1920, filipinezul Pedro Flores a adus în America primul yo-yo, iar opt ani mai târziu afaceristul Donald F. Duncan i-a cumperat brevetul, producându-l la scară largă. Cu toate acestea, „modestul” yo-yo e mult mai vechi decât s-ar putea crede, fiind menționat prima oară în manuscrisele grecești din secolul al V-lea î.Hr.
MOLUȘTELE (ep.5/5) (Reluare din 13.10.2018)
Călătoria noastră în lumea moluștelor cu forme neverosimile se încheie cu parada unor „campioane ale extravaganței”: Cypraea tigris, cu mantaua sa neagră și pătată, Ctenoides ales – „scoica electrică”, ce pare să producă un arc voltaic și Tethys fimbria, o masă amorfă, „fără cap și coadă”.
***
Producător: Oana Haşegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca