loader
Foto

Galerie foto

Gari Kasparov, la „Breaking Fake News” | VIDEO

O ediție-eveniment a emisiunii „Breaking Fake News” ne-a adus interviul acordat în exclusivitate pentru TVR de unul dintre cei mai vânați opozanți ai Kremlinului.  

 

Marian Voicu
Breaking Fake News

„Dacă cineva ca Putin decide că tu ești următorul pe listă, nu contează ce tip de protecție ai, dispari. Fac ceea ce cred că este corect. Asta e ceea ce fac dizidenții – și dacă iese prost, asta este.” Probabil cel mai bun jucător de șah din toate timpurile, deţinător al recordului absolut de 255 de luni în fruntea clasamentului mondial, Gari Kasparov și-a dedicat viața, în ultimii ani, drepturilor omului, fiind totodată și una dintre cele mai puternice voci împotriva sistemului politic totalitar din Rusia.

Prezent în România cu ocazia unui turneu de șah, Kasparov a acordat un interviu în exclusivitate jurnalistului TVR Marian Voicu. Despre regimul dictatorial al Kremlinului, despre mafia ce controlează întregul sistem rusesc, despre politica externă, dezinformare, crimele, abuzurile, dar și averea lui Vladimir Putin ne-a vorbit la „Breaking Fake News” fostul campion, duminică, 13 iunie, la ora 19.00, la TVR 1.

Încă de la începutul dialogului, invitatul lui Marian Voicu și-a exprimat clar poziția: „Lupt împotriva dictatorului rus”, afirmă el, explicând diferența semantică între termenul de președinte și cel de dictator: „În momentul în care spui `președinte`, oamenii se gândesc `Oau!` – că poți să-ți formezi un partid, poți să conduci o campanie politică, poți să aduni fonduri, poți să faci dezbateri. Nimic din toate astea nu se întâmplă în Rusia”, a ținut să precizeze Kasparov.

Exprimarea fățișă a propriilor opinii vizavi de regimul din Rusia și conducătorul acesteia i-au atras fostului șahist – acum președinte al Fundației Drepturilor Omului – numeroase neajunsuri ce îi ating numele, libertatea și chiar viața. În cartea care serbează 80 de ani de la înființarea clubului Spartak – unul dintre cele mai populare cluburi sportive sovietice, căruia Kasparov îi aparține din 1976 – nu este inclusă nici măcar o referire la marele campion. „Nu sunt deloc îngrijorat de locul meu în istoria sportului sau în istorie. Nu dictatorii scriu cărți de istorie. Am citit destule cărți de istorie ca să știu că dictatorii ajung la groapa de gunoi a istoriei”, a comentat șahistul, conștient că numele său se află pe „lista neagră” a Kremlinului. El știe că orice act de nesupunere atrage după sine repercusiuni (uneori duse la extrem) din partea puterii. „Am fost unul – dacă nu cel mai decorat membru al clubului. Este istorie. Numele meu a dispărut. Așa că este tipic. Asta se întâmplă mereu oamenilor care se opun dictaturii. Este un semn tipic al oricărei dictaturi. Este un instinct natural să-i elimini pe aceia care au fost disidenți din cărțile de istorie, din paginile ziarelor sau ale altor publicații”, a mai spus conlocutorul lui Marian Voicu.

„E destul să pui un tweet sau să retweet ceva […] și poți să capeți cu ușurință doi ani de închisoare”

Omul a cărui faimă depășise cu mult granițele sovietice a fost împiedicat, în 2008, să-și treacă numele pe buletinul de vot, pentru a candida la prezidențialele din Rusia. Faptul că a organizat proteste împotriva lui Vladimir Putin i-a adus lui Kasparov zile petrecute în arest. „Dacă protestezi în mod pașnic împotriva lui Putin poți să ajungi în închisoare pentru 5-10 ani. […] Nici măcar nu trebuie să ieși pe stradă ca să fii arestat, este destul să pui un tweet sau să retweet ceva, să repostezi un blog, poți să capeți cu ușurință doi ani în închisoare. Poți să capeți doi de ani de închisoare pentru că te-ai asociat unui grup”, ne-a dezvăluit Gari Kasparov la „Breaking Fake News”.

Și tot în ediția-eveniment de duminică a emisiunii realizate de Marian Voicu a fost dezbătută situația disidentului Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, încarcerat la întoarcerea în țară, după ce fusese tratat într-un spital din Germania, în urma otrăvirii cu un agent neuro-toxic.

În Rusia actulă, loialitatea față de sistem este cea mai importantă, a mai spus Kasparov, acuzând nepotismul în clasa politică și îmbogățirea peste măsură a celor de la vârf: „Dacă te uiți la clasa politică din Rusia, vezi din ce în ce mai mulți copii și nepoți care intră în politică. Este ca o conducere ereditară, este din ce în ce mai mult ca o mafie. […] Probabil câteva trilioane [n.r. de dolari] au fost sifonate din Rusia către lumea liberă și banii nu sunt ținuți în China, Iran, în Venezuela, ci în lumea liberă”.

(w882)

Cum vede Gari Kasparov politica externă a Kremlinului am aflat, de asemenea în această duminică. Invitatul și-a exprimat îngrijorarea văzând că politicieni din state occidentale continuă să susțină relații normale cu regimul Putin, explicând cum, la terminarea mandatului, aceștia primesc posturi foarte bine plătite în companii ca Gazprom sau Rosneft. „Sunt îngrijorat, deoarece dictatorii nu se opresc niciodată până ce nu sunt opriți și, pe moment, nu văd niciun apetit în Europa și nici o hotărâre în America pentru a face ceea ce este necesar pentru a-l opri pe Putin”, mai spune el.

De ce sunt rușii atât de buni în a transforma în armă propaganda, dezinformarea, ‘fake news’, ‘kompromat’, creând o lume falsă? Ce se va întâmpla cu Navalnîi și de ce s-a întors în Rusia, știind că va fi arestat? Ce cifră uluitoare atinge averea lui Putin, despre care invitatul spune că depășește orice altă avere strânsă în politică? La aceste întrebări am aflat răspunsurile celebrului disident tot la TVR 1, duminică de la 19.00, la „Breaking Fake News”, cu Marian Voicu și Gari Kasparov.

17:00 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 Punctul critic

* Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

*Puterea unui gest

Prezentatori: Anca Mazilu şi Izabela Marinescu-jurnalisti TVR

Invitati: SEBASTIAN ONAC, preşedinte Asociaţia „Maria Beatrice”,

SABINA ISDRĂILĂ-psihoterapeut,

Prin zoom / skype:

IRINA MARIA MOHORA-preşedinte Asociaţiei „Zâmbetul Îngerilor”,

ANDREEA PANCIU BĂLĂCESCU-prof Limba si literatura româna, scoala gimnazială Elena Văcărescu, Bucureşti
TATIANA TUŢĂ-fondator Asociaţia „România eşti tu”
Jurnalişti: Dana Rusu, Delia Apostol Hanzelik

Producatori: Anca Mazilu, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Înregistrare

Sezon nou

 
 „Gala Dezvoltării Durabile 2024” - DIGITALIZARE

Organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, „Gala Dezvoltării Durabile” este un eveniment anual ce ...

Trei gale într-o singură noapte! De Revelion, la TVR 1

Gala „Omul anului” 2024, Gala premiilor Eroii Comediei 2024, „Gala umorului” – o sărbătoare a omeniei şi curajului, momente umoristice de acum şi ...

Oamenii și legea: Probleme locative, rezolvări în instanță

Oamenii și legea: Probleme locative, rezolvări în instanță

publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2024

Ce presupune debranșarea de la rețeaua de termoficare și cât de legal este dacă se întâmplă datorită neachitării la timp a datoriilor? Ce ...

 

#tvr1