loader
Foto

Galerie foto

Gari Kasparov, la „Breaking Fake News” | VIDEO

O ediție-eveniment a emisiunii „Breaking Fake News” ne-a adus interviul acordat în exclusivitate pentru TVR de unul dintre cei mai vânați opozanți ai Kremlinului.  

 

Marian Voicu
Breaking Fake News

„Dacă cineva ca Putin decide că tu ești următorul pe listă, nu contează ce tip de protecție ai, dispari. Fac ceea ce cred că este corect. Asta e ceea ce fac dizidenții – și dacă iese prost, asta este.” Probabil cel mai bun jucător de șah din toate timpurile, deţinător al recordului absolut de 255 de luni în fruntea clasamentului mondial, Gari Kasparov și-a dedicat viața, în ultimii ani, drepturilor omului, fiind totodată și una dintre cele mai puternice voci împotriva sistemului politic totalitar din Rusia.

Prezent în România cu ocazia unui turneu de șah, Kasparov a acordat un interviu în exclusivitate jurnalistului TVR Marian Voicu. Despre regimul dictatorial al Kremlinului, despre mafia ce controlează întregul sistem rusesc, despre politica externă, dezinformare, crimele, abuzurile, dar și averea lui Vladimir Putin ne-a vorbit la „Breaking Fake News” fostul campion, duminică, 13 iunie, la ora 19.00, la TVR 1.

Încă de la începutul dialogului, invitatul lui Marian Voicu și-a exprimat clar poziția: „Lupt împotriva dictatorului rus”, afirmă el, explicând diferența semantică între termenul de președinte și cel de dictator: „În momentul în care spui `președinte`, oamenii se gândesc `Oau!` – că poți să-ți formezi un partid, poți să conduci o campanie politică, poți să aduni fonduri, poți să faci dezbateri. Nimic din toate astea nu se întâmplă în Rusia”, a ținut să precizeze Kasparov.

Exprimarea fățișă a propriilor opinii vizavi de regimul din Rusia și conducătorul acesteia i-au atras fostului șahist – acum președinte al Fundației Drepturilor Omului – numeroase neajunsuri ce îi ating numele, libertatea și chiar viața. În cartea care serbează 80 de ani de la înființarea clubului Spartak – unul dintre cele mai populare cluburi sportive sovietice, căruia Kasparov îi aparține din 1976 – nu este inclusă nici măcar o referire la marele campion. „Nu sunt deloc îngrijorat de locul meu în istoria sportului sau în istorie. Nu dictatorii scriu cărți de istorie. Am citit destule cărți de istorie ca să știu că dictatorii ajung la groapa de gunoi a istoriei”, a comentat șahistul, conștient că numele său se află pe „lista neagră” a Kremlinului. El știe că orice act de nesupunere atrage după sine repercusiuni (uneori duse la extrem) din partea puterii. „Am fost unul – dacă nu cel mai decorat membru al clubului. Este istorie. Numele meu a dispărut. Așa că este tipic. Asta se întâmplă mereu oamenilor care se opun dictaturii. Este un semn tipic al oricărei dictaturi. Este un instinct natural să-i elimini pe aceia care au fost disidenți din cărțile de istorie, din paginile ziarelor sau ale altor publicații”, a mai spus conlocutorul lui Marian Voicu.

„E destul să pui un tweet sau să retweet ceva […] și poți să capeți cu ușurință doi ani de închisoare”

Omul a cărui faimă depășise cu mult granițele sovietice a fost împiedicat, în 2008, să-și treacă numele pe buletinul de vot, pentru a candida la prezidențialele din Rusia. Faptul că a organizat proteste împotriva lui Vladimir Putin i-a adus lui Kasparov zile petrecute în arest. „Dacă protestezi în mod pașnic împotriva lui Putin poți să ajungi în închisoare pentru 5-10 ani. […] Nici măcar nu trebuie să ieși pe stradă ca să fii arestat, este destul să pui un tweet sau să retweet ceva, să repostezi un blog, poți să capeți cu ușurință doi ani în închisoare. Poți să capeți doi de ani de închisoare pentru că te-ai asociat unui grup”, ne-a dezvăluit Gari Kasparov la „Breaking Fake News”.

Și tot în ediția-eveniment de duminică a emisiunii realizate de Marian Voicu a fost dezbătută situația disidentului Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse, încarcerat la întoarcerea în țară, după ce fusese tratat într-un spital din Germania, în urma otrăvirii cu un agent neuro-toxic.

În Rusia actulă, loialitatea față de sistem este cea mai importantă, a mai spus Kasparov, acuzând nepotismul în clasa politică și îmbogățirea peste măsură a celor de la vârf: „Dacă te uiți la clasa politică din Rusia, vezi din ce în ce mai mulți copii și nepoți care intră în politică. Este ca o conducere ereditară, este din ce în ce mai mult ca o mafie. […] Probabil câteva trilioane [n.r. de dolari] au fost sifonate din Rusia către lumea liberă și banii nu sunt ținuți în China, Iran, în Venezuela, ci în lumea liberă”.

(w882)

Cum vede Gari Kasparov politica externă a Kremlinului am aflat, de asemenea în această duminică. Invitatul și-a exprimat îngrijorarea văzând că politicieni din state occidentale continuă să susțină relații normale cu regimul Putin, explicând cum, la terminarea mandatului, aceștia primesc posturi foarte bine plătite în companii ca Gazprom sau Rosneft. „Sunt îngrijorat, deoarece dictatorii nu se opresc niciodată până ce nu sunt opriți și, pe moment, nu văd niciun apetit în Europa și nici o hotărâre în America pentru a face ceea ce este necesar pentru a-l opri pe Putin”, mai spune el.

De ce sunt rușii atât de buni în a transforma în armă propaganda, dezinformarea, ‘fake news’, ‘kompromat’, creând o lume falsă? Ce se va întâmpla cu Navalnîi și de ce s-a întors în Rusia, știind că va fi arestat? Ce cifră uluitoare atinge averea lui Putin, despre care invitatul spune că depășește orice altă avere strânsă în politică? La aceste întrebări am aflat răspunsurile celebrului disident tot la TVR 1, duminică de la 19.00, la „Breaking Fake News”, cu Marian Voicu și Gari Kasparov.

17:00 Dong Yi, concubina regelui

(DONG YI-Coreea de Sud, 2010)

Episodul 37

Regia: Lee Byung-hoon, Kim Sang-hyub

Cu: Han Hyo-joo, Ji Jin-hee, Lee So-yeon, Park Ha-sun

* Dramă istorică, inspirată de viaţa lui Sukbin Choi, una dintre consoartele regelui Sukjong, conducătorul dinastiei Joseon între 1674 şi 1720.

Născută într-o familie săracă, Dong Yi se angajează servitoare la palatul regal şi, apreciată pentru isteţimea şi corectitudinea ei, câştigă încrederea familiei regale, mai ales după ce demască o conspiraţie politică extrem de periculoasă. Devenită concubină oficială a regelui Sukjong, implicată în luptele pentru putere de la palat, în conflictele şi concurenţa dintre femeile din viaţa suveranului, Dong Yi se remarcă prin inteligenţa cu care rezolvă situaţiile delicate. Fiul ei, Geum, căruia îi oferă o educaţie aleasă şi foarte strictă, va deveni regele Yeongjo, unul dintre cei mai longevivi conducători ai dinastiei Joseon.

18:15 România face bine

România face bine * prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

Prezintă Irina Luca

* Pasiune

Brașovean de origine, Segiu Olteanu este meteorolog la Stația meteo de la Vârful Omu, ghid montan și monitor de schi. În tot ceea ce face Sergiu pune extrem de multă pasiune. Pasiune pe care o regăsim însă și în fotografiile pe care le realizează practic peste tot pe unde îl poartă pașii. Tot timpul liber pe care îl are el îl transformă în mișcare, pe munte ori în orașul său. Și peste tot este însoțit de telefoanele sale, folosite mai mult ca aparate foto.

* Infașurat în ape

Jeno Szabo, protagonistul celui de al doilea reportaj de astăzi, nu a crezut niciodată în educația formală. Cu toate acestea, a devenit cercetător, iar studiile sale în mediul acvatic s-au concretizat în soluții inteligente și sustenabile pentru apele poluate, terapii cu unde sonore bazate pe neuroplasticitatea creierului și metode de învățare a vorbirii pentru hipo-acuzici.

* Vocea Deltei în Cheia Sol

Ancorat în lacul Razim și puternic legat de folclorul care l-a însoțit încă din copilărie, Alex, solistul trupei ZAGĂN, reușește să jongleze între pasiunea de a construi bărci și dăruirea necondiționată pentru muzică. Elementul comun al celor 2 mari iubiri ale sale este Delta Dunării. Alături de membri trupei, Alex urcă pe portativ Vocea Deltei, o viitoare experiență muzicală îmbrăcată în haină civică, pe care o dorește un semnal de atenționare pentru cei care nesocotesc regulile nescrise ale naturii.

Jurnaliștii ediției: Alexandru Munteanu, Ana Preda

Producător Maria Cristina Ţilică

Premieră

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1