loader
Foto

Mai e nevoie de presă tipărită în România? Răspunsuri – la „Referendum”

Despre riscul dispariţiei ziarelor şi revistelor pe hârtie au discutat Mihai Rădulescu şi invitaţii săi la „Referendum”. Jurnaliştii au avut cuvântul luni, 24 ianuarie, de la ora 21.00, la TVR 1.| VIDEO  

 

Mihai Rădulescu
Referendum

România este foarte aproape să devină prima ţară europeană fără publicaţii tipărite, avertizează şefii unor ziare care încă mai apar pe hârtie. Din noianul de gazete care ieşeau în tiraje spectaculoase acum 20 de ani, astăzi doar câteva rezistă în format print, cu vânzări mult reduse.

Pandemia de coronavirus pare să fi dat lovitura de graţie unei industrii aflate în declin constant în ultimul deceniu, ca urmare a exploziei internetului şi reţelelor sociale. Dacă mai este sau nu nevoie de presă tipărită în ţara noastră s-a dezbătut pe 24 ianuarie, de la ora 21.00, la „Referendum”, emisiunea realizată şi moderată de Mihai Rădulescu la TVR 1.

Sondajele arată că peste 70% din populaţia activă a ţării se informează din mediul online, pe care îl consideră sursă principală de informare. Sunt însă şi alte cauze care au dus la criza presei clasice? Care e situaţia în alte ţări europene? Merită şi poate fi salvat ziarul pe hârtie? Sau trebuie lăsat să devină istorie? Sunt întrebări la care am aflat răspunsuri luni seară, la ora 21.00, de la invitaţii la „Referendum”: Arina Ureche, director general BRAT, Ion M. Ioniţă, redactor-şef „Historia”, Alexandru Mironov, senior-editor „Ştiinţă şi tehnică”, Cristian Birta, blogger, „Kooperativa 2.0”, Cătălin Tolontan, coordonator editorial „Libertatea”, Cristian Tudor Popescu, cofondator „Republica.ro”.

Mihai Rădulescu: „Suntem confruntaţi cu crize majore: pandemice, de securitate, economico-sociale. Dar în jurul nostru se consumă şi alte crize, mai puţin vizibile, precum dispariţia presei clasice, pe hârtie. Primul ziar românesc a apărut la 200 de ani după primul ziar pe hârtie din lume, editat în vestul Europei. Am tipărit printre ultimii ziare, ar fi o altă contraperformanţă ca acum să le abandonăm primii... Vă invităm, aşadar, să răspundeţi şi dumneavoastră la întrebarea ediţiei: Mai e nevoie de presă tipăriă în România?

***

Telespectatorii sunt aşteptaţi, ca de obicei, să voteze şi să trimită comentarii sau întrebări pe platformele cunoscute: stiriletvr.ro si hotnews.ro, Facebook Referendum şi Facebook TVR 1. Începând cu ora 21.00, vor putea şi vota DA sau NU, ca răspuns la întrebarea ediţiei. Evoluţia votului va fi prezentată în timpul emisiunii, iar rezultatul final îl aflăm, ca de obicei, în următoarea întâlnire cu „Referendum”.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea despre eliminarea pedepselor cu suspendare pentru pedofili, continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.

***

„Referendum” este una dintre noile producţii din grila de toamnă a TVR 1, în care o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare şi la care telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” se vede în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1, în direct. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

 

15:00 Akzente

(I) Pregătiri de Paşti la Colegiul naţional ʺDecebalʺ din Deva. Cuvânt de învăţătură pentru Săptămâna Mare, de dr. Daniel Zikeli. Târg de Paşti la Sibiu.

Transmisiune directă +înregistrare

15:55 Akzente

(II)​ Pregătiri de Paşti la Sânpetru. Maria Rill. Noutăţi editoriale cu dr. Markus Fischer.​

Transmisiune directă +înregistrare

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1