loader
Foto

Galerie foto

„Mesagerii zeilor” în Grădina Regina-Mamă Elena a României din Florenţa | VIDEO

De ce poartă numele Reginei-Mamă Elena o frumoasă și valoroasă grădină italiană - aflăm în emisiunea „Ora Regelui”. Nu cu mult înainte de sezonul irișilor, Camelia Csiki ne-a spus, din Florența, întreaga poveste. Sâmbătă, 23 aprilie, ora 17.00, la TVR I.

 

Ora Regelui

Orașul fascinant al Renașterii italiene - Florența - este locul în care Elena a României a fost exilată de două ori: în 1932, izgonită din țară de soțul său, Regele Carol al II-lea, și în 1948, trimisă de comuniști. Calitățile Elenei, dobândite printr-o educație aleasă și gustul său desavârșit, completate cu mărinimie și sensibilitate, au găsit refugiul potrivit într-o societate cu o deschidere culturală pe măsură.

 

(w882)

(w500)

Impresionată de influența Reginei-Mamă Elena asupra comunității florentine a vremii, administrația prezentă a decis ca grădina simbol a orașului să îi poarte numele. Principesa Sofia, nepoata Reginei Elena, a reprezentat Familia Regală Română la întâlnirea cu oficialitățile, personalitățile din lumea culturală și nobilii italieni reuniți în grădina de iriși din Piazzale Michelangelo. Balconul panoramic de pe colina San Miniato este o atracție pentru turiști atât pentru frumusețea sa, cât și pentru perspectiva asupra orașului.

(w882)

Concursul Internațional de Iriși de la Florența, de anul trecut, a dedicat Marele Premiu memoriei Reginei-Mamă Elena a României, la împlinirea a 125 de ani de la nașterea sa. Regina-Mamă Elena a fost printre întemeietorii celebrei grădini și, în amintirea eforturilor sale și ale contemporanilor de a crea un loc minunat, Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București a donat Societății Italiene a Irisului o selecție de 30 de genotipuri de iriși de pe întreg teritoriul României. Toate aceste flori al căror nume vine din latinescul „iris, iridis" (în traducere, „mesagerul zeilor”) au fost plantate în Gradina Irisului de la Florența.

(w500)

La evenimentul dedicat mamei Regelui Mihai, atât de îndrăgită de semenii săi, un moment care a provocat multă emoție a fost proiectarea filmului biografic „Regina-Mamă Elena – Regina celor patru exiluri”, realizat de Camelia Csiki. În 2021, documentarul a adus Televiziunii Române Premiul UCIN pentru cel mai bun film de televiziune.

(w882)

Motivele complexe, pline de semnificații și de sensibilitate, ale numirii frumoasei și valoroasei grădini italiene Regina-Mamă Elena, în emisiunea „Ora Regelui”. Nu cu mult înainte de sezonul irișilor, realizatorul Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru ne aduc, din Florența, întreaga poveste.

(w882)

Emisiunea poate fi vizionată la TVR astfel:

TVR 1 – sâmbătă, 23 aprilie 2022, ora 14.30

TVR Internațional – sâmbătă, 23 aprilie 2022, ora 17.00

TVR MOLDOVA – joi, 28 aprilie 2022, ora 16.00

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)

19:30 Fata cu cartea

* Prezintă Nadine Vlădescu

Realizator Nadine Vlădescu

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1