loader
Foto

Dorin zidaru´, prins în „Vânătoarea de greşeli”! Noul sezon „Care pe care”, din 30 martie, la TVR 1 | VIDEO

Un personaj spumos, simpaticul Dorin zidaru´, interpretat de actorul Marius Florea Vizante, e invitatul special al Ruxandrei Gheorghe-Negrea la „Care pe care”. Sezonul 3 al emisiunii a început pe 30 martie şi se difuzează sâmbăta şi duminica, de la ora 16.00.

 

Ruxandra Gheorghe Negrea
Care pe care

„Telespectatorii ne-au întrebat în perioada de pauză când reluăm sezonul de filmări. Concurenții de la edițiile precedente își doresc să revină în platoul Care pe care. Le-a plăcut atmosfera, s-au simțit apreciați și bineveniți, mulți nu mai vizitaseră niciodată Televiziunea Română și au rămas impresionați de studiouri, și-au întâlnit vedetele preferate, actori, artiști, prezentatori, au intrat în culisele uneia dintre cele mai atractive și spectaculoase profesii, jurnalismul de televiziune, cu tot ce înseamnă el - știri, educație, cultură, divertisment și sport. Părinții care au copiii în prag de examene ne-au felicitat că reluăm filmările, deoarece concursul este un prilej nemaipomenit să vadă ce și cât știu la limba română viitorii absolvenți”, spune încântată Ruxandra Gheorghe-Negrea, gazda singurei emisiuni concurs dedicate exclusiv limbii române. Pentru că reacțiile fanilor sunt grozave, pentru că toţi aceia care au avut curaj şi au intrat în arena cuvintelor corecte au rămas impresionaţi în urma experienţei trăite şi pentru că sunt mulţi iubitori ai limbii române, TVR 1 anunţă lansarea celui de-al treilea sezon al emisiunii în care învățăm lucruri necunoscute până acum despre și din limba română și gramatică. „Care pe care”, cu Ruxandra Gheorghe-Negrea, se vede la TVR 1 sâmbăta şi duminica, de la ora 16.00, din 30 martie.

(w882)

(w882)

Toţi cei care sunt pasionați de limba română, cărora le pasă cât de corect se vorbește și se scrie astăzi vor descoperi şi câteva noutăţi în noul sezon „Care pe care”:

„Ne-am dorit ca noul sezon să fie mai distractiv și să aducă în fața concurenților și a telespectatorilor greșeli de limba română într-o formulă amuzantă. Și actuală. Greșeli dintre cele pe care le întâlnim în clipurile video de pe platformele de social media, unde toată lumea face acum filmulețe și transmisiuni în direct. Așa că runda a treia, Vânătoarea de greșeli, are de acum un invitat special, un personaj spumos, meșterul Dorin zidaru´, interpretat de actorul Marius Florea Vizante. În fiecare ediție, Dorin zidaru´ va intra în direct la Care pe care de pe șantierele unde lucrează și va avea tot felul de dileme despre limba română. Iar concurenții și telespectatorii vor avea misiunea să îi vâneze greșelile de exprimare”, explică simpatica moderatoare.

(w500)

(w882)

Apoi, runda a patra devine mai accesibilă concurenților. ,,De unde și până unde” a fost cea mai dificilă rundă a sezoanelor trecute. Echipa emisiunii a decis să o simplifice, astfel că nu mai cerem concurenților să spună de unde vine o anumită expresie sau un cuvânt, ci doar să spună ce înseamnă.

Iar la proba de baraj, concurenţii vor da dictare ori vor fi provocaţi să spună cât mai multe expresii cu un cuvânt dat. „O să fie interesant și amuzant, vă asigur!”, e convinsă Ruxandra Gheorghe-Negrea.

(w500)

Ce mesaj are prezentatoarea emisiunii pentru telespectatorii „Care pe care” la început de sezon?
„Gramatica nu mușcă. Dar doare. Doare al naibii de tare când auzi tineri care fac dezacorduri și pleonasme. Cuvintele sunt extraordinar de puternice, prin ele comunicăm și ne transmitem gândurile și intențiile. Iar orice mesaj poate să fie anulat și aruncat în derizoriu de o simplă greșeală de limba română. Sunt momente în care nu poți să verifici pe internet cum se scrie sau se pronunță un cuvânt, când trebuie să te bazezi doar pe cunoștințele tale. De exemplu, la examene și la concursuri! Sau la un interviu de angajare sau la prima întâlnire cu persona la care visezi. Iar modul în care vorbești poate face diferența. Emisiunea aceasta este o soluție pentru ca fiecare român să își testeze și să își îmbunătățească limba română. Într-un mod relaxant. Ce poate să fie mai simplu decât să urmărești un concurs antrenant și la final să rămâi cu niște cunoștințe?! La Care pe care nu dăm note, dăm premii în bani. Nu judecăm pe nimeni, învățăm împreună. Așa că vă așteptăm fie în platou, în calitate de concurenți, fie în fața ecranelor. Sâmbăta și duminica, de la ora 16.00, la TVR 1!”, ne invită Ruxandra.

(w500)

Vorbirea corectă ne ajută să comunicăm mai eficient și să ne înțelegem mai bine între noi. Pentru cei care vor să se bucure de lecții altfel de limba română, toate ediţiile emisiunii „Care pe care” de la TVR 1 pot fi vizionate online, pe canalul oficial de YouTube al TVR.

(w500)

(w882)

„Care pe care” e singura emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc. Titlul programului face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar, în același timp, este un indicator către competiția de limba și literatura română care are loc în platoul de televiziune: „Care pe care”. În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase. Parafrazând celebrul vers „Limba noastră-i o comoară”, în această emisiune, limba română poate să fie o adevărată comoară pentru cei 4 concurenți, fiecare rundă aducând premii tentante în bani. Iar câştigătorul ediţiei îşi poate dubla suma.

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Andra Soceanu şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM OANA NENECIU, director executiv Asociaţia Ecopolis

Papa Francisc și-a lansat prima enciclică cu accent pe ecologie în iunie 2015, intitulată „Laudato si” (Lăudat să fie). Acest document, primul de acest gen al unui suveran pontif, a criticat grupurile financiare și de afaceri pentru distrugerea mediului. Papa a clarificat: „Nu este o enciclică ecologică, ci o enciclică socială”.

DISCUŢIE MARIUS COCUŢ, director Caritas Bucureşti

Dimensiunea carităţii Suveranului Pontif este binecunoscută.

Supranumit „Papa săracilor”, Francisc a oferit sprijin constant celor nevoiași, iar dispariția sa a lăsat un gol în inimile multora.

DUPLEX Catedrala Greco-Catolică Sf.​ Treime Blaj cu Pr.CRISTIAN BARTA-purtător de cuvânt Arhieparhia greco-catolica a Blajului

Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. Pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat şi a ridicat la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri greco-catolici, care au murit în închisorile comuniste.Venirea Papei Francisc în România şi în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: ”Să mergem împreună!” Un îndemn la unitate şi reconciliere a României.

Invitati :Pr. IULIAN BUDĂU si DIANA DUMITRASCU, jurnalist TVR

În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice.
România, ţară majoritar ortodoxă, a fost vizitată în urmă cu aproape 26 de ani şi de Papa Ioan Paul al II-a, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.​

LIVE CARMEN RUSU de la Catedrala Sf Iosif in dialog cu Pr. ŞERBAN TARCIZIU, Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 9:00, la Catedrala Sfântul Iosif, va avea loc Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc.
Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa Mons. Giampero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc la Vatican.

ZOOM CIPRIAN NECULA, sociolog

Papa Francisc a fost un obisnuit al comunitatilor sărace, defavorizate, al penitenciarelor, azilelor, periferiilor etc. In vizita sa istorică in România, a fost primul prelat din istorie care şi-a cerut scuze, în numele bisericii, pentru discriminare şi rele tratamente. Aşa cum titrează astăzi multe publicatii, "Papa a fost primul care..."-printre altele-a cerut în mod constant un rol mai mare pentru femei în guvernarea bisericii. A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens.

ZOOM Preot DANIEL Nicolae AVRAM, Eparhia de Cluj-Gherla

Cartiel Papei Francisc publicate la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla, cărți care poartă amprenta unui om al lui Dumnezeu cu inimă mare și credință vie.

În paginile lor regăsim simplitatea care vindecă, înțelepciunea care călăuzește,și, mai presus de toate, bucuria Evangheliei-trăită, vestită și împărtășită.

Dacă ar fi să alegem un cuvânt care să definească întreaga viață și misiune a Papei Francisc, acel cuvânt ar fi bucurie. O bucurie care nu este superficială, ci izvorâtă din întâlnirea vie cu Cristos. Cărțile sale rămân cu noi-ca lumină, ca mângâiere, ca chemare spre o viață plină de sens.

Tot eparhia Cluj Gherla se foloseste, în acţiunile caritabile şi de unul din autoturismele cu care Papa Francisc s-a deplasat pe parcursul vizitei in România.

DISCUŢIE DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR si Pr. IULIAN BUDĂU, ordinul iezuit

ZOOM IRINA MARGARETA NISTOR, critic de film

Există multe filme despre Vatican și viața Papilor, inclusiv despre viața Papei Francisc.

TELEFON VASILE BĂNESCU, teolog
Papa Francisc, etalon de modestie şi smerenie, care a impresioanat întreaga lume creştină (şi nu numai), dincolo de diferenţele confesionale
TELEFON Pr.ADRIAN DANCĂ, Radio Vatican
Ultimele pregătiri până la începerea slujbei de inmormântare.

Ce aşteaptă lumea catolică şi creştinismul în general de acum încolo?

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

9:50 Chipul lui Iisus de pe Giulgiul din Torino, reconstituit cu inteligenţa artificială

(New discoveries on the Shroud of Turin inspire viral AI image of Jesus, Italia, 2024)

Giulgiul din Torino este unul dintre cele mai studiate şi mai controversate artefacte din istorie, dar şi unul dintre cele mai importante din Biserica Catolică. Noi descoperiri ştiinţifice au confirmat că datează din vremea lui Iisus. În plus, cu ajutorul inteligenţei artificiale, a fost reconstituit chipul lui Iisus imprimat pe Giulgiu.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

 

#tvr1