loader
Foto

Galerie foto

Minunile de la Maglavit şi geniul de la Băileşti, la „Exclusiv în România” | VIDEO

Ați urmărit un episod din noul sezon „Exclusiv în România” pe 1 mai, ora 17.00, la TVR 1, despre locul unde ciobanul Petrache Lupu spune că i s-a arătat şi i-a vorbit Însuşi Dumnezeu. Echipa TVR a ajuns și la Băileşti, unde a trăit Amza Pellea.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

O primă oprire a echipei lui Cristian Tabără are loc la Mănăstirea Maglavit, loc de pelerinaj, rugăciune şi reculegere, ridicat acolo unde ciobanul Petrache Lupu spune că i s-a arătat şi i-a vorbit Însuşi Dumnezeu.

(w500)

Ne spune mai multe profesorul Gelu Dumitru, care a scris nu mai puţin de 10 cărţi despre fenomenul Maglavit.

 

Tot el a înfiinţat şi un muzeu în care a fost amenajată o cameră cu obiecte care au aparţinut lui Petrache Lupu, iar în faţa primăriei s-a ridicat şi o statuie care îl înfăţişează pe cioban. Profesorul Gelu Dumitru va fi interlocutorul lui Cristi Tabără, în a doua ediţie a noului sezon „Exclusiv în România”, pe 1 mai, ora 17.00, la TVR 1.

(w882)

(w500)

Fenomenul Maglavit a avut o amploare unică la noi în ţară. La vremea respectivă, aproape că nu exista român, credincios sau nu, care să nu fi auzit de Petrache Lupu şi minunile de la Maglavit. Oamenii făceau eforturi considerabile pentru a vizita aceste locuri, unii dintre ei veneau de la mare depărtare, pe jos, ca să asculte predicile ciobanului. La aproape o sută de ani de atunci, încă mai vin oameni pentru a vizita mănăstirea, salcia şi fântâna unde a avut loc a doua revelaţie, dar şi locul unde a fost cândva stâna ciobanului, acolo unde s-a întâmplat ultima dintre cele trei revelaţii.

(w882)

Nu foarte departe de Maglavit se află Domeniul Coroanei Segarcea. Una dintre cele mai valoroase şi frumoase podgorii de la noi din ţară. Refăcut aproape integral, dar pe baza regulilor de la întemeiere, Domeniul Coroanei este astăzi o poveste multiplă şi impresionantă: istorie, calitate, principii şi răspundere.

(w500)

(w882)

Domeniul Segarcea a fost gândit ca o şcoală de viţă de vie, iar după ani de zile s-a creat podgoria în care s-au plantat cele mai bune soiuri de viţă de vie cu specialişti de renume european. Teritoriul podgoriei se întinde pe o suprafaţă mare de sol calcaros, ideal pentru viţă de vie, cu 1440 de ore de soare pe parcursul ciclului vegetativ, ceea ce face din Segarcea patria cabernetului. Din păcate, în perioada comunistă a fost pus la pământ tot ce s-a realizat, în zeci de ani de muncă, la Segarcea. S-au abandonat vinurile de calitate şi au fost înlocuite cu unele de masă, care puteau fi produse în cantităţi foarte mari pentru a fi exportate. În prezent, datorită vinurilor de excepţie, investiţiilor şi muncii neîntrerupte, Segarcea a intrat în liga jucătorilor mari a producătorilor de vin din Europa.

(w882)

„Dacă aveţi drum prin Oltenia, o vizită la Domeniile Coroanei Segarcea o să vă transpună în trecut, în urmă cu 80 de ani, când lucrurile aveau valoare, erau făcute cu meşteşug şi responsabilitate, iar cei de aici chiar au reuşit să redea strălucirea pe care vinurile şi locul le-au avut cândva”, ne recomandă jurnalistul Daniel Georgescu, realizator al ediţiei „Exclusiv în România”.

(w500)

Deşi a plecat mult prea devreme dintre noi, Amza Pellea rămâne cunoscut chiar şi printre tinerele generaţii, iar personajele pe care le-a însufleţit sunt la fel de iubite acum, ca şi în urmă cu 40 de ani.

(w882)

Drumul echipei „Exclusiv în România” continuă, iar într-o zi mohorâtă, Cristi Tabără şi colegii lui au poposit în Băileşti, pe urmele unuia dintre cei mai mari şi mai iubiţi actori români, care reuşea să ne însenineze zilele chiar şi în cele mai furtunoase clipe. Vom vedea locul unde a trăit odinioară Amza Pellea şi care a fost transformat în Casă Memorială. Amenajarea acesteia s-a făcut doar într-o mică porţiune din fosta casă a actorului, dar cei care administrează locul au decorat totul cu mult suflet şi au redat atmosfera în care Amza Pellea a trăit în copilărie, la Băileşti şi la maturitate, în Bucureşti.

 

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

*Conspiraţii, lovituri militare, revolutie, caderea comunismului,

Virgil Măgureanu la Dosar Romania. Partea I

Producător Răzvan Butaru

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1