loader

Mircea Radu, voluntar la restaurarea unei şcoli

Reportajul jurnalistului pentru campania Ştirilor TVR „ Ajută România!” poate fi urmărit luni, în Telejurnalul TVR 1 de la ora 20.00

 

Mircea Radu
Telejurnal

Elevii şcolii din localitatea Vizureşti, judeţul Dâmboviţa, au început anul în aceleaşi condiţii în care au învăţat părinţii, poate chiar şi bunicii lor. Sau chiar mai rău, pentru că, în timp, clădirea şcolii s-a degradat până la limita rezistenţei. Mircea Radu, prezentatorul Telejurnalului de weekend de la TVR 1 a dorit ca aceşti copii să aibă şansa la educaţie şi a fost voluntar în campania Ştirilor TVR „Ajută România!”.

„A fost pentru prima dată când am luat parte la o acţiune de voluntariat, dar, cu siguranţă, nu va fi ultima. M-am bucurat foarte mult să văd că echipe din Irlanda, Statele Unite şi din... judeţul Bihor (distanţa Beiuş – Vizureşti, 506 kilometri), inclusiv ambasadorii Olandei şi Irlandei, au sărit să facă voluntariat pentru a construi o aripă nouă unei şcoli din localitatea Vizureşti”, spune Mircea Radu, după experienţa de voluntariat pe care a încercat-o. „Dezamăgitor şi iritant a fost, însă, faptul că toată această desfăşurare de forţe nu l-a convins pe primarul localităţii să pună măcar un indicator sau să pietruiască cei câţiva kilometri de drum care duc spre Vizureşti”, continuă Mircea Radu, întristat de neajunsurile locului.

Povestea renovării şcolii din Vizureşti a pornit de la trei femei din sat, care au avut curajul să încerce să schimbe situaţia deplorabilă în care învăţau copiii. Au format Grupul de Initiativă din Vizureşti şi au pornit lucrările, împreună cu alţi oameni din sat. Au reuşit să facă nu doar o toaletă demnă de secolul 21, în locul celei din curte, pe care o foloseau elevii până acum. Au renovat şi dispensarul, apoi au ridicat o casă de cultură. În demersul lor, ei au fost ajutaţi şi de voluntarii de la Habitat for Humanity.

Mircea Radu a bătut cuie, a tăiat lemne, a ridicat căpriori. Şi a cunoscut o mulţime de oameni veseli şi frumoşi, pe care şi telespectatorii TVR 1 îi pot cunoaşte, urmărind luni seară, la Telejurnalul de la ora 20.00, reportajul realizat de jurnalistul TVR.

Despre campania „Ajută România!”

Atitudinea este prima calitate prin care se distinge un om care reuşeste de altul care eşuează. Dar, până a ajunge acolo, e nevoie de gesturi simple. Unul dintre ele este acela de a oferi. Din proprie iniţiativă, dezinteresat, irevocabil şi sincer. Prin reportaje, dezbateri, opinii şi perseverenţă în susţinerea unei cauze, jurnaliştii Ştirilor TVR au demarat campania „Ajută România!”, prin care îşi propun să arate românilor că pot fi generoşi cu timpul, priceperea, experienţa şi inteligenţa lor.

Până în prezent, Mihai Constantin, Ligia Munteanu, Mihai Rădulescu, Mirela Nagâţ, Alina Stancu, Lucian Pîrvoiu, Teodora Popa şi Adrian Bucur au fost şi ei voluntari, ajutând câţiva tineri proveniţi din centre de plasament să-şi găsească locuinţe confortabile şi primitoare, împărţind alimente sinistraţilor din satele afectate de inundaţii, îndrumând artiştii la Festivalul George Enescu, ajutând medicii de pe Salvare sau mamele sociale de la SOS Satele Copiilor sau căutând copiii dispăruţi. Rând pe rând, prezentatorii TVR se vor implica personal în activităţi de voluntariat. Ei vor să se înscrie, astfel, printre cei care au înţeles că schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi.

 

Pentru mai multe detalii despre campania „Ajută România!” accesaţi www.stiriletvr.ro, secţiunea „Campanie”.

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1