loader

Momente artistice și istorice, într-o nouă ediție "Teleenciclopedia"

Minute dedicate artei, istoriei și zoologiei, odată cu bucuria descoperirilor științifice, sâmbătă, 26 octombrie, la TVR 1 și TVR HD, ora 19:00, și în reluare 27 octombrie, la TVR 1, ora 1:30.

 

Teleenciclopedia

PIERRE AUGUSTE RENOIR – BAL LA MOULIN DE LA GALETTE

La începutul secolului al XIX-lea, colina Montmartre (Muntele lui Marte sau Muntele Martirilor) era înțesată de peste 30 de mori care storceau strugurii din viile învecinate sau măcinau grâu.

În 1830, fiul morarului Pierre-Charles Debray, marcat de tragedia tatălui său, ciopârțit și țintuit de aripile morii sale după ce l-a ucis pe comandantul prusac ce-i împușcase frații, a transformat în cârciumă terenul unde se aflau cele două mori moștenite.

BĂTĂLIA DE LA VERDUN

În ziua de 6 martie 1916, prințul moștenitor Wilhelm ordonă trupelor sale să ia cu asalt Dealul Mortului. O lună mai târziu, cele două tabere sunt tot față în față, tot în tranșee, și continuă să se extermine reciproc...Pe front și în patrie, germanii sunt din ce în ce mai descurajați. Izbucnesc revolte și demonstrații pacifiste.

(w882) Verdun

CONSTRUCTORII DE CASTELE

Castelul Harlech a fost curtea Regelui Owain, ultimul rege velș din Wales. Revolta galezilor a fost înăbușită de prințul Hal – Harry de Monmouth, viitorul rege Henric al V-lea. În timpul Războiului celor Două Roze, Harlech a funcționat ca sediu principal al dinastiei Lancaster în lupta împotriva regelui Edward al IV-lea, din Casa de York. Şi-a dovedit din nou rezistența în timpul Războiului Civil ce l-a opus pe regele Charles I al Angliei, parlamentarilor în frunte cu Oliver Cromwell. Şi castelul Raglan rămăsese printre ultimele bastioane ale rezistenței regale.

(w882) Harlech

MAIMUȚELE-PĂIANJEN

Cercetătorii se reîntorc în junglă pentru a afla dacă grupul de Ateles geoffroyi eliberat a rezistat în libertate. Din păcate, probabil niciuna dintre maimuțele eliberate de ARCAS nu mai trăiește...Surpriza este oferită de Monita, puiul lui Infinity, „eroina” documentarului, care nu doar că a supraviețuit, dar are o nouă familie.

***

Producător: Oana Hașegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

13:00 Ora regelui

Prezentator Bogdan Șerban-Iancu

Palatul Elisabeta din București a găzduit trei seri speciale. Republica Moldova, Fundația Regală Margareta a României și Societatea Națională de Cruce Roșie au adus emoția, arta și generozitatea în grădina sa.

Deja la a doua ediție, seara dedicată Moldovei a intrat în calendarul tradiției regale. Români de pe ambele maluri ale Prutului, străini care, seduși de mesajul regal, au îndrăznit să deschidă afaceri în Republica Moldova, producători de bunătăți și invitați ai lor au fost oaspeții Familiei Regale.

An de an, la Palatul Elisabeta este organizată și Seara Fundaţiei Regale conduse de Majestatea Sa Margareta, o seară a recunoştinţei care reuneşte lideri de companii şi susţinători ai proiectelor sociale şi educaţionale ale organizației. Cu perseverenţă, timp de 34 de ani, fundația a reuşit să influențeze, prin proiectele sale, mentalităţi şi destine. Copiii din mediile defavorizate, bătrânii singuri, tinerii talentaţi, însă fără posibilităţi financiare, se regăsesc în programele derulate.

Armata de voluntari care are ca scop ajutorarea aproapelui, Crucea Roșie, a împlinit aproape un secol și jumătate de activitate umanitară. În ”Ora Regelui”, aflați poveștile pline de inspirație ale eroilor săi.Producător Lidia Voicu

Realizator Bogdan Șerban-Iancu

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Cererea tot mai mare pentru alimente curate, cu o proveniență transparentă și procesare minimă, reprezintă o oportunitate pentru vânătorii ...

„Telejurnalul matinal” – de luni, şi mai… matinal!

Din 31 martie, jurnalul matinal de la TVR 1 şi TVR INFO ne aduce ştirile dimineţii şi mai devreme: de luni până vineri, de la ora 6.00, iar ...

În episodul de sâmbătă,  biologul Adela Boeriu povestește despre Peperomia, un gen care cuprinde peste 1000 de specii de plante native din zonele ...

 

#tvr1