loader

Momente artistice și istorice, într-o nouă ediție "Teleenciclopedia"

Minute dedicate artei, istoriei și zoologiei, odată cu bucuria descoperirilor științifice, sâmbătă, 26 octombrie, la TVR 1 și TVR HD, ora 19:00, și în reluare 27 octombrie, la TVR 1, ora 1:30.

 

Teleenciclopedia

PIERRE AUGUSTE RENOIR – BAL LA MOULIN DE LA GALETTE

La începutul secolului al XIX-lea, colina Montmartre (Muntele lui Marte sau Muntele Martirilor) era înțesată de peste 30 de mori care storceau strugurii din viile învecinate sau măcinau grâu.

În 1830, fiul morarului Pierre-Charles Debray, marcat de tragedia tatălui său, ciopârțit și țintuit de aripile morii sale după ce l-a ucis pe comandantul prusac ce-i împușcase frații, a transformat în cârciumă terenul unde se aflau cele două mori moștenite.

BĂTĂLIA DE LA VERDUN

În ziua de 6 martie 1916, prințul moștenitor Wilhelm ordonă trupelor sale să ia cu asalt Dealul Mortului. O lună mai târziu, cele două tabere sunt tot față în față, tot în tranșee, și continuă să se extermine reciproc...Pe front și în patrie, germanii sunt din ce în ce mai descurajați. Izbucnesc revolte și demonstrații pacifiste.

(w882) Verdun

CONSTRUCTORII DE CASTELE

Castelul Harlech a fost curtea Regelui Owain, ultimul rege velș din Wales. Revolta galezilor a fost înăbușită de prințul Hal – Harry de Monmouth, viitorul rege Henric al V-lea. În timpul Războiului celor Două Roze, Harlech a funcționat ca sediu principal al dinastiei Lancaster în lupta împotriva regelui Edward al IV-lea, din Casa de York. Şi-a dovedit din nou rezistența în timpul Războiului Civil ce l-a opus pe regele Charles I al Angliei, parlamentarilor în frunte cu Oliver Cromwell. Şi castelul Raglan rămăsese printre ultimele bastioane ale rezistenței regale.

(w882) Harlech

MAIMUȚELE-PĂIANJEN

Cercetătorii se reîntorc în junglă pentru a afla dacă grupul de Ateles geoffroyi eliberat a rezistat în libertate. Din păcate, probabil niciuna dintre maimuțele eliberate de ARCAS nu mai trăiește...Surpriza este oferită de Monita, puiul lui Infinity, „eroina” documentarului, care nu doar că a supraviețuit, dar are o nouă familie.

***

Producător: Oana Hașegan
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1