loader

"Nocturne", dedicată memoriei lui Dinu Lipatti

Muzicienii Monica Isăcescu şi Ştefan Costache au fost invitaţii Marinei Constantinescu la Nocturne - luni, 26 mai, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediţia este disponibilă pe TVR+

Marina Constantinescu a avut invitaţi doi realizatori Radio România Muzical la ediţia din 26 mai a emisiunii NOCTURNE: o pianistă şi un violonist, Monica Isăcescu şi Ştefan Costache. Vocilor, binecunoscute de ascultătorii postului de radio, li s-au asociat figurile celor doi, într-o emisiune dedicată memoriei lui Dinu Lipatti, luni, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

În 2010, la 60 de ani de când maestrul Dinu Lipatti nu mai e, Monica şi Ştefan au iniţiat proiectul Festivalului „Zilele Lipatti", un demers unic de la dispariţia marelui muzician. De atunci, din doi în doi ani, tot ei au grijă ca acest proiect curajos să nu moară. „Nu cred că avem atâţia oameni valoroşi încât să nu consemnăm parcursul lor la noi în ţară" (ştiut fiind faptul că Dinu Lipatti a petrecut ultimii şapte ani din viaţă în Elveţia), este de părere Ştefan.

Cei doi invitaţi povestesc, ca şi când l-ar fi cunoscut îndeaproape pe Lipatti, despre cum acesta a suferit aproape toată maturitatea de o boală asemănătoare leucemiei, care, de altfel, l-a şi răpus la numai 33 de ani. „Lipatti nu s-a temut deloc de moarte. Singura lui tristeţe era că-şi va lăsa soţia singură..." îşi aminteşte Monica Isăcescu.

Deşi toată cariera pianistului a stat sub semnul bolii şi al morţii, Lipatti era de-o rigurozitate pe care mulţi artişti din ziua de azi n-ar putea s-o conceapă. Totul în viaţa lui era programat: studiul, mesele, somnul, prietenii. De aici, poate, şi performanţa pe care a reuşit să o obţină.

„Pe Wikipedia, versiunea în limba engleză a profilului lui Lipatti este mai bogată decât cea în română. Spune asta ceva despre noi?", se întreabă şi vă întreabă cei doi invitaţi ai Marinei Constantinescu. Pe lângă mărturii cutremuratoare din viaţa lui Lipatti, cea din spatele celebrităţii, Ştefan Costache şi Monica Isăcescu îşi exprimă regretul că România nu are un muzeu al lui Dinu Lipatti şi că interesul românilor pentru această personalitate nu este unul foarte mare. „Nu prea se cântă lucrările lui Dinu Lipatti pentru că nu avem partituri. A lăsat doar câteva manuscrise", povesteşte Monica.

Dovada însă că Lipatti poate fi un brand cultural românesc este şi faptul că, în 2010, la Cannes, înregistrările pianistului au fost cotate ca fiind cele mai bune din toate timpurile.

Alte lucruri interesante despre Dinu Lipatti descoperiţi luni seară, de la 24.00. TVR 1, TVR HD şi TVR+. De curând, puteţi urmări Nocturne pe telefonul şi pe tabletă. Aici puteţi descărca aplicaţia TVR+ pentru IOS şi Android.

Despre Nocturne

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - http://bit.ly/NocturneTVR1.

 

11:00 România veritabilă

*Producător şi realizator Cristina Şoloc VRANCEA redifuzare din mapa de

11:30 Teleshopping

 
Conservarea identității lipovenești: Poisul, arta și memoria colectivă | VIDEO

Comunitatea lipovenească, cu o istorie bogată și o identitate distinctă, păstrează cu sfințenie elemente tradiționale ce definesc portul și ...

Procesul civil - dreptul la apărare

Procesul civil - dreptul la apărare

publicat: luni, 12 mai 2025

Cum se desfăşoară un proces civil? Care sunt principalele probe folosite într-un proces? Cât de important este rolul activ al judecătorului? ...

Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

 

#tvr1