loader

Noi călătorii fascinante în jurul lumii cu documentarele Telenciclopedia

Istoria merge mai departe, iar în această sâmbătă, 1 octombrie, de la 18:50, echipa Teleenciclopediei ne-a adus poveştile fostei capitale Teba, ale „arborilor de bumbac” şi Catedralei episcopale franceze din Arles.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Arta arhitecturii

Începând cu veacul al X-lea, timp de 200 de ani, în Europa a predominat arhitectura romanică – îmbinând elemente romane, bizantine și specifice unor culturi locale. Cele mai reprezentative sunt construcțiile religioase creștine, precum Abația Sfântul Petru din orașul francez Moissac, ori Catedrală episcopală Sfântul Trofim din Arles – ctitorită în secolul al XII-lea.

Capochierul

Unii dintre cei mai impunători „rezidenţi” vegetali ai Guyanei sunt capochierii (Ceiba pentandra). Datorită pufului ce învăluie seminţele, şi lemnului moale, ei sunt supranumiţi şi „arbori de bumbac”, sau „arbori de brânză”.

Teba

În apropiere de Teba (capitala Egiptului Antic, în perioada Regatului Mijlociu și prima jumătate a Regatului Nou) se află Luxor şi Karnak – unde descoperim cel mai mare templu, ctitorit de faraonul Amenofis al III-lea, în cinstea divinităţii egiptene supreme Amon-Ra.

Sanatoriile puilor: macacii

Înfiinţată în 1993, „Fundaţia pentru Cercopiteci”, din provincia sud-africană Limpopo, găzduieşte aproximativ 700 de macaci orfani sau răniţi care, după hrană adecvată şi îngrijiri medicale, vor fi reintegraţi în natură.  În acest episod, urmărim înduioşătoarea poveste a micuţei Maree.

Umahara

Acoperământul de cap confecţionat de tribul Igbatsa din jungla amazoniană din păr uman şi pene de papagal viu colorate.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1