loader
Foto

O familie împotriva legii, la TVR1 | VIDEO

Luni, 22 noiembrie, de la ora 22.50, la TVR1, vă propunem prima parte a unui film inspirat din evenimente reale, nominalizat la premiul Emmy pentru imagine: „O familie împotriva legii (The siege at ruby ridge – SUA, 1996).

 

Regia: Roger Young; Cu: Randy Quaid, Laura Dern, Kirsten Dunst, Diane Ladd.

În august 1992, sute de agenţi FBI, echipaţi cu mitraliere, tancuri şi elicoptere, au înconjurat cabana izolată din Idaho a lui Randy Weaver, cunoscut militant neonazist şi fundamentalist religios, acuzat de deţinere ilegală de armament. Au urmat 11 zile de adevărat asediu asupra lui Weaver şi a familiei sale, care s-au încheiat tragic, stârnind un val de controverse şi şocând întreaga Americă.

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

România se află pe primul loc în Europa la numărul de copii abandonați. Numărul copiilor abandonați la naștere este într-o continuă creștere, cele mai afectate fiind zonele cele mai sărace din țară.

Invitati: Diana Podaru-director general SOS Satele copiilor

Andreea Bălan-cântăreață, ambasadoare SOS Satele copiilor

​Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

* AUGUSTE RODIN (ep.5)

În 1905, la sugestia lui Rainer Maria Rilke, Rodin se mută în Hôtel Biron, pe Rue de Varenne, unde locuiau chiriași deja cunoscuți ori aspiranți la faimă: scriitorul Jean Cocteau, pictorul Henri Matisse, dansatoarea americană Isadora Duncan. Acolo, caută în continuare modalități de a surprinde mișcarea... Urmărește fascinat „Dansul serpentin” al americancei Loïe Fuller, aplaudă entuziasmat premiera spectacolului „După-amiaza unui faun”, inspirat din poemul lui Stéphane Mallarmé. Și, încântat de coregrafia modernă creată de rusul Vațlav Nijinski pe muzica lui Claude Debussy, sculptorul îi cere balerinului să pozeze nud. La 17 noiembrie 1917, Rodin se stinge, câteva luni după dispariția credincioasei Rose. Se căsătoriseră cu numai șase săptămâni înainte. După doi ani, se inaugurează muzeul dedicat sculptorului. Colecțiile sunt expuse atât în Rue de Varenne, cât și la Villa des Brillants, proprietatea din Meudon. Auguste Rodin își dobândise un binemeritat loc în Panteonul geniilor umanității.

AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.1)

Stilul şi viziunea lui Gustav Klimt au contribuit, în mare măsură, la izbucnirea uneia dintre cele mai mari revoluții din istoria artei. Lider al avangardei şi fondator al Secesiunii vieneze, pictorul austriac s-a evidenţiat prin compoziţii debordând de senzualitate, motive antice, motive şi simboluri reinterpretate. „Sărutul” (1907-1908), una dintre cele mai faimoase picturi ale sale, datează din așa-numita perioadă „de aur”a artistului. În ciuda numeroaselor idile pe care le-a avut, Gustav Klimt a iubit-o cu adevărat doar pe adorata sa muză: Emilie Flöge-una dintre marile creatoare de modă ale secolului al XX-lea.

MITURILE GRECIEI ANTICE. PROMETHEUS: TITANUL RĂZVRĂTIT (ep.1)

A cui este silueta acestui intrus care se strecoară în palatul marelui zeu al Olimpului ? Ce motiv îl împinge, oare, să fure focul sacru de la zei? A uitat ce pedeapsă îl aşteaptă? Să ne amintim. Legenda spune că, la începutul vremurilor, era Haos. Apoi a apărut Gaia, mama Pământ. După ce l-a zămislit pe Ouranos, Cerul, ei s-au împreunat și, astfel, s-au născut titanii, ciclopii și Hecatonhirii. Unul dintre titani, zis Iapetos, a luat-o de soție pe Klimeni, care i-a dăruit patru copii: Atlas, Menítios, Epimetheus și eroul acestui documentar: Prometheus. Spre deosebire de Epimetheus-al cărui nume înseamnă „cel care cugetă după ce făptuiește” -Prometheus vedea în viitor-calitate ce avea să-i fie de mare folos.

ECOSISTEME: CHINA (ep.1)

Departe, în nord, dincolo de Marele Zid Chinezesc, se află o pădure impresionantă, ce se întinde până în Siberia. Este tărâmul tigrilor siberieni (Panthera tigris altaica): simboluri ale frumuseții, puterii și curajului în luptă. Luncile mlăștinoase din China centrală sunt mărginite la vest de lanțul muntos Qinling: domeniul urșilor panda (Ailuropoda melanoleuca). În libertate au rămas numai câteva mii de exemplare-ceilalţi fiind protejaţi şi crescuţi în captivitate.

Producător Oana Haşegan

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1