loader
Foto

Galerie foto

„Oltenii de sub munte”... şi de deasupra lui, la „Exclusiv în România” | VIDEO

Cristi Tabără şi echipa sa au străbătut viitorul geoparc UNESCO din judeţul Vâlcea. Locuri ce uimesc prin frumuseţea lor sălbatică, oameni remarcabili şi meşteşuguri din străbuni – pe 15 mai, de la 17.05, la TVR 1.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Cine se încumetă să se așeze într-un hamac agățat între stânci, la 200 de metri deasupra unui defileu? Oricât de provocatoare ar părea experienţa, este, cu siguranţă, mai ușor de realizat decât atingi performanța celui care a întins hamacul!

Gabriel Dan Chiriac, deținătorul recordului european în materie de parașutism, a sărit de la înălţimea de 10.500 metri altitudine! L-am cunoscut duminică, într-un nou episod „Exclusiv în România”, în care am acceptat provocările pe care le lansează el turiștilor ajunși în apropiere de Peștera Muierilor, în județul Gorj. Cristi Tabără ne-a spus povestea lui şi a acestei zone de o frumuseţe ce-ţi taie respiraţia, duminică, 5 mai, de la ora 17.05, la TVR 1.

(w882) Gabriel Da

(w882) interviu h

Echipa „Exclusiv în România” a străbătut regiunea spre care se va întinde viitorul geoparc UNESCO „Oltenia de sub Munte”, al cărui proiect include, deocamdată, șase localități din județul Vâlcea. Este de neratat o oprire la Costești, pentru a face cunoștință cu un alt personaj remarcabil: Florin Stoican, inițiatorul proiectului, dar și principalul autor al înființării Parcului Național Buila-Vânturarița. Am aflat de la el ce înseamnă un geoparc și am descoperit, împreună cu echipa de călători de la TVR 1, câteva dintre obiectivele care îi dau valoarea: Muzeul Trovanților,  rezervațiile de ghiocei și vechile biserici de lemn, prea puțin cunoscute.

(w882) Costești

(w882) la trovanÈ

Și, cum valoarea zonei este dată și de păstrarea meșteșugurilor locale, desluşim o fărâmă din tainele borangicului, la Stoenești, unde familia Cristinei Niculescu păstrează neștirbit întregul proces al obținerii lui.

(w882) borangic C

Am urmărit şi în această săptămână o ediție „Exclusiv în România” plină de aventuri, drumeții și taine ale unei zone minunate, locuită de oameni unul şi unul. Totul, pe 15 mai, de la 17.05, la TVR 1.

***

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

 

 

7:00 Universul credinţei

Prezintă Andrei Victor Dochia

“Catholica”-Reuniunea Conclavului de la Vatican în vederea alegerii succesorului Papei Francisc în Scaunul Pontifical a fost cel mai important eveniment religios al acestei săptămâni;

-„Evenimentele săptămânii”-În perioada 30 aprilie-8 mai s-a desfășurat la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca pelerinajul la moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena. Cinstitele relicve au fost aduse de la Patriarhia Veneției în contextul Anului Centenar al Patriarhiei Române;

-În data de 28 aprilie, la Mănăstirea Sihăstria, a avut loc deshumarea moaștelor Sfinților Cuviosi Paisie Olaru și Cleopa Ilie, doi mari duhovnici ai românilor din secolul al XX-lea. Proclamarea generală a canonizării acestor sfinți cuvioși a avut loc pe 4 februarie 2025, cu prilejul aniversarii Centenarului Patriarhiei Romane;

-Sărbătoarea Sfintei Matrona la Schitul Darvari din București. Sfânta Matrona cea Oarbă a fost sărbătorită pentru prima dată la Schitul Darvari din București, după ce așezământul monahal a primit luna trecută un fragment din moaștele sale;

-Sărbătoarea Sfântului Efrem cel Noul la Mănăstirea Radu Vodă din București;

-„Cartea de duminică”-Sfânta Matrona de la Moscova;

-„Dialogurile diminetii”-Invitatul jurnalistului Răzvan Bucuroiu este cercetătorul Petre Guran, care ne vorbește despre marile cărți ale umanității;

-„Reportaj”-Mănăstirea Caraiman, situată la poalele impunatorului masiv Caraiman din Bușteni, este un loc de o frumusețe aparte. Lăcașul monahal atrage pelerini și turisti deopotrivă, indiferent de anotimp. Acest locaș monahal a fost vizitat de o echipă a emisiunii noastre înaintea hramului Învierii Domnului.

​Producător Andrei-Victor Dochia

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Biserica Domnească Sfantul Nicolae, Curtea de Argeș

Unul dintre cele mai vechi si importante monumente istorice si religioase din Curtea de Arges este Biserica Domneasca "Sfantul Nicolae". Este primul monument de arhitectura religioasa de amploare din Tara Romaneasca. Locasul a fost ridicat la inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Basarab I.

Edificiu de cult si gropnita domneasca, biserica era o constructie monumentala si indeplinea calitatile artistice si tehnice menite sa satisfaca dorinta de afirmare a lui Basarab I, cel care a desavarsit procesul de constituire a Tarii Romanesti ca stat feudal independent.

Invitatul emisiunii Bucuria credintei, parintele Constantin Necula, relateaza povestea acestui impresionant monument, dar si a descoperirii mormantului lui Radu I Basarab, singurul mormant de domn aflat neprofanat.

Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1