loader
Foto

„Ora Regelui”, cu noutăţi la TVR 1

Emisiunea pe teme istorice despre monarhie şi regii României ne prezintă noi subiecte sâmbătă, 2 martie, începând cu ora 15.00. Ediţia se vede la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA.

 

Ora Regelui

Carol al II-lea își va găsi odihna într-o biserică. Va fi înmormîntat lîngă fiul său, Regele Mihai. Carol al II-lea a murit în exil, în Portugalia, pe 4 aprilie 1953 și este singurul rege al României care a fost înhumat în afara unei biserici. A avut parte de funeralii regale pentru că se înrudea cu regii Portugaliei. Adus de la Lisabona în 2003, sicriul cu rămășițele pămîntești ale regelui Carol al II-lea se găsește într-o criptă special amenajată în curtea Mănăstirii Curtea de Argeș. Va fi mutat în Noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș. Se întâmplă la 66 de ani de la moartea sa, o reparație istorică pentru un rege controversat, dar pe vremea căruia cultura României a cunoscut cea mai mare dezvoltare. 
Ceremonia religioasă va avea loc pe 9 martie și va putea fi urmarită, în direct, la Televiziunea Română. Până atunci, Camelia Csiki ne spune povestea lui Carol al II-lea, la Ora Regelui, de la TVR 1.

(w882)

Conform ultimelor cercetări, 40% dintre copiii României trăiesc în sărăcie sau sunt privați de educație. Încă din anii '90, Majestatea Sa Margareta s-a implicat să-i ajute, iar în prezent, în cadrul fundației, sunt mii de copii a căror viață a fost schimbată. Tot spre binele copiilor, Majestatea Sa întinde acum o mînă UNICEF, care s-a arătat interesat să dezvolte proiectul pe care Fundația Principesa Margareta l-a aplicat în România, cel în care experiența voluntarilor vârstnici s-a dovedit de folos pentru copii.

(w882)

La sediul central al Arhivelor Naționale ale României se păstrează cele mai multe documente, mărturii, fotografii ale monarhiei. Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat Arhivele și se gândesc ca arhiva Regelui Mihai, din exil pînă în 2017, să se păstreze pe viitor, aici.

(w882)

În urmă cu 100 de ani, la Paris, se decidea soarta României Mari. Din delegația de politicieni români care l-a însoțit pe prim ministrul țării la Conferința de Pace făcea parte și Gheorghe Crișan, un politician din Ardeal. În 1918, era membru al Marelui Sfat Național și a militat pentru unirea Transilvaniei cu Regatul României. La acea vreme, cei mai mulți politicieni români vorbeau franceza, iar Gheorghe Crișan a fost printre puținii cunoscători de limbă engleză și a participat ca traducător la Conferința de Pace de la Paris. A avut neșansa să moară prea devreme și România l-a uitat. Nepoata sa are 80 de ani și, deși îl cunoaște doar din poveștile de familie, îi păstrează amintirea vie. În Ora Regelui, ne dezvăluie comoara transmisă din generație în generație, fotografii și documente ale unei familii care și-a iubit țara și a luptat pentru binele ei.

Şi tot sâmbătă, la Ora Regelui, urmărim un reportaj despre vizita Familiei Regale la Aeroportul Henri Coandă de la Otopeni, unde vom vedea spațiile pregătite pentru delegațiile europene, dar și cele destinate publicului călător, turnul de control și simulatorul pe care se pregătesc controlorii de trafic.

(w882)

credit foto: romaniaregala.ro

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

***

Despre Ora Regelui:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

Doamna și Unicornul, sâmbătă la

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 18:59, la TVR 1, vă propunem o nouă ediție la "Teleenciclopedia".

 

#tvr1