loader
Foto

„Ora Regelui”, cu o incursiune în istoria și în prezentul Armatei, muzicii și evenimentelor regale | VIDEO

Noua ediţie „Ora Regelui”, bogată în evenimente interesante şi pline de culoare, a fost la TVR 1 sâmbătă, 22 iunie, de la ora 14.30.

 

Ora Regelui

Familia Regală a dorit să îi întâlnească pe militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu și să le ofere  încurajări. Fac parte din Forțele Aeriene române, americane și britanice, iar Majestatea Sa Margareta le-a spus că îi  admiră pentru efortul pe care îl depun în apărarea securității României și a flancului estic al NATO.

(w882)

(w882)

(w882)

Aflată în apropiere de Constanța, baza militară este una dintre cele mai importante din Romania. Poartă numele bravului aviator Constantin Cantacuzino, pilot în Al Doilea Război Mondial și, de aproape 20 de ani, aceasta joacă un rol important în mentinerea stabilității în regiunea Mării Negre. Aici sunt stationați aproape  4.000 militari americani,  împreună cu camarazi din Anglia, Franța și din alte țări aliate, care fac exerciții comune, pe avioane de luptă, elicoptere de transport și de atac, transportoare blindate și tancuri. Recent, li s-au alăturat militari din Finlanda, țară intrată anul trecut în Alianța Nord-Atlantică.

(w882)

În urmatorii ani, România va găzdui la Mihail Kogălniceanu cea mai mare bază operațională NATO din Europa. Peste 2.000 de hectare de teren vor face loc unui adevarat oraș militar în care vor locui în jur de 10.000 de soldați ai forțelor armate aliate, alături de familiile lor și de personalul auxiliar al bazei.

(w882)

Bujorul românesc, simbolul recunoștinței pentru eroii neamului, a fost vedeta sărbătorii de 10 Mai, la Garden Party organizat de Familia Regală, în Ziua Independenței Naționale a României.

(w882)

După o întrerupere de patru ani, Palatul Elisabeta și-a deschis din nou porțile pentru invitații care au aniversat această zi cu triplă semnificație istorică, în prezența Familiei Regale. Bujorii au completat atmosfera de sărbătoare și au fost dăruiți doamnelor care și-au etalat cu eleganță pălăriile.

(w882)

Printre oaspeți, au venit  mulți artiști și oameni de cultură din întreaga țară, dar și  reprezentanți ai asociațiilor aflate sub patronaj regal. Mii de români pe care îi leagă fapte, amintiri, proiecte și care schimbă țara în bine, din zi în zi.

(w882)

Au dorit de asemenea sa fie împreună cu familia regală la marea sărbătoare membri ai unor asociații de peste hotare care promovează cultura românească și legăturile istorice dintre România și țara în care trăiesc acum.

(w882)

Prezenți ca de fiecare dată, militarii Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul” și ai Cavaleriei Jandarmeriei Naționale, în uniforme de gală, și-au intrat în rolul solemn. 10 Mai, data cu triplă semnificație în istoria țării, reprezintă ziua în care Principele Carol a ajuns în România și și-a început domnia, declararea independenței de stat față de Imperiul Otoman și ziua în care Carol I a fost încoronat drept primul rege al României, iar țara a fost proclamată regat.

(w882)

Artiști de valoare s-au reunit în concerte închinate sărbătorii, precum mai mulți soliști și Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, condusă de maestrul Tiberiu Soare. Sub bagheta dirijorului Eduard Dinu au evoluat Corul Filarmonicii din Ploiești, Corul Euphonia al Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea și Corala Academică a Filarmonicii Oltenia din Craiova. La Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, distinsă de Regele Mihai cu Decorația Nihil Sine Deo, pentru serviciile aduse publicului românesc din întreaga lume, a găzduit tradiţionalul Concert Regal.

(w882)

Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, l-a avut invitat pe violonistul Remus Azoiţei, căruia, tot în anul 2013, Regele Mihai i-a acordat ordinul „Coroana României” în grad de ofiţer.

(w882)

Într-o ceremonie desfășurată în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, Alteța Sa Regală Principesa Elena a înmânat, în numele Majestății Sale Custodele Coroanei, certificatul de Furnizor al Casei Regale, mai multor companii și persoane fizice.

(w882)

Designeri de interior, arhitecți, floriști, creatori de parfumuri și de bijuterii, stiliști, precum și producători de electrocasnice,  obiecte de papetărie  si firme care  oferă  servicii de asigurări auto sau de consultanță s-au aflat printre companiile care au dobândit ori și-au înnoit calitatea de furnizor regal.

(w882)

Acordurile pieselor compozitorului Iosif Ivanovici, al cărui nume îl poartă Concursul Național de Creație pentru Muzică de Fanfară, au răsunat în sala de marmură  a Cercului Militar Național.

(w882)

În finalul concertului de gală, au fost premiați câștigătorii concursului care este unic în România și unul dintre puținele de acest gen din Europa. La ediția a XVIII-a, alături de Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, a participat corul ”Paul Constantinescu” al Colegiului Național de Arte ”Dinu Lipatti”.

Urmărim „Ora Regelui” la TVR după următorul program:

TVR 1 – sâmbătă, 22 iunie 2024, ora 14.30;

TVR Internațional – sâmbătă, 22 iunie 2024, ora 16.00;

TVR Moldova – joi, 27 iunie 2024, ora 16.00.

Prezentator: Camelia Csiki / Redactor: Sandrino Gavriloaia

Editor de imagine: Nicolaie Cernat / Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Adelina Dumitrescu, Diana Ilica, Camelia Csiki

18:55 Teleenciclopedia

* PAOLO VERONESE-NUNTA DIN CANA (ep.2)

Paolo Veronese, pe numele său real Paolo Caliari, obişnuia să picteze în ulei chiar şi lucrările de mari dimensiuni, știind că umezeala și aerul marin degradau frescele murale. Artistul patrona un atelier cu peste 30 de angajați, săvârşind un număr impresionant de tablouri. Lucra repede și-spre deosebire de Tintoretto sau de Tiţian-schimba rareori forma inițială. Făcea schițe precise, pe care ucenicii le transpuneau apoi pe pânză. Tot ei procurau materialele şi preparau culorile, iar Veronese se consacra desăvârșirii compoziției. La Nunta din Cana, pictorul veronez a folosit întâi o pensulă mare, pentru a contura fiecare personaj, apoi una mai fină, pentru finisarea detaliilor. De ajutor i-a fost chiar fratele său, Benedetto, despre care se spune că a definitivat elementele arhitecturale şi cerul din registrul superior.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA. DEZINFORMAREA ŞI ÎNŞELĂCIUNEA. NIKITA HRUŞCIOV

La 5 mai 1946, într-un discurs ţinut la Fulton, Missouri, Winston Churchill vorbea despre Războiul Rece dintre Occident şi URSS folosind, pentru prima oară, sintagma Iron Curtain (Cortina de Fier). Aproape 20 de ani mai târziu, în 1962, comuniștii sovietici aveau să instaleze rachete de luptă pe cea mai mare insulă din Caraibe, la nici 160 km de coasta Americii. Diversiunea, numită de istorici Criza rachetelor cubaneze, i-a aparţinut lui Nikita Hrușciov și a fost pe cale să distrugă nu doar America, ci întreaga omenire.

MITURILE GRECIEI ANTICE: APOLLON, ZEUL LUMINII (ep.2) (Premieră)

După ce colindă lumea în carul primit cadou de la Zeus, tânărul Apollon își construiește templul mult visat şi îl numeşte Delphi. Credincioşi din toată Elada vin acolo să afle, de la faimosul Oracol omonim, lămuriri despre viitorul lor. Răspunsurile, oferite de preoteasa Pythia, sunt deseori evazive sau cu tâlc. După ce şi-a ales „reşedinţa”, Apollon începe să-şi consolideze poziția în Olimp. În spatele acestui zeu al luminii şi protector al artelor, care farmecă pe toţi cu lira sa, se ascunde însă un arcaș însetat de sânge.

ECOSISTEME: CHINA (ep.10)

Peste platoul tibetan, cel mai vast și mai înalt din lume, se așterne zăpada. Turme de antilope Pontholops hodgsonii sau Chiru -adulți și pui născuți în iunie-iulie-migrează spre sud. În această lungă călătorie de 7.000 de km, prin Asia Centrală, vor întâlni şi lupi himalayeni (Canis lupus chanco). La final de noiembrie, antilopele încep rutul-perioadă în care masculii se înfruntă direct ori se fugăresc cu până la 70 de km pe oră, pentru a-şi disputa haremuri compuse, uneori, din peste zece femele.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Duminică seară, ne relaxăm la „Popasuri muzicale cu Junii Sibiului”, pe TVR 1

La aniversarea celor 80 de ani de existenţă a Junilor, Televiziunea Română difuzează o serie de recitaluri muzical coregrafice ale acestora şi ...

Cum văd ucrainenii pacea? Aflăm sâmbătă, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre listele de cuvinte şi expresii interzise în America administraţiei Trump, dar şi despre cei 76 de ani de existență ai ...

“Bucuria credinței”: Biserica Universității Gheorghe Asachi | VIDEO

Biserica din campusul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași reprezintă mult mai mult decât o simplă structură arhitecturală. Este un ...

 

#tvr1