loader

Orașul mesopotamian Mari şi lemnul de Indii, la Teleenciclopedia

Ediţia din 29 octombrie a Teleenciclopediei a fost difuzată de la ora 18:50 la TVR1 şi online pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Exploratorii, dar şi arhitecţii, crescătorii de caii ori arheologii, precum şi pasionaţii de domeniile acestora îşi dau întâlnire în biblioteca virtuală şi prietenoasă a Teleenciclopediei. Iată sumarul din 29 octombrie:

Arta Arhitecturii

Vă invităm să descoperim două frumoase lăcaşuri romano-catolice, reprezentative pentru stilul gotic, din Franţa: Catedrala Nôtre Dame din Reims şi Catedrala Nôtre Dame din Strasbourg. Cea din urmă adăposteşte un impresionant orologiu astronomic, vechi de 173 de ani şi având o înălţime de 18 metri. Complexul mecanism – la realizarea căruia au colaborat numeroşi ceasornicari elveţieni, pictori, sculptori şi matematicieni – indică ora, calendarul laic şi bisericesc, dar şi eclipsele de Soare şi Lună.

(w882) Teleencicl

Pasiuni ecvestre. Akalii

Istoria akalilor – călăreţi neîntrecuţi din regiunea indiană Punjab – începe în secolul al XVI-lea, când guru Nanak (renumit poet şi mistic) punea bazele Sikhismului. Adepţii acestei religii respingeau politeismul hindus şi intoleranţa musulmană.

Lemnul de Indii

Zvelt, cu o ţinută admirabilă, acest arbore, denumit incorect ,,lemn de Indii”, este originar din Venezuela şi insulele Marile Antile. Răspândirea sa geografică, un timp limitată la zona Caraibilor, cuprinde acum toate regiunile tropicale – cu şanse de a cuceri şi alte meleaguri.

Regatul Mari

Prețioasele mărturii despre trecutul prosperului oraș mesopotamian Mari au fost posibile datorită sitului arheologic de la Tell Hariri – oraş situat în sud-estul Siriei.

(w882) Teleencicl

Calculul longitudinii

Britanicul John Harrison, inventatorul „cronometrului marin H1”, care le-a permis navigatorilor să calculeze longitudinea, comparând ora locală cu cea din portul de plecare, este eroul ultimei "povestiri" din filele ediţiei de sâmbătă, 29 octombrie.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan

O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1