loader

Pacea de la Minsk, rolul şi puterea NATO, dezbătute la "Foc încrucişat"

“Pacea de la Minsk” în contextul unui război iminent la graniţa estică a ţării noastre a fost subiectul dezbătut duminică, 15 februarie, în emisiunea “Foc încrucişat”, difuzată la TVR 1 şi TVR+.

 

Alina Stancu
Foc încrucişat

Emisiunea a fost moderată de Alina Stancu, alături de invitatul permanent Cornel Nistorescu.

Invitaţi au fost Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României, şi conf.unui.dr. Adrian Niculescu, de la SNSPA. În direct prin telefon, de la Chişinău, a intervenit prof.univ.dr. Dan Dungaciu, de la Universitatea din Bucureşti.

Cristian Diaconescu a susţinut, în cursul dezbaterii: "Vorbim despre un război cald. Nu avem un conflict în desfăşurare, în care România să aibă un rol. Avem expertiză în regiune, însă acordul pune câştig în coşul separatiştilor".

"Ceea ce s-a câştigat s-a câştigat prin agresiune. Presiunea americană se face prin armament letal.  A existat o mişcare de eliberare. O agresiune care a schimbat frontiere lasă în urmă etnicitatea", a mai subliniat fostul ministru de externe, în emisiunea de duminică.

Cristian Diaconescu a mai spus: "E important să ai la masa negocierii parteneri cu aceleaşi obiective, dar şi foarte puternici. Orice fel de atitudini împotriva României ar trebui să poată polariza regional.  Emisarii americani transmit de fiecare dată României şi un mesaj regional. Dacă pentru accesul în NATO, Ucraina are mari probleme de securitate, nu acelaşi lucru se poate spune pentru Uniunea Europeană . Doar Occidentul poate decide dacă va asocia Ucraina de Est."

Adrian Niculescu, tot în emisiunea din 15 februarie, a subliniat, în dialogul cu moderatoarea şi ceilalţi invitaţi: "Polonia este un partener pivotal pentru situaţia ucraineană. Să trimiţi arme acum ar fi o greşeală. Ucraina este agresată, dar nu putem face abstracţie de etnicitate. Statalitatea ucraineană trebuie respectată. Provocarea este clar rusească, astfel că ne putem aştepta la o posibilă agresiune test într-o ţară mică gen Letonia. Cum reacţionează NATO? Prin implicarea a două ţări importante. România poate fi catalogată că un catalizator subregional."

***

Pe TVR1, în fiecare duminică, la ora 13.00, Cornel Nistorescu este invitatul Alinei Stancu la o dezbatere „pe toate fronturile”. La aceeaşi masă, moderatoarea şi invitatul permanent al emisiunii stau faţă în faţă cu principalii actori implicaţi în cele mai importante evenimente ale săptămânii.

Fie că sunt din domeniul economic, politic, social sau artistic, aceste evenimente sunt comentate şi analizate, confruntarea ideilor ducând la Foc încrucişat.

În afara evenimentelor care au făcut breaking news în buletinele de ştiri, la Foc încrucişat sunt discutate şi subiectele insuficient exploatate de media. Pornind de la ce s-a întâmplat, aflăm de ce şi la ce consecinţe ne putem aştepta.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

-Povestea unui fierar rom ce păstrează vie o artă străveche.

-Lingurarii din Vâlcea, păstrători ai lemnului și ai memoriei.

-Corturarii din Sibiu-între rădăcini și orizonturi noi.

-Un moment poetic cu Luminița Cioabă-glasul inimii rome.

-Proiecte care deschid drumuri prin educație, cultură și implicare.

Producător Oana Roșca Crețulescu

15:50 EURO polis

În fiecare an, superbul palat brâncovenesc de la Mogoşoaia se transformă într-un spaţiu al diplomaţiei culturale. Aici are loc festivalul “ Culturile lumii”,care cuprinde spectacole de dans şi muzică, proiecţii de filme, degustari culinare şi ateliere pentru copii. În acest fel,vizitatorii descoperă diversitatea etnică şi culturală din Europa, Asia şi America. În acest an a participat la festival şi Asociaţia Macedonenilor din România. Trupa Sonțe a încantat spectatorii cu un recital de dans şi muzică tradiţională. Apoi, cei prezenti s-au bucurat să guste preparate speciale macedonene. Organizatorii festivalului sunt Centrul Cultural Palatele brancoveneşti şi asociţtia Pro Valores. Tot in cadrul acestei editii Europolis, va invitămin în Banat, la Vinga, loc unde comunitatea bulgară de aici a sărbatorit, cum se cuvine, 25 de ani de la înfiinţarea Ansamblulde dansuri Balgarce.

Producător Nicoleta Epure

 
Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

Gala Celebrităților: emoție, excelență și aplauze pe scena FITS – la TVR 1

Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a adus în prim-plan personalităţi marcante ale culturii internaţionale. ...

 

#tvr1