loader

Paolo Veronese - Nunta din Cana, într-o nouă ediţie "Teleenciclopedia"

Sâmbătă, 22 februarie, ora 19.00, TVR 1 și TVR 1 HD vă invită să urmăriţi o ediţie de excepţie despre monumentala pictură în ulei "Nunta din Cana" şi un prim episod din documentarul "Războiul Rece".  

 

Teleenciclopedia

PAOLO VERONESE – NUNTA DIN CANA

La sfârșitul secolului al XVI-lea, Veneţia urma să-şi serbeze a 900-a aniversare, mândră de independența sa față de Roma și papalitate.

La loc de cinste se aflau și creațiile a trei pictori de geniu – Tiţian, Tintoretto şi Veronese. În 1563, la 35 de ani, Paolo Veronese isprăvea Nunta din Cana – monumentală pictură în ulei, menită refectoriului Mănăstirii benedictine San Giorgio Maggiore.

RĂZBOIUL RECE

După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, situația internațională complexă se anunța o misiune dificilă pentru noul președinte american Harry S. Truman – fost senator și comerciant de galanterie din Missouri. Întreaga lume se întreba dacă ceilalți lideri ai lumii vor continua proiectele lui Franklin Delano Roosevelt, considerat artizan al păcii și apărător al democrației.

(w882)

Foto Războiul Rece - Wikipedia

DOGONII

În Mali, pe culmile defileului Bandiagara, dogonii şi-au păstrat nestingheriţi obiceiurile străvechi. Potrivit mitologiei, strămoşii lor au fost creaţi de Zeul Amma, al cărui fiu – Nommo –  i-a învăţat, pe lângă muncile câmpului, şi prelucrarea fierului. Un rol important în cultura dogonilor îl aveau ţesătorii.

(w882)

MOLUȘTELE

Pentru a vâna și a supraviețui, cele mai inteligente moluște – sepiile și caracatițele – recurg la diverse tactici: își pot schimba „convenabil” culoarea și textura pielii, sau apelează la arma lor defensivă, cu efect vizual și chimic: norul de cerneală.

(w882)

Emisiunea va fi difuzată în reluare duminică, 23 februarie, de la ora 01:25.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1