loader
Foto

La Piedra Parada din Patagonia, cu „Teleenciclopedia" | VIDEO

„Teleenciclopedia" din 16 decembrie, ora 19:00 (reluare în 18 decembrie, ora 00:45) ne aduce la TVR1 o nouă ediție cu lecții de istorie și geografie.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: LIBERTAD! (ep. 3)

La 19 iunie 1936, Uniunea Sovietică, deplângea moartea lui Maxim Gorki, cel mai popular scriitor rus și prieten cu Lenin. André Gide, aflat la Moscova, a compus un discurs pentru ziua funeraliilor. Omniprezent, Stalin era venerat, adorat și temut. Însă, treptat, pentru emisarii literaturii franceze imaginea creată de propaganda comunistă a început să se altereze – observau cozile din fața magazinelor, rafturile goale ori produsele de proastă calitate, dar și faptul că discursurile trebuiau să treacă de cenzură. În partea cealaltă a continentului, Spania lupta cu tenebrele războiului civil. Pe 18 iulie 1936, naționalistul Francisco Franco, conducătorul suprem al Insulelor Canare și general al armatelor marocane, organizase o lovitură de stat. Ca să evalueze amploarea puciului, guvernul francez l-a trimis într-acolo pe André Malraux.

RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL (ep.3)

Aflând că forțele generalului Franco pregătesc un asalt asupra Madridului, jurnalistul Joseph Kessel și fotograful Jean Moral aleg să navigheze, în octombrie 1938,  până la Valencia, iar de acolo să-și continue drumul cu mașina. După câteva peripeții, ajung în sfârșit la destinație, unde își dau seama că totul n-a fost decât un zvon. În orașul străbătut de linia frontului, civilii supraviețuiesc cu greu foametei și bombardamentelor.

(w500) Escoffier

AUGUSTE ESCOFFIER ȘI GASTRONOMIA MODERNĂ (ep. 5)

În 1901, Regatul Unit deplângea moartea Reginei Victoria și se pregătea să-l încoroneze pe Edward al VII-lea. Organizarea evenimentului i-a fost încredințată lui César Ritz, în faimosul hotel ce-i purta numele, dar cum noul rege nu s-a simțit bine, evenimentul a fost amânat. Drept urmare, Ritz a suferit o cădere nervoasă și s-a retras din afaceri, lăsându-l pe Auguste Escoffier pe cont propriu. Doi ani mai târziu, avea să publice  Le guide culinaire, o enciclopedie de aproape 600 de pagini, și devenea un brand.

ECOSISTEME: PATAGONIA (ep.2)

Patagonia le oferă exploratorilor peisaje spectaculoase și experiențe memorabile. La jumătatea drumului dintre coastele Oceanelor Pacific și Atlantic, stâncile înălțate la zeci de metri, poartă sugestivul nume Los Altares. La intrarea în Canionul Buitrera, veghează Piedra ParadaPiatra care Stă în Picioare – rămășiță a unei erupții vulcanice de acum 50 milioane de ani. Pe „Drumul celor Șapte Lacuri”, una dintre cele mai pitorești șosele din lume, facem un tur pe malul sudic al lacului glaciar Nahuel Huapi, a cărui temperatură nu depășește niciodată 7 grade Celsius la suprafață. Acolo se află orașul Bariloche supranumit de turiști „Elveția Argentinei”.

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

15:00 Akzente

(I)

Distincţie pentru Ovidiu Ganţ.

Zilele literaturii germane la Reşiţa.

Sărbătoarea Paştilor la Sânpetru.

Producător Alex Mihăilescu

Transmisiune directă +înregistrare

15:55 Akzente

(II)​ Portret Daniel Spătar.

Producător Alex Mihăilescu

Transmisiune directă +înregistrare

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1