loader
Foto

Galerie foto

Petrol, gaze și... conace cu povești de iubire, la „Exclusiv în România” | VIDEO

Prima sondă petrolieră comercială din lume și conacul unde George Enescu i-a compus soției tragedia „Oedip” se numără printre obiectivele turistice la care au ajuns Cristi Tabără și echipa sa. „Exclusiv în România”, 15 noiembrie, ora 17.00, la TVR 1.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Călătoria echipei „Exclusiv în România” ne-a purtat, în această săptămână, pe Valea Trotușului și a Tazlăului Sărat, așadar în zona Bacăului Montan, o regiune cu frumuseți ale naturii, dar și cu obiective unice în lume.

Cristi Tabără ne-a așteptat cu povești fabuloase, date parcă uitării de prea multă vreme.

(w882) parc bai

(w882) raliu

Știați că la Moinești a fost construită prima sondă petrolieră comercială din lume? Dar că tot Moineștiul l-a dat culturii mondiale pe Samuel Rosenstock, cunoscut nouă sub numele de Tristan Tzara, cel care a inițiat prima mișcare antisistem din lume, Dadaismul? O astfel de localitate bogată în unicate nu putea fi ratată de Cristi Tabără și echipa sa.

(w882) dada

De asemenea, lângă Moinești, în comuna Prăjești, se află Muzeul Răzeșului Găzar, construit la inițiativa profesorului Constantin Parascan, cel care a donat terenul pe care e construit muzeul, precum și o mare parte dintre exponate.

(w882) gazari

Călătorim apoi la Cimitirul Militar de pe Valea Uzului, alături de colonelul în rezervă Ion Pricopie, care, cu autoritatea veteranului de război aflat la venerabila vârstă de 101 ani, ne explică ce ar trebui făcut ca acest cimitir militar să fie un loc de reculegere și nu o scenă a unor bătălii politice.

(w882) valea uzul

Am ajuns la Tescani pentru a vizita conacul Rosetti Tescanu, în care a George Enescu a compus capodopera „Oedip” și unde acesta a trăit o bună parte a vieții, alături de soția sa Maruca Cantacuzino.

(w882) tescani

De la Tescani, am făcut o scurtă oprire la Comănești, pentru a afla povestea altei clădiri încărcate de istorie – castelul Ghica, aflat în centrul orașului.

„Fabricat în Dărmănești” și festivalul „Blues in the Garden” sunt două concepte cu care Dărmăneștiul încearcă să renască după perioada de declin în care a intrat odată cu prăbușirea industriei petroliere din zonă. Ce au reușit acestea să aducă orașului am aflat de la Cristi Tabără și echipa sa.

(w882) concert

O ediție „Exclusiv în România” cu potențial... exploziv.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1