loader

Petrol, gaze și... conace cu povești de iubire, la „Exclusiv în România” | VIDEO

Prima sondă petrolieră comercială din lume și conacul unde George Enescu i-a compus soției tragedia „Oedip” se numără printre obiectivele turistice la care au ajuns Cristi Tabără și echipa sa. „Exclusiv în România”, 15 noiembrie, ora 17.00, la TVR 1.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Călătoria echipei „Exclusiv în România” ne-a purtat, în această săptămână, pe Valea Trotușului și a Tazlăului Sărat, așadar în zona Bacăului Montan, o regiune cu frumuseți ale naturii, dar și cu obiective unice în lume.

Cristi Tabără ne-a așteptat cu povești fabuloase, date parcă uitării de prea multă vreme.

(w882) parc bai

(w882) raliu

Știați că la Moinești a fost construită prima sondă petrolieră comercială din lume? Dar că tot Moineștiul l-a dat culturii mondiale pe Samuel Rosenstock, cunoscut nouă sub numele de Tristan Tzara, cel care a inițiat prima mișcare antisistem din lume, Dadaismul? O astfel de localitate bogată în unicate nu putea fi ratată de Cristi Tabără și echipa sa.

(w882) dada

De asemenea, lângă Moinești, în comuna Prăjești, se află Muzeul Răzeșului Găzar, construit la inițiativa profesorului Constantin Parascan, cel care a donat terenul pe care e construit muzeul, precum și o mare parte dintre exponate.

(w882) gazari

Călătorim apoi la Cimitirul Militar de pe Valea Uzului, alături de colonelul în rezervă Ion Pricopie, care, cu autoritatea veteranului de război aflat la venerabila vârstă de 101 ani, ne explică ce ar trebui făcut ca acest cimitir militar să fie un loc de reculegere și nu o scenă a unor bătălii politice.

(w882) valea uzul

Am ajuns la Tescani pentru a vizita conacul Rosetti Tescanu, în care a George Enescu a compus capodopera „Oedip” și unde acesta a trăit o bună parte a vieții, alături de soția sa Maruca Cantacuzino.

(w882) tescani

De la Tescani, am făcut o scurtă oprire la Comănești, pentru a afla povestea altei clădiri încărcate de istorie – castelul Ghica, aflat în centrul orașului.

„Fabricat în Dărmănești” și festivalul „Blues in the Garden” sunt două concepte cu care Dărmăneștiul încearcă să renască după perioada de declin în care a intrat odată cu prăbușirea industriei petroliere din zonă. Ce au reușit acestea să aducă orașului am aflat de la Cristi Tabără și echipa sa.

(w882) concert

O ediție „Exclusiv în România” cu potențial... exploziv.

18:55 Teleenciclopedia

* MUZEUL ORSAY (ep.4)

Între anii 1945 și 1980, Gara Orsay a trăit mai multe vieți. După Al Doilea Război Mondial a găzduit prizonieri de război și cetățeni deportați, întorși din Germania. Apoi, abatele Pierre a strâns acolo donațiile pentru cei care altfel n-ar fi supraviețuit iernii teribile din 1954. În anii ’70, i se prefigura destinul artistic. Înăuntrul navei, susținea spectacole compania teatrală Renaud-Barrault și, pentru o perioadă, a funcţionat casa de licitații Drouot-Rive Gauche. Restul incintei servea drept parcare. Abia în 1980, Gara Orsay a renăscut, grație îndrăznețului proiect de construire a unui muzeu destinat celei mai vaste colecții de tablouri și sculpturi impresioniste.

GULAG: 1938-1957 (ep. 9)

Odată cu moartea lui Iosif Visarionovici Stalin, la 5 martie 1953, se încheia un sfert de veac de dictatură. Mulți îl jeleau sincer, cei din Gulag exultau și sperau vremuri mai bune, iar oficialii așteptau directivele noii conduceri. La 27 martie 1953, temutul Lavrenti Beria, rămas ministru de interne și al securității statului, acorda o amplă amnistie, dintr-un simplu calcul economic: Gulagul trebuia „curățat” de cei „neproductivi”. Paranoic, Stalin evitase deliberat să numească un succesor, dar pe 14 septembrie 1953, Nikita Hrușciov devenea prim secretar al partidului comunist. Nu era nicidecum un bătrânel jovial, cum lăsa impresia, ci un politician abil, fără scrupule.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.1)

De la Atlantic până la Pacific şi de la un pol la altul vânează ființe deosebit de inteligente, uimind pe cercetători. În Chatham Strait-strâmtoare aflată în sud-estul statului Alaska -e primăvară târzie și, din adâncuri, pândesc balene cu cocoașă (Megaptera novaeangliae): coloşi care ating, la maturitate, 15 metri lungime şi au 30 de tone. Grație „alchimiei” între soare și alge, vaste colonii de crustacee, printre care și Euphausia superba, prosperă de-a lungul coastei, ademenind aproximativ 3.000 de cetacee.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1