loader

Pistruiatul, un adolescent care a făcut istorie, revine la TVR1

La TVR1 puteți vedea sau revedea serialul românesc „Pistruiatul", difuzat sâmbăta de la ora 8.00.

 

În anii ‘70 și ‘80, Pistruiatul era răsfățatul tronsonului dedicat pionierilor care vedeau un puști simpatic ajutând activiști ilegaliști. Odată cu trecerea timpului, serialul a devenit (doar) unul din care răzbate farmecul eroului principal.

(w882) Sergiu Nic

Pistruiatul a cucerit și cucerește nu pentru că este amic cu tovarășii ascunși, așa cum cereau vremurile și scenariul, ci pentru că este un băiat isteț, vesel și dornit să-i ajute pe ceilalți. Personajul lui ironizează prostia și stângăcia și, în plus, este ajutat, tot la capitolul farmec, de câinele lui credincios Calu.

Pistruiatul înseamnă un plăcut „film de aventuri juvenile", plasat în contextul realităților sociale din anii '40. Regizorul Francisc Munteanu își manifestă încă o dată calitățile sale de dezinvoltură și farmec, pigmentând acțiunea cu momente de zâmbet, fără a întrerupe fluidul de tensiune, ritmul antrenant al peliculei." (Călin Căliman, 1987, Contemporanul).

(w882) Pistruiatu

În distribuție apar: Sergiu Nicolaescu, Costel Băloiu, Margareta Pogonat, Vistrian Roman, Aurel Giurumia, Draga Olteanu Matei, Reka Nagy, György Kovács, Ion Dichiseanu, Constantin Codrescu.

Regia și scenariul: Francisc Munteanu. Imaginea: Vasile Oglinda. Decorurile: Nicolae Drăgan. Muzica: Horia Moculescu

(w882) Pistruiatu

Studioul de film TVR a realizat producția în primăvara anului 1973, la Cluj și Oradea. Serialul TV în 10 episoade, difuzat în 1973-1974, a fost remontat de Casa de filme 4 în 1986 în trei părți de lungmetraj: "Evadatul", "Ascunzişuri", "Insurecţia”.

(w882) Pistruiatu

Cu priviri agere și comportări șmecherești, „Pistruiatul” (Costel Băloiu) a avut...prilejuri multiple de a dinamiza interesul privitorilor, mai ales în tandem cu spectaculosul său câine dresat, capabil de gesturi dintre cele mai năstrușnice, dar și autorul unor acte de curaj și devotament.” (Cezar Dogaru, Cinema nr.1/ 1974)

Surse info și foto: cinemagia.ro și aarc.ro

***

Mai multe despre serialele de la TVR1 aflați aici.

15:00 Convieţuiri

(I)Prezentator Adriana Irimescu

Incepem calatoria noastra de astazi la Iasi, unde comunitatea evreilor pastreaza amintirea celor peste 13 mii de victime ale Pogromului, printr-o serie de evenimente comemorative. Vorbim despre una dintre cele mai intunecate pagini ale istoriei Holocaustului din Romania.

Ceva mai tarziu, schimbam nota si va spunem ca a fost mare sarbatoare in mijlocul comunitatii ucrainene. Dansul, cantecul si mestesugul popular au fost readuse la viata. Vedem imagini inedite de la Festivalul Folclorului Ucrainean, care a avut loc de curand la muzeul satului din capitala.

Si tot in aceasta dupa-amiaza facem un popas la Izvoarele, in judetul Teleorman. Acolo, sase bulgaroaice pastreaza viu un ritual mostenit de la bunici: painea la tzest. ​

Iar finalul de editie va fi tot despre femei. De aceasta data, vorbim despre unicul concurs feminin de pescuit biban, din tara noastra. Intr-un cuvant, Bibaniada. Ramaneti cu noi!

​Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directa+înregistrare

15:50 Convieţuiri

(II) Prezentator Adriana Irimescu

Producatori: Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

Transmisiune directa+înregistrare

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Ce înseamnă să fii om în era IA? „Maşinăria care simte”, un documentar care ne pune pe gânduri

Poate IA să interpreteze şi să înţeleagă emoţiile umane? Ce mai înseamnă să fii om într-o lume plină de maşinării care „simt”? Dar, oare, nu am ...

 

#tvr1