loader

Povestea bisericii din vechea mahala a Cărămidarilor de Jos, la Ora Regelui

Vizita Principelui Radu al României în Basarabia, dar şi despre şcoala bucureşteană ce poartă numele Reginei Elena - la ediţia din 7 mai, ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ora Regelui
de sâmbătă, 7 mai, ne prezintă vizita Principelui Radu al României în Basarabia. Însoţit de un grup de oameni de afaceri ardeleni, Principele a mijlocit cunoaşterea şi dezvoltarea afacerilor între cele două maluri ale Prutului. În aceeaşi vizită, s-a făcut înfrăţirea a două localtăţi basarabene cu două localităţi din România. Astfel, fraţii de peste Prut au putut să obţină fonduri europene. Prin proiecte comune, Familia Regală reuneşte naţiunea trăitoare în două state. Imagini şi informaţii de la eveniment aflăm la Ora Regelui din 7 mai. Emisiunea poate fi urmărită, ca în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, la TVR 1şi TVR+.

(w882)

Pentru că Majestatea Sa Regele Mihai preţuieşte mai mult decât orice credinţa, la Ora Regelui aflăm povestea unui lăcaş de cult cu un destin tumultos: biserica din vechea mahala a Cărămidarilor de Jos din Bucureşti, ctitorie a Regelui Carol al II-lea şi a Reginei Elena. Edificiul, refăcut în mai multe rânduri, este martorul uneia dintre puţinele prezenţe publice ale Familiei Regale în integralitate: Regele Carol, Regina Elena şi Principele Mihai. Documentarul este semnat de Cristina Chirvasie.

Cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naşterea Reginei Elena, o şcoală bucureşteană a ales să îi cinstească memoria luând numele Reginei-mamă. Familia Regală a fost prezentă la eveniment.

(w882)

Şi tot în această săptămână vedem şi ceremonia organizată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România în amintirea Reginei Elena. În anul 1993, statul Israel şi Institutul Yad Vashem i-au conferit Reginei Elena titlul “Drept Între Popoare” pentru salvarea a zeci de mii de vieţi de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Redactor – Lorelei Mihală

Producător - Lidia Voicu

Realizatori – Bogdan Şerban Iancu

 

Emisiunea Ora Regelui poate fi urmărită:

la TVR 1 - sâmbătă, 7 mai 2016, ora 15.00 (10 mai, ora 09.00, 13 mai, ora 05.35)

la TVR HD - sâmbătă, 7 mai 2016, ora 15.00 (9 mai, ora 17.00)

la TVR Moldova - sâmbătă, 7 mai 2016, ora 15.00 (8 mai, ora 01.00)

 

Din 12 martie 2016, îndrăgita emisiune Ora Regelui a revenit la TVR 1 cu un nou sezon, în care telespectatorii pot afla informaţii despre monarhie şi regii României şi pot însoţi Familia Regală în cele mai importante momente ale existenţei sale.

 

***Despre Ora Regelui la TVR 1:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

13:00 Ora regelui

Prezentator Bogdan Șerban-Iancu

Palatul Elisabeta din București a găzduit trei seri speciale. Republica Moldova, Fundația Regală Margareta a României și Societatea Națională de Cruce Roșie au adus emoția, arta și generozitatea în grădina sa.

Deja la a doua ediție, seara dedicată Moldovei a intrat în calendarul tradiției regale. Români de pe ambele maluri ale Prutului, străini care, seduși de mesajul regal, au îndrăznit să deschidă afaceri în Republica Moldova, producători de bunătăți și invitați ai lor au fost oaspeții Familiei Regale.

An de an, la Palatul Elisabeta este organizată și Seara Fundaţiei Regale conduse de Majestatea Sa Margareta, o seară a recunoştinţei care reuneşte lideri de companii şi susţinători ai proiectelor sociale şi educaţionale ale organizației. Cu perseverenţă, timp de 34 de ani, fundația a reuşit să influențeze, prin proiectele sale, mentalităţi şi destine. Copiii din mediile defavorizate, bătrânii singuri, tinerii talentaţi, însă fără posibilităţi financiare, se regăsesc în programele derulate.

Armata de voluntari care are ca scop ajutorarea aproapelui, Crucea Roșie, a împlinit aproape un secol și jumătate de activitate umanitară. În ”Ora Regelui”, aflați poveștile pline de inspirație ale eroilor săi.Producător Lidia Voicu

Realizator Bogdan Șerban-Iancu

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Cererea tot mai mare pentru alimente curate, cu o proveniență transparentă și procesare minimă, reprezintă o oportunitate pentru vânătorii ...

„Telejurnalul matinal” – de luni, şi mai… matinal!

Din 31 martie, jurnalul matinal de la TVR 1 şi TVR INFO ne aduce ştirile dimineţii şi mai devreme: de luni până vineri, de la ora 6.00, iar ...

În episodul de sâmbătă,  biologul Adela Boeriu povestește despre Peperomia, un gen care cuprinde peste 1000 de specii de plante native din zonele ...

 

#tvr1