loader
Foto

Povestea cailor namibieni, la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 6 aprilie, la TVR 1 şi TVRHD, de la ora 19.00, vă invităm la o nouă ediţie a Teleenciclopediei. Vom experimenta emoţia lumilor necunoscute, asprimea vieţii din deşert, bucuria jocului şi ne vom lăsa vrăjiţi de natura dezlănţuită.

 

Teleenciclopedia

EUGÈNE DELACROIX – „FEMEI  DIN  ALGER  ÎN  APARTAMENTUL  LOR” (ep.1/2)

După Campania lui Napoleon Bonaparte în Egipt, europenii au descoperit în nordul Africii o lume nouă, exotică, plină de mister – sursă fascinantă de inspirație pentru artiștii romantici. În 1834, pictorul francez Eugène Delacroix realiza și își expunea, la Salonul de Artă din Paris, cea mai importantă dintre lucrările inspirate de Orient: Femei din Alger în apartamentul lor .

(w882)

CAII  NAMIBIENI (ep.3/5)

Continuăm povestea uimitorilor „supravieţuitori” din Deşertul Namib: 150 de cai, descendenţi ai celor folosiţi de armatele germană şi sud-africană, în Primul Război Mondial; pe lângă ei vom întâlni: șacali cu spate negru (Canis mesomelas), urși de mare cu capă, dar și găinuşe de nisip – atrase de singurul puț din Garub; În final, un cal bătrân e gata să „capituleze”, după ce a străbătut zeci de kilometri, în căutarea mănunchiurilor de iarbă uscată.

(w882)

DESPRE JUCĂRII. SOLDĂȚEII

Soldățeii-jucărie există de milenii în diverse culturi. Cei mai vechi, descoperiți în mormântul Prințului Emsah, dăinuie din mileniul al II-lea, î.Hr. Inițial, figurinele erau lucrate manual, dar acum 200 de ani, lucrurile s-au schimbat, odată cu inaugurarea primei fabrici, la Berlin.  Însuși Hans Christian Andersen i-a celebrat scriind povestea Soldățelul de plumb , publicată la Haga în 1838.

ODISEEA VULCANILOR (ep. 3/10)

Din „punctul fierbinte” (în engleză, hotspot), magma își croiește ferm drum prin crustă – o erupție fiind pe cale să înceapă. Peticul de uscat, abia format, se poate oricând sfărâma și împrăștia în ocean.

(w882)

Emisiunea are reluare la TVR 1, duminică,  7 aprilie, de la ora 06.30.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN 
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

18:00 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

* Vârstnicii României: singuratate de sarbători

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Dorin Chioțea

Prof. dr. Gabriel Prada, sef catedra sef de catedra la UMF Carol Davila,

dep. geriatrie si gerontologie, Catalin Dinu, presedinte Asociatia Niciodata Singur, Mugurel Mărgărit, director executiv Fundația Regală Margareta a României

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Raluca Neagu, Florenţa Dăscălescu.

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

19:35 Jocurile Olimpice

* Eroii. Episodul 2

Producător Daniela Enăchescu

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1