loader

Povestea cailor namibieni, la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 6 aprilie, la TVR 1 şi TVRHD, de la ora 19.00, vă invităm la o nouă ediţie a Teleenciclopediei. Vom experimenta emoţia lumilor necunoscute, asprimea vieţii din deşert, bucuria jocului şi ne vom lăsa vrăjiţi de natura dezlănţuită.

 

Teleenciclopedia

EUGÈNE DELACROIX – „FEMEI  DIN  ALGER  ÎN  APARTAMENTUL  LOR” (ep.1/2)

După Campania lui Napoleon Bonaparte în Egipt, europenii au descoperit în nordul Africii o lume nouă, exotică, plină de mister – sursă fascinantă de inspirație pentru artiștii romantici. În 1834, pictorul francez Eugène Delacroix realiza și își expunea, la Salonul de Artă din Paris, cea mai importantă dintre lucrările inspirate de Orient: Femei din Alger în apartamentul lor .

(w882)

CAII  NAMIBIENI (ep.3/5)

Continuăm povestea uimitorilor „supravieţuitori” din Deşertul Namib: 150 de cai, descendenţi ai celor folosiţi de armatele germană şi sud-africană, în Primul Război Mondial; pe lângă ei vom întâlni: șacali cu spate negru (Canis mesomelas), urși de mare cu capă, dar și găinuşe de nisip – atrase de singurul puț din Garub; În final, un cal bătrân e gata să „capituleze”, după ce a străbătut zeci de kilometri, în căutarea mănunchiurilor de iarbă uscată.

(w882)

DESPRE JUCĂRII. SOLDĂȚEII

Soldățeii-jucărie există de milenii în diverse culturi. Cei mai vechi, descoperiți în mormântul Prințului Emsah, dăinuie din mileniul al II-lea, î.Hr. Inițial, figurinele erau lucrate manual, dar acum 200 de ani, lucrurile s-au schimbat, odată cu inaugurarea primei fabrici, la Berlin.  Însuși Hans Christian Andersen i-a celebrat scriind povestea Soldățelul de plumb , publicată la Haga în 1838.

ODISEEA VULCANILOR (ep. 3/10)

Din „punctul fierbinte” (în engleză, hotspot), magma își croiește ferm drum prin crustă – o erupție fiind pe cale să înceapă. Peticul de uscat, abia format, se poate oricând sfărâma și împrăștia în ocean.

(w882)

Emisiunea are reluare la TVR 1, duminică,  7 aprilie, de la ora 06.30.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN 
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

12:30 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1