loader
Foto

Galerie foto

Investiții regale la Castelul Peleș

Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 14.30, la TVR 1 și TVR HD, vă invităm să urmăriți o nouă ediție "Ora Regelui".

 

Ora Regelui

Castelul Peleș nu este de vânzare, pare sa spună investiția de 100 de mii de euro pe care a facut-o Familia Regală iarna aceasta. Patrimoniul Muzeului Peleș se află în proprietatea Ministerului Culturii, așadar a statului. Bunurile Familiei Regale, confiscate de comuniști în 1948 și nerestituite Regelui Mihai odată cu Castelele Peleș și Pelișor, se aflau în pericol de degradare așa că investiția era vitală pentru conservarea lor.  Deși nu îi mai aparțin, Familia Regală a făcut aceasta restaurare din respect pentru trecut, dar și din datoria ca românii să le poată vedea în viitor.

(w882)

250 de copii s-au bucurat de o zi plină de jocuri, muzică şi bunatati la Palatul Elisabeta.  Cei mai mulți sunt beneficiarii programului național Investiție în Mediul Rural, dar și ai celorlalte programe susținute de Fundația Regală Margareta a României. Majestatea Sa le-a organizat de ziua lor un garden party pentru copii.

Majestatea Sa Margareta și Selly, cel mai urmărit vlogger din România, au susținut, la Conferința internațională UNICEF din București, Declarația Copiilor din Uniunea Europeană privind dreptul celor mici de a participa la luarea deciziilor care le influențează viitorul. Ocazia de neratat a vlogger-ului de a face un selfie cu Majestatea Sa a stîrnit multe comentarii.

(w882)

În vara anului 1923, celebrul fotograf Emil Otto Hoppe a venit în România  pentru a  realiza un studiu etnografic și tipologic despre cultura personajelor de aici. Casa Regală   i-a oferit toată susținerea londonezului care a devenenit primul documentarist al României Mari. Chipurile Familiei Regale, dar și ale țăranilor sau minorităților din România   s-au strîns într-un album. Biblioteca Academiei din Capitală expune zilele acestea lucrările lui Hoppe, un document prețios despre o țară nouă pe care el a prezentat-o astfel cu aproape 100 de ani în urmă Europei.

(w882) România M

România Mare fotografiată de Hoppe, 1923

Statuia ecvestră a Regelui Ferdinand a fost repusă în locul în care ardelenii au ridicat-o în perioada interbelică, în Piața Unirii din Oradea. Monumentul a fost dezvelit, la exact 100 de ani de la vizita suveranilor României Mari în Oradea. Regele Ferdinand și Regina Maria au inclus orașul de pe Criș în turneul pe care l-au făcut pentru a-i cunoaște pe românii din orașele Transilvaniei, cei care au infaptuit Unirea din 1918.

(w882)

O bijuterie de scris îi aduce un omagiu celui mai iubit monarh al României. Stiloul Regelui Mihai, lansat în 300 de exemplare, ca un obiect de lux, îi va purta numele și va vorbi lumii despre măreție și noblețe.

Program de difuzare:

TVR 1 – sâmbătă, 15 iunie 2019, ora 14.30

TVR HD - sâmbătă, 15 iunie 2019, ora 14.30

TVR International – duminică, 16 iunie 2019, ora 16.00

TVR Moldova – sâmbătă, 15 iunie 2019, ora 15.00  (16 iunie, ora 1.00)

* * *

Producător: Lidia Voicu
Realizator: Camelia Csiki

Foto Daniel Angelescu, romaniaregala.ro

Emisiunea este online pe TVR+.

14:30 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1