loader

Solomon Marcus - o minte strălucită

Pentru duminică, TVR 1 a pregătit o serie de programe In memoriam Solomon Marcus. Academicianul a acordat ultimul său interviu postului public în 17.02.2016, cu o lună înainte de a ne părăsi. Aţi putut urmări acest interviu pe 20.03, de la 21.00, la TVR 1.

 

„Internetul ar fi trebuit să-l scutească pe elevul de azi de efort excesiv de memorie şi, iată, că suntem la 25 de ani de la apariţia internetului şi nu face lucrul ăsta. Noi am rămas la o utilizare cu totul inferioară a intenetului, doar la reţelele de socializare. Eu nu spun să le eliminăm, dar a reduce doar la atât internetul în viaţa şcolară e o crimă. Şi mă uit la toate dezbaterile care au loc şi la cea de la institutul pentru ştiinţele educaţiei, şi în grupul de lucru al ministrului, nu se văd lucrurile astea. În total, e o mare suferinţă şi îi las pe colegii mei care vor să viseze la ziua de mâine şi la cea de poimâine, dar eu rămân ancorat în teribilelele întrebări ale zilei de azi” – sunt vorbele cu care încheie Solomon Marcus ultimul său interviu acordat TVR.

(w882)

Problemele sistemului de educaţie au reprezentat preocuparea sa principală din punct de vedere ştiinţific în ultima perioadă. Academicianul Solomon Marcus a acordat un interviu echipei emisiunii Ochiul magic în 17 februarie, cu o lună înainte de a ne părăsi. "Este vorba despre un interviu pe teme de educaţie, în care academicianul vorbeşte despre problemele şcolii (cu accent pe gimnaziu), iar cuvântul cel mai des folosit de profesor este „agresiune”: agresiunea manualelor, agresiunea temelor, agresiunea şcolii asupra elevului de gimnaziu. Academicianul a studiat toate manualele de gimnaziu, programele şcolare înainte să ajungă la această concluzie", recomandă producătorul Tiberiu Ştefănescu înregistrarea de duminică seară.

„Aproape la fiecare pagină din manualele actuale există un colţ în care se scrie: Reţineţi! Reţineţi! Adică este invitat elevul să îşi bage în cap. Dar nu este invitat: Explicaţi! Argumentaţi! Se vede că manualele sunt deliberat construite pe un apel la ceea ce este mai primitiv în inteligenţa umană... Sigur că atenţia şi memoria sunt foarte importante, dar dacă rămânem la ele, atunci ratăm totul. Învăţarea nu se poate reduce la transfer de informaţie. Aici e o mare problemă actuală, care nu se referă doar la educaţie”, spunea în interviu Solomon Marcus.

Telespectatorii vor putea urmări interviul integral duminică, 20 martie, de la ora 21.00,  la TVR 1 şi TVR+.

 

Şi tot duminică seară, de la 23.00, Cătălin Ştefănescu ne-a propus o ediţie document Garantat 100%, al cărei invitat a fost academicianul Solomon Marcus. Emisiunea a fost înregistrată şi difuzată de TVR 1 în februarie 2008. Garantat 100% cu Solomon Marcus va putea fi urmărită, de asemenea, la TVR HD şi TVR+.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Matematicianul Solomon Marcus, membru al Academiei Române, a murit joi, 17 martie, la vârsta de 91 de ani.

Solomon Marcus a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, obţinând ulterior titlurile ştiintifice de doctor în matematică şi doctor docent. După absolvirea facultăţii, Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. Este autorul a numeroase studii interdisciplinare, de cărţi ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiză teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale, potrivit Wikipedia.
Din 1993, Solomon Marcus a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar din 2001 era membru titular al Academiei Române.

În ultimele luni de viaţă, Solomon Marcus a făcut parte din grupul de experţi numit de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, să coordoneze "elaborarea arhitecturii curriculare" pentru învăţământul preuniversitar. Solomon Marcus a criticat, în câteva interviuri, actualul sistem de învăţământ din România. 
Solomon Marcus era autor colaborator al site-ului Contributors.ro.

1:30 Cei şapte magnifici

Telecinemateca (THE MAGNIFICENT SEVEN-SUA, 1960)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia John Sturges

Cu: Yul Brynner, Edi Wallach, Steve McQueen, Charles Bronson, James Coburn

Western.

*Nominalizare la premiul Oscar 1961 pentru coloană sonoră

(Reluare)

3:50 Vreau sa fiu sănătos!

Prezinta Izabela Marinescu

Producător Beatrice Cioba

(Reluare)
 
Cine cu ce rămâne după divorț?

Cine cu ce rămâne după divorț?

publicat: miercuri, 02 aprilie 2025

Când se poate introduce partajul după divorţ şi care este procedura? Unde se face partajul? La notar, în instanţă sau în faţa unui mediator? Ce ...

„Vreau să arăt publicului că vitalitatea nu are vârstă.” Anca Mazilu vine cu noi ediţii în premieră, sâmbăta, la „Eu pot!”

Un nou sezon al emisiunii ce îşi propune să traseze telespectatorilor un ghid de viață bună începe pe 5 aprilie. Anca Mazilu ne aşteaptă cu ...

„Mi se prevedea un viitor de cioban de mare clasă...” - regizorul Stere Gulea, în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

În prima duminică de aprilie, la TVR 1 revin ediţiile în premieră la „Garantat 100%”. Cătălin Ştefănescu ne aşteaptă la TVR 1 pe 6 aprilie, ora ...

 

#tvr1