loader
Foto

Teleenciclopedia: „Pulcinella și saltimbancii", de Tiepolo | VIDEO

O nouă ediție a emisiunii „Teleenciclopedia" este programată sâmbătă, 16 septembrie, de la ora 19:00 pe TVR1 (reluare în 17 septembrie, ora 01:05).

 

Teleenciclopedia

GIANDOMENICO  TIEPOLO –  PULCINELLA ȘI SALTIMBANCII (ep. 1)

După ce, la 1 mai 1797, Napoleon Bonaparte a declarat război Republicii Venețiene, primul magistrat și Marele Consiliu au hotărât să se predea fără luptă.

Cu ani în urmă, la Zianigo – satul unde se retrăgeau în elegante reședințe cei bogați – Giandomenico Tiepolo, zis Domenico, fiu și asistent al celebrului pictor venețian Giambattista Tiepolo, începea să decoreze vila familiei. Artist neîngrădit, a realizat uimitoare fresce timp de aproximativ patru decenii, cu o puternică amprentă personală.

(w500) Pulcinella

Când au sosit francezii, Domenico și-a terminat capodopera solitară: Pulcinella și saltimbancii ori Pulcinella și acrobații, o frescă verticală, pictată în ulei, cu dimensiunile de 196, pe 160 cm. Eroul era Pulcinella, celebru personaj pe care l-a reprezentat îndrăgostit, beat, într-un leagăn sau spectator.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-lea – DOMINANŢA RAPIDĂ  (ep.5) (Premieră)

În 1941, planurile expansioniste ale Japoniei erau amenințate de embargoul asupra comerțului cu petrol și alte resurse cheie impus de Marea Britanie, Olanda și Statele Unite, ca pedeapsă după invadarea Chinei, în 1937. Sancțiunile nu au stopat înaintarea niponilor, cum sperase America. Dimpotrivă, au stârnit mânia insularilor împotriva amestecului Occidentului în politica și economia țărilor asiatice. Războiul era inevitabil, dar comandantul suprem al forțelor navale întrunite, Yamamoto Isoroku, știa că un conflict prelungit cu Statele Unite ar fi fost devastator pentru ţara sa. Aplicând dominanţa rapidă, flota niponă a țintit Pearl Harbor pe 7 decembrie 1945, la ora 07:55. La o zi după dezastru, Statele Unite au declarat război Japoniei, intrând astfel în cel de-al Doilea Război Mondial şi schimbându-i cursul.

TIKAL (ep.4)

În piramidele și templele din Tikal – nucleele comunității şi simboluri ale puterii absolute – marile ceremonii, închinate zeilor, aduceau laolaltă regi și supuși. Centrul orașului acoperea 16 km pătrați, adăpostea 60.000 de locuitori şi era înconjurat de „suburbíi” pe o rază de 25 de kilometri. Multă vreme, istoricii au crezut că mayașii au fost un popor paşnic, preocupat mai ales de arhitectură și de bolta cerească. Dar studierea stelelor din piatră și a glifelor în secolul al XX-lea a scos la iveală existența unor conflicte interne, încheiate, deseori, prin forța armelor.

(w882) Bubulcus

INDIILE DE VEST (ep.6)

Din iulie până în ianuarie, pădurile de mangrove sunt luate în stăpânire de stârcii de cireadă. Originari din Asia, Africa şi Europa, Bubulcus ibis au migrat natural în Americi acum mai bine de un secol și au prosperat. Arborii Rhyzophora mangle joacă rolul unor adevărate recife pentru numeroase păsări de coastă, printre care se numără şi fregatele de mare (Fregata magnificens).

Credit foto: wikimedia, arhivă

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

15:00 Akzente

(I)

Distincţie pentru Ovidiu Ganţ.

Zilele literaturii germane la Reşiţa.

Sărbătoarea Paştilor la Sânpetru.

Producător Alex Mihăilescu

Transmisiune directă +înregistrare

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1