"Radar geopolitic": despre securitatea României
vineri, 13 mai 2022
Cristian Diaconescu: "Poporul rus începe să conștientizeze inutilitatea abuzivă, total lipsită de sens a invadării Ucrainei". Radu Carp: "În momentul de față, se joacă viitorul securității României".
securitate
Alte legături
RADAR GEOPOLITIC

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu și profesorul universitar Radu Carp au pus alături, la TVR 1, în cadrul emisiunii "Radar geopolitic", joi, 12 mai, ora 16.50, două perspective diferite asupra războiului din Ucraina, analizând, pe de o parte, starea de spirit a Moscovei și realitatea din front pe de alta. Foarte tranșant, analistul de politică externă Radu Carp atrage atenția că, "în momentul de față se joacă practic viitorul României, viitorul securității României, pentru că securitatea României la Marea Neagră depinde foarte mult de vecinii care sunt direcți ai României". "Una este să ai o zonă tampon, să spunem, între România și Rusia, și alta este să te învecinezi cu Rusia direct - Insula Șerpilor se află la mai puțin de 40 de km de țărmul românesc", a subliniat Carp.

Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, crede că scopul lui Vladimir Putin nu este să se oprească în Donbas, ci să creeze un coridor între Donbas, litoralul Mării Negre și Transnistria.

"Toate mișcările de pe teren confirmă această evaluare și nu întâmplător aceasta a fost și evaluarea făcută de un general rus în urmă cu o săptămână, care a spus foarte clar că acesta este obiectivul și nu a fost infirmat oficial. (...) Dat fiind faptul că există acest scop, în mod sigur conflictul se va prelungi", a subliniat Carp.

"În momentul de față se joacă practic viitorul României, viitorul securității României, pentru că securitatea României la Marea Neagră depinde foarte mult de vecinii care sunt direcți ai României. Una este să ai o zonă tampon, să spunem, între România și Rusia, și alta este să te învecinezi cu Rusia direct, Insula Șerpilor se află la mai puțin de 40 de km de țărmul românesc. Insula Șerpilor se află în zona economică exclusivă a României, deci pentru România este vital ca întreaga zonă care este de la granița României până la Odesa și inclusiv Insula Șerpilor să nu aparțină Rusiei. Este vital ca Ucraina să-și mențină suveranitatea asupra acestei zone indiferent de scenarii. Dar mi-e teamă că și acest obiectiv de extindere a suveranității Rusiei în această regiune este avut în vedere, mi-e teamă că am asistat la primele încercări ale Federației Ruse de a ocupa acest teritoriu - am văzut că forțele ucrainene au țintit nave care aveau misiunea de a patrula și de a intra, practic, foarte aproape de gurile Dunării și de litoralul Mării Negre. Deci eu cred că în continuare Federația Rusă va dori să-și atingă acest obiectiv. Am văzut că au fost bombardate anumite zone, nu numai din Odesa, ci și din preajma Odesei, podul de la Zatoka, care este ieșirea Nistrului la Marea Neagră, am văzut în urmă cu câteva zile câteva case chiar din localitatea Zatoka, Zatoka e și o stațiune balneară (...) care au fost bombardate de Federația Rusă. Deci războiul este la granițele României și de aceea ne interesează foarte mult ca Ucraina să își mențină suveranitatea asupra acestei zone", a declarat Radu Carp.

Potrivit fostului ministru de Externe Cristian Diaconescu, poporul rus "începe să conștientizeze pe de o parte inutilitatea abuzivă și total lipsită de sens, dar extrem de dramatică a acestei invazii a Ucrainei", iar pe de altă parte, "prețul de plătit, prețul în vieți omenești ale soldaților din zonă, prețul plătit datorită sancțiunilor economice".

În discursul său de la festivitățile din 9 mai, Putin a încercat să apeleze la "nostalgia mesianică a apărării țării de naziști, de diverși dușmani, în acest moment proiectând acest sindrom spre Alianța Nord-Atlantică, pentru că, nu-i așa, Ucraina în teren a dovedit că este mai capabilă să se apere decât se așteptau cei de la Moscova", a explicat Diaconescu.

"În al doilea rând, mai era o problemă - dacă ar fi declarat mobilizare generală, un război total Ucrainei ar fi însemnat că 'operațiunea specială militară' - denominarea pe care o folosesc foarte des din această perspectivă - a eșuat, deci ar fi fost necesară o upgradare a implicării militare a cetățenilor ruși, pe fundalul nereușitelor și, repet, al crizelor generate tot de această invazie, s-ar fi creat o tensiune la nivelul societății ruse extrem de serioasă", a subliniat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

***

Moderator: Loara Ștefănescu

Producători: Delia Nicola și George Tudor

***

Informații oferite de StirileTVR.ro

 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalist Ana Maria Voicu Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  *Claude Monet: Răsărit de soare De la Răsărit de soare, lucrare ce i-a conferit calitatea de părinte al Impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului împodobit cu nuferi, Claude Monet și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină. A lucrat neobosit de la vârsta de 15 ani până în anul 1926, lăsând umanității peste 2000 de tablouri. *Războiul Civil Spaniol (ep.3) premieră Aflând că forțele lui Franco pregătesc un asalt asupra Madridului, jurnalistul Joseph Kessel şi fotograful Jean Moral aleg să navigheze, în octombrie 1938, până la Valencia şi să-şi continue drumul spre capitală cu mașina. După mai multe peripeţii, ajung în sfârşit la destinaţie, unde îşi dau seama că totul fusese numai un zvon. Linia frontului trecând direct prin oraş, civilii supravieţuiesc cu greu foametei şi bombardamentelor. Tikal (ep. 5) premieră În perioada sa de maximă dezvoltare, Tikal număra vreo 42 de edificii, majoritatea palate somptuoase, cu arhitectură monumentală ( destinate nobililor, marilor preoți și elitelor), dar şi rezervoare uriaşe pentru stocarea apei de ploaie-curăţată de impurităţi cu ajutorul unui sistem de filtrare simplu, dar ingenios. * Indiile de Vest (ep.4) premieră Plasate ideal, între Atlanticul de Nord și Marea Caraibilor, Indiile de Vest atrag numeroase păsări, printre care una şireată şi curajoasă. Pentru a trece neobservată, femela caprimulg (Chordeiles gundlachii) poate sta nemişcată, pe cuib, 20 de ore pe zi, timp de trei săptămâni, indiferent de temperatura solului ori de capriciile vremii! Producător Oana Haşegan Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
 • 19:40

  Zide zi cu părintele Constantin Necula . Producător Victor Dochia
 • 19:45
  Sport
 • 20:00
  Telejurnal
  * Ştiri. Prezintă Dorina Florea Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directa
 • 20:57
  Meteo
 • 21:10
  Operaţiunea Monstrul
  ( România, 1976) Regia Manole Marcus Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru *Comedie. Un grup de cinci bărbaţi, prieteni şi colegi de serviciu, pleacă fără ştirea nevestelor într-o expediţie în Deltă. La pescuit, respectiv la vânătoare, personajele ajung în situaţii dintre cele mai ridicole şi amuzante. Comicul de situaţie erupe în momentul în care, contrar uzanţelor vremii, funcţionarul cel mai mic în ierarhie prinde prada mult-visată: "Monstrul", un somn legendar. Redactor Gabriela Onea
 • 23:10
  Victime de război
  Film* Victime de război (PURPLE HEART-SUA, 2005) Regia Bill Birrell Cu: William Sadler, Demetrius Navarro, Mel Harris *Film de acţiune. Înaintea declarării războiului din Irak din 2003, unitatea de elită a colonelului Allen primeşte ordinul de a-l asasina pe Saddam Hussein. Dar sergentul Padilla, ales să ducă misiunea la capăt, este capturat şi torturat de irakieni. Deşi reuşeşte să se salveze şi se întoarce în America, el e considerat un pericol pentru informaţiile secrete pe care le deţine, iar colonelul Allen este însărcinat să „rezolve problema”. Redactor Corina Feleagă
 • 00:50
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă* Best of Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:50
  Operaţiunea Monstrul
  ( România, 1976) Regia Manole Marcus Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru Comedie. Redactor Gabriela Onea
 • 03:35
  Victime de război
  (PURPLE HEART-SUA, 2005) Regia Bill Birrell Cu: William Sadler, Demetrius Navarro, Mel Harris Film de acţiune. Redactor Corina Feleagă
 • 05:05
  Ferma lui Jimmy
  (SPRING & AUTUMN AT JIMMY’S FARM, Regatul Unit, 2020) Producători/Regizori : Dominic Longmuir, Gerard McHugh, Nick Wilkinson Prezentator Jimmy Doherty * Documentar. Episodul 3. Redactor Laura Bălan
 • 05:55
  Imnul României