loader
Foto

"Radar geopolitic": despre securitatea României

Cristian Diaconescu: "Poporul rus începe să conștientizeze inutilitatea abuzivă, total lipsită de sens a invadării Ucrainei". Radu Carp: "În momentul de față, se joacă viitorul securității României".

 

RADAR GEOPOLITIC

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu și profesorul universitar Radu Carp au pus alături, la TVR 1, în cadrul emisiunii "Radar geopolitic", joi, 12 mai, ora 16.50, două perspective diferite asupra războiului din Ucraina, analizând, pe de o parte, starea de spirit a Moscovei și realitatea din front pe de alta. Foarte tranșant, analistul de politică externă Radu Carp atrage atenția că, "în momentul de față se joacă practic viitorul României, viitorul securității României, pentru că securitatea României la Marea Neagră depinde foarte mult de vecinii care sunt direcți ai României". "Una este să ai o zonă tampon, să spunem, între România și Rusia, și alta este să te învecinezi cu Rusia direct - Insula Șerpilor se află la mai puțin de 40 de km de țărmul românesc", a subliniat Carp.

Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, crede că scopul lui Vladimir Putin nu este să se oprească în Donbas, ci să creeze un coridor între Donbas, litoralul Mării Negre și Transnistria.

"Toate mișcările de pe teren confirmă această evaluare și nu întâmplător aceasta a fost și evaluarea făcută de un general rus în urmă cu o săptămână, care a spus foarte clar că acesta este obiectivul și nu a fost infirmat oficial. (...) Dat fiind faptul că există acest scop, în mod sigur conflictul se va prelungi", a subliniat Carp.

"În momentul de față se joacă practic viitorul României, viitorul securității României, pentru că securitatea României la Marea Neagră depinde foarte mult de vecinii care sunt direcți ai României. Una este să ai o zonă tampon, să spunem, între România și Rusia, și alta este să te învecinezi cu Rusia direct, Insula Șerpilor se află la mai puțin de 40 de km de țărmul românesc. Insula Șerpilor se află în zona economică exclusivă a României, deci pentru România este vital ca întreaga zonă care este de la granița României până la Odesa și inclusiv Insula Șerpilor să nu aparțină Rusiei. Este vital ca Ucraina să-și mențină suveranitatea asupra acestei zone indiferent de scenarii. Dar mi-e teamă că și acest obiectiv de extindere a suveranității Rusiei în această regiune este avut în vedere, mi-e teamă că am asistat la primele încercări ale Federației Ruse de a ocupa acest teritoriu - am văzut că forțele ucrainene au țintit nave care aveau misiunea de a patrula și de a intra, practic, foarte aproape de gurile Dunării și de litoralul Mării Negre. Deci eu cred că în continuare Federația Rusă va dori să-și atingă acest obiectiv. Am văzut că au fost bombardate anumite zone, nu numai din Odesa, ci și din preajma Odesei, podul de la Zatoka, care este ieșirea Nistrului la Marea Neagră, am văzut în urmă cu câteva zile câteva case chiar din localitatea Zatoka, Zatoka e și o stațiune balneară (...) care au fost bombardate de Federația Rusă. Deci războiul este la granițele României și de aceea ne interesează foarte mult ca Ucraina să își mențină suveranitatea asupra acestei zone", a declarat Radu Carp.

Potrivit fostului ministru de Externe Cristian Diaconescu, poporul rus "începe să conștientizeze pe de o parte inutilitatea abuzivă și total lipsită de sens, dar extrem de dramatică a acestei invazii a Ucrainei", iar pe de altă parte, "prețul de plătit, prețul în vieți omenești ale soldaților din zonă, prețul plătit datorită sancțiunilor economice".

În discursul său de la festivitățile din 9 mai, Putin a încercat să apeleze la "nostalgia mesianică a apărării țării de naziști, de diverși dușmani, în acest moment proiectând acest sindrom spre Alianța Nord-Atlantică, pentru că, nu-i așa, Ucraina în teren a dovedit că este mai capabilă să se apere decât se așteptau cei de la Moscova", a explicat Diaconescu.

"În al doilea rând, mai era o problemă - dacă ar fi declarat mobilizare generală, un război total Ucrainei ar fi însemnat că 'operațiunea specială militară' - denominarea pe care o folosesc foarte des din această perspectivă - a eșuat, deci ar fi fost necesară o upgradare a implicării militare a cetățenilor ruși, pe fundalul nereușitelor și, repet, al crizelor generate tot de această invazie, s-ar fi creat o tensiune la nivelul societății ruse extrem de serioasă", a subliniat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

***

Moderator: Loara Ștefănescu

Producători: Delia Nicola și George Tudor

***

Informații oferite de StirileTVR.ro

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate

* Chirurgie pe creier prin pleoapă

Invitat: cpt. dr. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurg, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "dr. Carol Davila" din Bucureşti

Prima operație pe creier prin pleoapă a fost realizată în premieră, în România, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, singura unitate de stat românească unde se efectuează astfel de intervenţii în chirurgia epilepsiei şi nu numai. Un succes ce merită promovat, mai ales că la realizarea lui au contribuit medici tineri care demonstrează că se poate face performanţă şi în România! Despre toate acestea ne spune invitatul nostru care declară că: „Dacă vrem să fim cu adevărat fericiţi, trebuie să ne comportăm ca nişte copii-în special să iubim şi să iertăm.”

*Autismul, lumea de lângă noi

Invitat: din Spania, dr. Gabriela Dagmar Nedelcu, psiholog și psihopedagog, competență în diagnosticul și tratarea autismului

Specialiştii estimează că, în prezent, autismul este o afecţiune care depăşeşte, în frecvenţă, boli precum cancerul, diabetul şi Sindromul Down. Să privim cu bunătate, cu iubire și cu înțelegere spre ”lumea de lângă noi”. Vorbim despre integrarea în societate a persoanelor cu tulburări din spectru autist.

* Iubirea, medicamentul nostru

Invitat: preot dr. Sorin Zahiu, Biserica „Sf. Marcu Eugenicul” din Atena, Grecia

A plecat la studii în capitala Greciei pentru a face doctoratul în teologie şi s-a îndrăgostit de limba română învăţând greaca. De 25 de ani locuieşte în Atena, locul în care Platon a construit prima universitate din lume şi, de 20 de ani, slujeşte în mijlocul comunităţii româneşti de pe meleaguri elene. Într-o ţară străină, diasporenilor, orfani de ţară, le e necesară multă dragoste! Iubirea vindecă şi este un proces continuu!

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Invitat Nicoleta Rădăcină, jurnalistă, editorul proiectului "Unfinished Love Stories"

Teme de discuţie

-la inceputul acestei saptamani, pe 23 aprilie, chiar de Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, Fundația EIDOS a lansat platforma editorială UNFINISHED LOVE STORIES ce pune în lumină povești reale de iubire, în toate formele ei. Platforma are ca sursă de inspiraţie Modern Love, cea mai citită rubrică din The New York Times, coordonată de jurnalistul Daniel Jones. S

Invitat Oana Alexandru Constantinescu-Consilier de Imagine si Eticheta Sociala

Absolventa a Facultatii de Psihologie din Bucuresti, Oana Alexandru Constantinescu este unul dintre puținii experți din România in Eticheta socială si de business. Jurnalist timp de 20 de ani, incepand cu varsta de 14 ani, iar apoi expert in PR si comunicare, Oana a inteles prin prisma meseriilor sale importanța bunelor maniere, in orice context social.
Invitat Alina Neacşa floristă, furnizor al Casei Regale a României
Teme de discutie

-flori si culori de Sarbatori

-cursuri de aranjamente florale ca terapie ocupationala şi surse viitoare de venit

-recent, Alina a fost reconfirmata de Casa Regala a Romaniei drept furnizor oficial

Invitat Irina Margareta Nistor, critic de film

Teme de discutie

-saptamana viitoare, pe 29 aprilie, se decerneaza Premiile Gopo-evenimentul este la a 18-a editie

-filmul despre care am vorbit si in Weekend Matinal-"Nasty"-a fost selectat pentru o proiecţie specială la Festivalul International de la Cannes, aflat la 77-a editie.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1