Vineri, 15 ianuarie, de la ora 12.00, la TVR 1, în emisiunea Vremuri şi discursuri . În lectura actorului Marius Bodochi, am ascultat fragmente din publicistica lui Mihai Eminescu şi ne-am amintit versurile Glossei eminesciene.
Pentru unii, poate părea banal să-l mai considerăm pe Mihai Eminescu drept contemporanul nostru.
Şi totuşi… „Ca la noi la nimenea… O mulţime de oameni bizari se mişcă pe acestă scenă bizară. Autori care nu ştiu a scrie o frază corectă, oameni de stat care nu pot justifica nici săvârşirea şcolii primare, advocaţi fară Dumnezeu, pictori orbi şi sculptori fără mâini, generali care nu ştiu a citi o hartă, subprefecţi ieşiti din puşcării, leguitori recrutaţi din stâlpi de cafenele, iată banda ocultă care guvernează România” (Mihai Eminescu).
Pornind de la adevărul universal valabil desprins din versurile Glossei eminesciene, actorul Marius Bodochi ne-a invitat să trasăm un arc peste timp aducând în contemporaneitate publicistica lui Mihai Eminescu.
Cu riscul de a fi deranjat pe mulţi potentaţi ai vremii, Eminescu şi-a exprimat convingerile politice bazate pe un patriotism veritabil şi pe un naţionalism temperat, în ziarul „Timpul“, în perioada 1877-1883. Am redescoperit actualitatea textelor sale, căci „toate-s vechi şi nouă toate”, în lectura actorului Marius Bodochi, vineri, 15 ianuarie, de la ora 12.00, la TVR 1, în emisiunea Vremuri şi discursuri. Filmările cu Marius Bodochi recitând versurile Glossei au fost realizate pe străzile Bucureştiului de azi, iar momentele de lectură din publicistica lui Eminescu au fost filmate la Casa Bacovia, tot din Bucureşti.
realizator: Ruxandra Ţuchel