loader
Foto

Galerie foto

Regizorul Radu Jude, invitat la Nocturne de la TVR 1

„Noi, regizorii, ne raportăm la şeful CNC ca la un duşman care trebuie învins sau fentat, în niciun caz ca la un aliat", spune Radu Jude la Nocturne.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediția emisiunii de luni, 11 noiembrie, este disponibilă online pe TVR+

Regizorul de film şi de spoturi publicitare Radu Jude este invitatul emisiunii Nocturne de luni, 11 noiembrie. Marina Constantinescu are un interlocutor sincer, cu care vorbeşte despre film, dar şi despre literatură şi teatru luni, de la ora 24.00, la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi online pe www.tvrplus.ro.

Radu Jude este absolvent al Liceului de Informatică şi al Facultăţii de Drept. A încercat de trei ori să intre la UNATC, dar a picat. Urmându-şi visul, a urmat cursurile unei şcoli particulare de regie şi azi este unul dintre regizorii recunoscuţi şi premiaţi. A făcut asistenţă de regie cu Radu Muntean, Cristi Puiu şi Costa Gavras. „Nu cred că era mare lucru de capul meu ca asistent, dar eu mă străduiam", mărturiseşte cu umor Radu Jude.

La Nocturne, Radu Jude se declară un mare admirator al lui Cehov: „Ce-mi place la Cehov şi, cumva, încerc să fur asta de la el, este că are un ochi pentru amestecul ăsta de tristeţe şi de ridicol din care sunt făcute... vieţile noastre."

Întrebat despre travaliul obţinerii fondurilor de către un regizor care vrea să facă film în România, Radu Jude nu se sfieşte să atace decidenţii de la Centrul Naţional al Cinematografiei, dar şi să recunoască faptul că în teatru lucrurile sunt un pic mai simple: „Sunt foarte invidios pe regizorii aştia de teatru care doar se duc la un teatru, îşi aleg un proiect, primesc banii şi pleacă mai departe. La film e un pic diferit." Şi revenind la ceea ce-l doare cel mai mult, Centrul Naţional al Cinematografiei, tot Radu Jude spune: „Noi, regizorii, ne raportăm la şeful CNC ca la un duşman care trebuie învins sau fentat, în niciun caz ca la un aliat."

Noul sezon al emisiunii Nocturne a început pe 7 octombrie cu un invitat special: Ioan Holender. Apoi, microfonul invitatului a fost preluat de: operatorul Vivi Drăgan Vasile, regizorul Cristi Puiu, criticul de film Mihai Chirilov, producătorul de film Ada Solomon şi „vocea filmelor” Irina Margareta Nistor.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - http://bit.ly/NocturneTVR1.

 

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

* Dialog printre comploturi cu misteriosul Virgil Magureanu (II)

Producător Răzvan Butaru

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1