loader
Foto

Galerie foto

Români sub dictatură, în România şi Moldova, la „Omul şi timpul”

Rafael Udrişte discută cu cercetătoarea şi scriitoarea Liliana Corobca despre românii aflaţi sub dictatură, dar şi relaţiile actuale româno-moldovene. „Omul şi timpul” se vede pe 27 martie, de la 19.00, la TVR 1.

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

Timp de 40 de ani, România a fost vecină cu Uniunea Sovietică. Aşa ne spunea  geopolitica, aşa ne arătau hărţile din acea vreme. Timp de 40 de ani, nu am avut voie să ne gândim că dincolo de graniţa de pe Prut, ne învecinam, de fapt, cu români. Şi totuşi, după căderea Cortinei de Fier, ne-am regăsit cu uşurinţă.

Duminică, 27 martie, de la ora 19.00, Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR 1 un pod peste timp, de la ruperea Republicii Moldova de fosta Uniune Sovietică şi până la momentul prezent, după 30 de ani de la căderea comunismului.

(w882) larg

„27 august 1991 este o dată esenţială pentru istoria unor oameni care au trecut prin ororile regimului sovietic şi care, apoi, au pornit într-o aventuroasă căutare identitară. A fost ziua când a apărut un stat independent pe noua hartă a Europei: Republica Moldova. Mişcarea de independenţă a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti a început înainte de 1991, fiind provocată şi de reformele lui Mihail Gorbaciov. Încă din 1989, moldovenii, nemulţumiţi de politica sovietică de rusificare şi de deznaţionalizare, au ieşit în stradă să îşi ceară dreptul la limbă şi grafie latină, interzise încă din 1940”, ne aminteşte realizatorul şi moderatorul „Omul şi timpul”, Rafael Udrişte.

(w882) carte

Mişcarea naţională de la începutul anilor ’90 a fost urmată de o criză economică şi de tulburări politice. Izbucnirea conflictului din Transnistria, din 1992, emigraţia masivă – fie către vest, fie către est – au zdruncinat viaţa de zi cu zi a noii republici independente. Anii 2000 au readus comunismul, corupţia şi o viaţă mai puţin prosperă. Acum, în contextul conflictului ruso-ucrainean, Moldova încearcă să supravieţuiască politic şi economic, apropiindu-se de România şi Uniunea Europeană.

(w882)

Invitată în studioul „Omul şi timpul” este Liliana Corobca, cercetător în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, scriitoare şi printre puţinii specialişti care au aprofundat un fenomen care a marcat perioada comunistă atât în România cât şi în Republica Moldova: cenzura.

(w882)

Duminică, într-o zi de 27 martie, de la ora 19.00, la TVR 1, la „Omul şi timpul”, Rafael Udrişte pune în discuţie problema românilor aflaţi sub dictatură, dar şi relaţiile dintre România şi Republica Moldova, după 30 de ani de la căderea comunismului.

(w882) Rafael Udr

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din 17 octombrie, urmărim în fiecare săptămână episoadele unui nou sezon „Omul şi timpul” la TVR 1.

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1