Românii care scriu istoria recentă, în noua serie „România veritabilă”, la TVR 1
luni, 27 decembrie 2021
Șase episoade noi din emisiunea dedicată excelenţei, valorii şi tradiţiei româneşti au început să fie difuzate, din 25 decembrie, la TVR 1. Alături de Cristina Şoloc descoperim „România veritabilă” prin Sibiu, Cluj, Alba sau Ilfov.| VIDEO

Din 25 decembrie, la TVR 1 a început un nou sezon „România veritabilă”. Pe parcursul celor șase episoade ale sezonului 4, realizatoarea Cristina Șoloc ne conduce prin locuri de poveste din judeţele Sibiu, Cluj, Alba, Buzău, Dolj şi Ilfov.

Această călătorie fascinantă va fi completată cu o ediţie specială de colinde, difuzată în 2 ianuarie.

(w640)

Alături de Cristina Nicola, Arieşeni

Chiar dacă trăim vremuri pline de îndoială, echipa emisiunii a găsit românii veritabili care nu se dau bătuţi, ci luptă mai departe, pentru visurile şi convingerile lor.

„Mi-am propus să realizez și de această dată un sezon captivant, util, în care fiecare episod să curgă ca o melodie armonioasă, iar telespectatorul să simtă că a aflat ceva nou, că a cunoscut pe cineva care i-a oferit inspirație și energie sau că s-a delectat cu personaje și imagini care i-au dat speranță și optimism, atât de necesare pentru sănătate. Și în acest an am reușit să ajungem în locuri superbe, puțin bătătorite și să cunoaștem români excepționali, așa că putem oferi acum publicului documentare de suflet. Sperăm să atragem și mai mulți pasionați de istorie, tradiție, evoluție și de oameni aleși, care duc valorile noastre mai departe”, spune realizatoarea şi gazda seriei „România veritabilă” de la TVR 1.

În Ziua de Crăciun, facem o plimbare relaxantă şi surprinzătoare prin grădina îndrăgitului Ioan Bocşa. Îl vom descoperi pe ardeleanul gospodar, dar şi pe profesorul universitar Ioan Bocşa, cercetător în folclor şi culegător de muzică românească arhaică.

 

(w640)

Acasă la Ioan Bocşa

Profesorul Ioan Bocşa a catalogat până acum 7.000 de colinde transilvane, dintre care 400 fac acum parte din repertoriul Ansamblului Icoane, pe care l-a înfiinţat în urmă cu aproape 30 de ani. În premieră, ascultăm şi cel mai nou colind interpretat de Ioan Bocşa.

(w500)

Podul Pietrarilor

Al doilea episod „România veritabilă” face o incursiune în istoria unei oraș medieval fermecător, cu multe taine și particularități: Mediaș. Cristina Şoloc ne e călăuză prin turnurile cetății, alături de ea vom pătrunde în celula în care a fost întemnițat Vlad Țepeș,

(w640)

Închisoarea unde a fost întemniţat Vlad Ţepeş, Mediaş

şi vom vedea cum se scrie în prezent istoria în Vechea Metropolă de vin a Transilvaniei și a Europei. În această toamnă, la Mediaș au fost sărbătoriți 100 de ani de Fetească Regală, prin proclamarea zilei internaționale a acestui soi românesc nobil (3 iunie).

(w640)

Totul s-a întâmplat în cadrul unui festival cu participare internațională, WeinFest, pus la cale de unul dintre românii veritabili descoperiți în sezonul trecut. Este vorba despre Octavian Isailă, specialist în marketing și restauratorul istoriei viticulturii din Vechea Metropolă de vin. Episodul poate fi vizionat la TVR 1 duminică, 26 decembrie, de la ora 19.00.

(w640)

Cu Tavi Isailă, la WeinFest

Pe 2 ianuarie, de la 19.00, telespectatorii se vor delecta cu o ediție specială de folclor, evident din „România veritabilă”. Vom urmări în premieră la TVR 1 colinde interpretate de Ioan Bocșa și Ansamblul de muzică tradițională românească Icoane, Corul Parohiei Irești și Carmen Mustață.

(w640)

Sabia şi proclamaţia lui Tudor Vladimirescu

În episoadele urmează, alături de Cristina Şoloc mergem pe urmele lui Tudor Vladimirescu în comuna Padeş, din judeţul Dolj, unde a fost semnată proclamaţia Revoluţiei de la 1821. Telespectatorii vor asculta şi o frumoasă poveste de iubire dintre doi foști avocați bucureșteni, care au ales viața fără ceas, în Munții Apuseni.

(w640)

Cu un fierar, la Muzeul Astra, Sibiu

O incursiune cu totul specială vom face și în satul ideal din România - Muzeul în aer liber Astra, din Sibiu - un loc în care toate sunt așa cum ar trebui să fie la țară. Iar pentru episodul final, o surpriză: Cristina Șoloc ne însoţeşte acasă la Ecaterina Teordoroiu, unde o întâlnește pe strănepoata eroinei de la Jiu.

(w640)

Strănepoata Ecaterinei Teodoroiu ne invită în Casa Memorială Ecaterina Teodoroiu

(w640)

„Mulțumim partenerilor Kia România și Vechea Metropolă de Vin a Transilvaniei - Mediaș, pentru spijinul acordat în acest sezon. Majoritatea filmărilor au avut loc în aer liber, am putut păstra cu ușurință distanțarea socială și toți ne-am întors sănătoși ”, mai adaugă Cristina Șoloc.

 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalist Ana Maria Voicu Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  *Claude Monet: Răsărit de soare De la Răsărit de soare, lucrare ce i-a conferit calitatea de părinte al Impresionismului, până la zugrăvirea obsedantă a iazului împodobit cu nuferi, Claude Monet și-a exprimat sensibilitatea lirică prin culoare și lumină. A lucrat neobosit de la vârsta de 15 ani până în anul 1926, lăsând umanității peste 2000 de tablouri. *Războiul Civil Spaniol (ep.3) premieră Aflând că forțele lui Franco pregătesc un asalt asupra Madridului, jurnalistul Joseph Kessel şi fotograful Jean Moral aleg să navigheze, în octombrie 1938, până la Valencia şi să-şi continue drumul spre capitală cu mașina. După mai multe peripeţii, ajung în sfârşit la destinaţie, unde îşi dau seama că totul fusese numai un zvon. Linia frontului trecând direct prin oraş, civilii supravieţuiesc cu greu foametei şi bombardamentelor. Tikal (ep. 5) premieră În perioada sa de maximă dezvoltare, Tikal număra vreo 42 de edificii, majoritatea palate somptuoase, cu arhitectură monumentală ( destinate nobililor, marilor preoți și elitelor), dar şi rezervoare uriaşe pentru stocarea apei de ploaie-curăţată de impurităţi cu ajutorul unui sistem de filtrare simplu, dar ingenios. * Indiile de Vest (ep.4) premieră Plasate ideal, între Atlanticul de Nord și Marea Caraibilor, Indiile de Vest atrag numeroase păsări, printre care una şireată şi curajoasă. Pentru a trece neobservată, femela caprimulg (Chordeiles gundlachii) poate sta nemişcată, pe cuib, 20 de ore pe zi, timp de trei săptămâni, indiferent de temperatura solului ori de capriciile vremii! Producător Oana Haşegan Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
 • 19:40

  Zide zi cu părintele Constantin Necula . Producător Victor Dochia
 • 19:45
  Sport
 • 20:00
  Telejurnal
  * Ştiri. Prezintă Dorina Florea Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directa
 • 20:57
  Meteo
 • 21:10
  Operaţiunea Monstrul
  ( România, 1976) Regia Manole Marcus Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru *Comedie. Un grup de cinci bărbaţi, prieteni şi colegi de serviciu, pleacă fără ştirea nevestelor într-o expediţie în Deltă. La pescuit, respectiv la vânătoare, personajele ajung în situaţii dintre cele mai ridicole şi amuzante. Comicul de situaţie erupe în momentul în care, contrar uzanţelor vremii, funcţionarul cel mai mic în ierarhie prinde prada mult-visată: "Monstrul", un somn legendar. Redactor Gabriela Onea
 • 23:10
  Victime de război
  Film* Victime de război (PURPLE HEART-SUA, 2005) Regia Bill Birrell Cu: William Sadler, Demetrius Navarro, Mel Harris *Film de acţiune. Înaintea declarării războiului din Irak din 2003, unitatea de elită a colonelului Allen primeşte ordinul de a-l asasina pe Saddam Hussein. Dar sergentul Padilla, ales să ducă misiunea la capăt, este capturat şi torturat de irakieni. Deşi reuşeşte să se salveze şi se întoarce în America, el e considerat un pericol pentru informaţiile secrete pe care le deţine, iar colonelul Allen este însărcinat să „rezolve problema”. Redactor Corina Feleagă
 • 00:50
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă* Best of Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:50
  Operaţiunea Monstrul
  ( România, 1976) Regia Manole Marcus Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru Comedie. Redactor Gabriela Onea
 • 03:35
  Victime de război
  (PURPLE HEART-SUA, 2005) Regia Bill Birrell Cu: William Sadler, Demetrius Navarro, Mel Harris Film de acţiune. Redactor Corina Feleagă
 • 05:05
  Ferma lui Jimmy
  (SPRING & AUTUMN AT JIMMY’S FARM, Regatul Unit, 2020) Producători/Regizori : Dominic Longmuir, Gerard McHugh, Nick Wilkinson Prezentator Jimmy Doherty * Documentar. Episodul 3. Redactor Laura Bălan
 • 05:55
  Imnul României