loader
Foto

Ruxandra vs. Ruxandra, la „Care pe care” | VIDEO

Suntem mereu în căutare de concurenți care au cuvintele corecte la ei. În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 16.00, Ruxandra Gheorghe-Negrea îi aduce în faţa telespectatorilor pentru a completa misiunea cuvintelor corecte. Noi ediţii „Care pe care”- la TVR 1, pe 18 şi 19 mai.

 

Ruxandra Gheorghe-Negrea
Care pe care

În platoul „Care pe care” vin în fiecare ediţie patru concurenți pregătiți să lupte pentru binele limbii române. Au de înfruntat greșeli frecvente, definiții, sinonime și, evident, au întâlnire cu meșterul construcțiilor gramaticale dezastruoase, Dorin zidaru. Pentru toți iubitorii de limba română, concursul „Care pe care” se vede la TVR 1 sâmbătă şi duminică, de la ora 16.00.

La „Care pe care”, și pentru a vedea cum dă pe sticlă!

(w882)

Spune că a venit la „Care pe care” și pentru a vedea cum dă pe sticlă. Ar putea fi suspectat de frivolitate, dar tânărul de 33 de ani din Cehu Silvaniei, Sălaj, e medic stomatolog şi a deschis o clinică de stomatologie, unde lucrează patru medici. Împreună ajută pacienții care nu au posibilități financiare. Înălțimea lui impresionată, 1.90, se datorează și faptului că a fost jucător de volei la nivel semi-profesionist. Cu toate acestea, în viitor, Paul se vede fie în Parlamentul European, fie în televiziune. „Trebuie să te decizi! Politician sau prezentator? Hai să facem o probă de prompter”, l-a invitat Ruxandra Gheorghe-Negrea, care, după ce l-a văzut cum se prezintă, i-a promis: „Te-ai descurcat bine, Paul! Îţi dau mesaj când aflu de un anunț de prezentatori la TVR”.

(w882)

Pe lângă tânărul medic stomatolog, un specialist în documentare din Piteşti, un asistent cercetare, mare pasionat de ştiinţă, din Bucureşti şi o fostă asistentă medicală la pediatrie la Spitalul din Drăgăneşti, Olt au trecut prin rundele „Care pe care”, sâmbătă, la TVR 1.

Cum decurge lupta din arena cuvintelor corecte am văzut pe 18 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

 

(w882)

„Te unge pe suflet când îți mulțumește un fost elev că l-ai ajutat!”

Oameni fel de fel, de profesii și vârste diferite s-au întâlnit în arena „Care pe Care”, legați fiind de o pasiune comună: limba română. Împreună cu ei, subiectele și predicatele au ajuns în ordine firească.

(w882)

Tot cu asta se ocupă şi Ruxandra (43 de ani, din Bucureşti), profesoară de vocație, care consideră că talentul cu care a fost înzestrată este acela de a-i face pe oameni să înțeleagă. Se mândrește atât cu copiii care au ajuns la Olimpiada Națională de Limba Română, cât și cu reușita de a ridica un elev de la nota 2-3 la 8.50 la Bacalaureat. Întrebată de Ruxandra Gheorghe-Negrea unde se vede peste 10 ani, profesoara Ruxandra a avut răspuns emoţionant: „Te unge pe suflet când îți mulțumește un fost elev că l-ai ajutat!”.

(w882)

O studentă de 23 ani, studentă la master la Facultatea de Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti, un filolog, în vârstă de 47 ani, tot din capitală, momentan recepţioner la o multinaţională, şi o moldoveancă în vârstă de 56 ani, absolventă a Politehnicii, acum secretar la o şcoală din Măgura, Bacău, i s-au alăturat profesoarei de limba română în bătălia de cucerire şi răspândire pe scară cât mai largă a cuvintelor corecte. Ne-am amuzat, am aflat lucruri noi din şi despre limba română la „Care pe care”, pe TVR 1.

(w882)

Evident „Vânătoarea de greşeli” a continuat şi în ediţiile din weekend-ul trecut. „Am putea să schimbăm titlul rundei în Vănătoarea lui Dorin. Marele zidar pune la pământ toate construcțiile gramaticale, în moduri greu de imaginat. Construiește anapoda fraze în limba română, ceea ce aduce un tip de umor involuntar. Savuros, dar și periculos!”, ne-a reamintit Ruxandra.

(w882)

Încă de acum 150 de ani, Titu Maiorescu spunea că „beția de cuvinte acoperă, de fapt, lipsa de idei. Ea nu este decât un exces de vorbe goale, de cuvinte seci, fără un fir logic, care produc confuzie și stupoare”. Ei bine, beția asta poate fi tratată... cu o ploaie de cuvinte corecte. O nouă ediţie „Care pe care” am urmărit la TVR 1 şi duminică, 19 mai, de la ora 16.00.

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

Liviu Stan, scriitor

Muzeul Antipa are o expoziţie temporară inedită: specii rare de cititori, precum cititorul de autori români sau cititorul de beletristică. Numărul de cititori de la noi din ţară este în continuă scădere. Conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023. Cititorii devin astfel o specie rară, pe cale de dispariţie.

Geanina Petrea, preşedinte Asociaţia TNR şi Florin Pişcoţiu, psiholog

Pisicile fara stapân din Capitală au primit primele adăposturi , la inţiativa Asociaţiei TNR, care se ocupă cu sterilizarea pisicilor de pe stradă. Asociaţia se ocupa cu capturarea, sterilizarea şi eliberarea pisicilor fara stăpân şi militează pentru încurajarea adopţiilor. De ce sunt importante adopţiile, sterilizările şi acest tip de adăposturi

Claudia Pendea, antreprenor

Claudia a infiintat platforma şi comunitatea "Nu mai port“ un proiect ambițios ce a trecut deja de mult timp granițele internetului. În prezent, este vorba despre o comunitate ce depășește 50.000 de membri. Fenomenul modei circulare, „presupune să dăm hainelor o nouă șansă de a fi iubite și purtate în noi aventuri“.

Christel Ungar, jurnalist TVR

Săptamâna viitoare, la Sibiu, are loc cea mai întrunire a saşilor în România. Cu motto-ul „Patrie fără frontiere”, scopul întâlnirii este întărirea legăturii dintre sașii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine și trezirea interesului, mai ales, al tinerei generații, pentru Transilvania. Evenimentul a fost planificat pentru prima săptămână din august deoarece atunci în toate landurile germane este vacanță școlară. Se aşteaptă ca numărul participanților să depășească și de această dată 10.000. Cei mai mulți participanți vin din străinătate, Germania și Austria, sunt anunțate însă și grupuri din Statele Unite ale Americii și Canada

Live din Delta Văcăreşti cu Ciprian Nechita, organizator -proiectul "Vara Verde în Parcul Naţional Bucureşti" este în plină desfăşurare. În lunile iulie şi august, Delta din centrul Bucureştilor aşteaptă locuitorii oraşului cu ateliere interactive, spectacole şi tururi ghidate.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

9:59 Jocurile Olimpice de Vară Paris 2024

*

10.00-11.12 Canotaj simplu vâsle serii (Mihai Chiruţă )

Comentator Sorin Hobana

Transmisiune directă

Producători: Valentina Stelescu, Antoanela Dececco

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1