loader
Foto

Ruxandra vs. Ruxandra, la „Care pe care” | VIDEO

Suntem mereu în căutare de concurenți care au cuvintele corecte la ei. În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 16.00, Ruxandra Gheorghe-Negrea îi aduce în faţa telespectatorilor pentru a completa misiunea cuvintelor corecte. Noi ediţii „Care pe care”- la TVR 1, pe 18 şi 19 mai.

 

Ruxandra Gheorghe-Negrea
Care pe care

În platoul „Care pe care” vin în fiecare ediţie patru concurenți pregătiți să lupte pentru binele limbii române. Au de înfruntat greșeli frecvente, definiții, sinonime și, evident, au întâlnire cu meșterul construcțiilor gramaticale dezastruoase, Dorin zidaru. Pentru toți iubitorii de limba română, concursul „Care pe care” se vede la TVR 1 sâmbătă şi duminică, de la ora 16.00.

La „Care pe care”, și pentru a vedea cum dă pe sticlă!

(w882)

Spune că a venit la „Care pe care” și pentru a vedea cum dă pe sticlă. Ar putea fi suspectat de frivolitate, dar tânărul de 33 de ani din Cehu Silvaniei, Sălaj, e medic stomatolog şi a deschis o clinică de stomatologie, unde lucrează patru medici. Împreună ajută pacienții care nu au posibilități financiare. Înălțimea lui impresionată, 1.90, se datorează și faptului că a fost jucător de volei la nivel semi-profesionist. Cu toate acestea, în viitor, Paul se vede fie în Parlamentul European, fie în televiziune. „Trebuie să te decizi! Politician sau prezentator? Hai să facem o probă de prompter”, l-a invitat Ruxandra Gheorghe-Negrea, care, după ce l-a văzut cum se prezintă, i-a promis: „Te-ai descurcat bine, Paul! Îţi dau mesaj când aflu de un anunț de prezentatori la TVR”.

(w882)

Pe lângă tânărul medic stomatolog, un specialist în documentare din Piteşti, un asistent cercetare, mare pasionat de ştiinţă, din Bucureşti şi o fostă asistentă medicală la pediatrie la Spitalul din Drăgăneşti, Olt au trecut prin rundele „Care pe care”, sâmbătă, la TVR 1.

Cum decurge lupta din arena cuvintelor corecte am văzut pe 18 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

 

(w882)

„Te unge pe suflet când îți mulțumește un fost elev că l-ai ajutat!”

Oameni fel de fel, de profesii și vârste diferite s-au întâlnit în arena „Care pe Care”, legați fiind de o pasiune comună: limba română. Împreună cu ei, subiectele și predicatele au ajuns în ordine firească.

(w882)

Tot cu asta se ocupă şi Ruxandra (43 de ani, din Bucureşti), profesoară de vocație, care consideră că talentul cu care a fost înzestrată este acela de a-i face pe oameni să înțeleagă. Se mândrește atât cu copiii care au ajuns la Olimpiada Națională de Limba Română, cât și cu reușita de a ridica un elev de la nota 2-3 la 8.50 la Bacalaureat. Întrebată de Ruxandra Gheorghe-Negrea unde se vede peste 10 ani, profesoara Ruxandra a avut răspuns emoţionant: „Te unge pe suflet când îți mulțumește un fost elev că l-ai ajutat!”.

(w882)

O studentă de 23 ani, studentă la master la Facultatea de Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti, un filolog, în vârstă de 47 ani, tot din capitală, momentan recepţioner la o multinaţională, şi o moldoveancă în vârstă de 56 ani, absolventă a Politehnicii, acum secretar la o şcoală din Măgura, Bacău, i s-au alăturat profesoarei de limba română în bătălia de cucerire şi răspândire pe scară cât mai largă a cuvintelor corecte. Ne-am amuzat, am aflat lucruri noi din şi despre limba română la „Care pe care”, pe TVR 1.

(w882)

Evident „Vânătoarea de greşeli” a continuat şi în ediţiile din weekend-ul trecut. „Am putea să schimbăm titlul rundei în Vănătoarea lui Dorin. Marele zidar pune la pământ toate construcțiile gramaticale, în moduri greu de imaginat. Construiește anapoda fraze în limba română, ceea ce aduce un tip de umor involuntar. Savuros, dar și periculos!”, ne-a reamintit Ruxandra.

(w882)

Încă de acum 150 de ani, Titu Maiorescu spunea că „beția de cuvinte acoperă, de fapt, lipsa de idei. Ea nu este decât un exces de vorbe goale, de cuvinte seci, fără un fir logic, care produc confuzie și stupoare”. Ei bine, beția asta poate fi tratată... cu o ploaie de cuvinte corecte. O nouă ediţie „Care pe care” am urmărit la TVR 1 şi duminică, 19 mai, de la ora 16.00.

18:30 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Tema: Scriitor in Romania (dialog cu scriitori din gen diferite-trecut, prezent)

Producator-Mimi Necula

Co-moderator-Nadine Vladescu-Jurnalist TVR

Invitati:​Mihai MITRICĂ, Director Executiv Bookfest

Liviu G,Stan, scriitor
Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Mimi Necula, Florenţa Dăscălescu. Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

19:35 Jocurile Olimpice

* Eroii. Episodul 13

Producător Daniela Enăchescu

 
 TVR transmite dezbaterea candidaţilor la conducerea Comisiei Europene

România se numără printre cele 10 ţări care adresează întrebări candidaţilor la preşedinţia Comisiei Europene. Dezbaterea va fi transmisă în ...

Miercuri, 22 mai, ora 13.00, Mihaela Olaru vă invită la o nouă ediție a emisiunii "Oamenii și Legea" la TVR 1.

Arome și povești la malul mării. Călătorie care anunţa vara, la „Exclusiv în România”

Cine spune că la mare poți doar să te bucuri de statul la plajă? Cristi Tabără și Ilinca Ciobanu merg în zona Mării Negre pentru a ne arăta cât ...

 

#tvr1