SĂNĂTATE: Cum sprijină spitalele private sistemul public în vremea coronavirusului
vineri, 24 aprilie 2020
Gravitatea virusului care a declanșat instalarea pandemiei de Covid-19 a determinat o atitudine de solidaritate a tuturor instituțiilor medicale din România, ce s-au unit în lupta împotriva coronavirusului de tip nou.
spital

Astfel că sistemul medical privat a sprijinit și continuă să sprijine sistemul de stat. În ce mod se realizează acest liucru ne spune conf. dr. Carmen Orban-director general al unui important grup medical privat.

1.România traversează o perioadă grea, din punct de vedere medical, sistemul medical de stat este împovărat...Ce sprijin a oferit și oferă în continuare sistemul medical privat ?

Conf. dr. Carmen Orban: Într-adevăr sunt vremuri tulburi și grele, dar cu siguranță România va face față, fiindcă suntem un popor învingător. Nu pot vorbi despre sistemul privat în general, dar pot să vorbesc despre grupul nostru.

Astfel, cu un istoric de cel puțin opt ani, am dovedit o preocupare permanentă pentru siguranța pacientului și atunci când soluția medicala nu a putut fi oferită de sistemul de stat și pacientul nu și-a putut permite tratamentul în spitalele private, s-au găsit soluții și iată că până acum au fost operate cel puțin 440 de persoane Pro bono. În această perioadă grea, fără ezitare unul din spitalele grupului a fost pus la dispoziția statului român și transformat în spital care tratează exclusiv pacienți cu Covid 19, iar celălalt spital al nostru tratează pacienți cu urgențe medicale, în sistem de maximă siguranță!

Rigoarea este esențială și vedeta de actualitate.

(w235) Carmen Orb

2.Pentru viitor, după ridicarea stării de urgență v-ați gândit la o continuare a colaborării, din acest punct de vedere?

Conf. dr. Carmen Orban: În trecut, cât și în prezent si evident și în viitor, suntem dispuși să colaborăm cu statul român și să putem pune la dispoziție cât mai multe soluții medicale, care să vină în sprijinul oricăror pacienți aflați în nevoie.

Am fost primii care am susținut din toate punctele de vedere, că este mai bine ca pacienții ce nu pot fi operați în spitalele de stat să nu mai fie trimiși în străinatate și să beneficieze de servicii medicale în spitalele private românești, care pot pune la dispoziție aceste servicii.Cu siguranță costurile acestor servicii sunt cu mult mai mici și cu banii cheltuiți cu un pacient trimis in strainatate, se pot opera patru sau cinci pacienți aici în țara lor și mai mult decât atât, confortul psihic al pacienților și al familiilor lor este mult mai mare.

3.Ați luat în calcul posibilitatea de a face testări pentru Covid, la cerere, populației?

Conf. dr. Carmen Orban: Nu, noi nu am luat în calcul aceasta posibilitate, noi avem contracte cu mai multe laboratoare care fac aceste testări tuturor pacienților noștri și personalului medical și evident, că se pot face cu timpul și la cerere.

Preocuparea noastră este mult mai amplă și ne pregătim să accesăm soluții ca să putem face testări pentru toate tipurile de infecții, atât bacteriene, cât și virale de orice tip, în timp aproape real.

4.Ca entitate privată vă puteți implica și în achiziția și mai apoi oferirea unor tratamente/terapii ce se dovedesc a fi eficiente, pacienților?

Conf. dr. Carmen Orban: Asta și facem, iar politica grupului exact asta este, dorim să oferim servicii medicale de top și solutii medicale pe care sistemul de stat nu le poate oferi.

5.Ce se va schimba din punctul  de vedere al siguranței pacientului în desfășurarea actului medical? Există o temere legată de riscul de a contacta acest virus în cadrul unui spital...

Conf. dr. Carmen Orban: Există acest risc în orice spital, dar cu cât procedurile sunt mai stricte și sunt respectate, cu atât siguranța este mai mare. Cum am spus mai sus cuvântul de ordine este rigoarea.La noi, de exemplu, toți pacienții care se internează în vederea suportării unei intervenții chirurgicale sunt testați înainte, iar dacă este un pacient cu o urgență medicală atunci el va fi tratat ca un pacient suspect de infecție cu Covid.De asemenea, accesul în spital este cu echipament de protecție, iar medicii care consultă au echipamente de protectie.

Mai mult, există un triaj, atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical, la accesul în spital.

Există măsuri suplimentare de dezinfecție și sterilizare și chiar reguli stricte de comportament.

Beatrice Cioba-producător emisiunea „Vreau să fiu sănătos”

 • 11:30
  #Creativ
  Realizator Claudia Spătărescu Producător Anamaria Pleşcan
 • 12:00
  Replay
  Moderator Marian Olaianos Producător Daniela Enăchescu
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus
 • 13:15
  Exclusiv în România
  / Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 14:00
  Telejurnal
  * Sport*Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producător Violeta Iorgulescu
 • 14:30
  Ora regelui
  *Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu Yacht Club Regal Român a oferit titlul de Comodor Custodelui Coroanei, precum predecesorilor Majestății Sale, Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea și Regele Mihai. Majestatea Sa Margareta a conferit decorații regale unor personalități ale vieții publice. Cîteva instituții și organizații au primit Înaltul Patronaj al Majestății Sale și al Alteței Sale Regale Principele Radu. Copiii de la centrele Generații și voluntarii vîrstnici se confruntă cu o nouă provocare: lecțiile on-line. UCIN și UNITER, două dintre cele mai importante competiții culturale și-au ales cîștigătorii. La Sinaia, va fi amplasat, anul viitor, un monument cu bustul Regelui Mihai, la 100 de ani de la nașterea Sa. Un proiect însemnat pentru Domeniul Regal este și cel de refacere a aleilor din jurul Castelui Peleș. Concertul pe care Ateneul Român îl găzduiește anual, în 25 octombrie a fost, încă de la prima ediție, darul Principesei Margareta pentru tatăl său, dar s-a dovedit, și un dar pentru România, fondurile strînse din vînzarea biletelor îndreptîndu-se spre Programul ”Tinere Talente”. Producător Lidia Voicu Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu
 • 15:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 16:00
  Lumea azi
  *Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu Transmisiune directă
 • 16:30
  Banii tăi
  Prezentator şi realizator Monica Ghiurco Producător Otilia Găinar Transmisiune directă
 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  * Diego Velazquez-Las Meninas (ep.2/2) Sub tablourile din fundalul capodoperei Las Meninas, se evidențiază, prin luminozitate, unul cu figurile lui Filip al IV-lea şi a soției sale, Maria Ana de Austria. Însă, ele nu sunt reprezentate pe o pânză, ci se reflectă într-o oglindă. Iată indiciul care ne dezvăluie subiectul picturii lui Velázquez. „Oglinda avea scopul de a atrage în interiorul tabloului ceea ce era străin acestuia.”-remarca filosoful francez Michel Foucault. * Conferința de la Ialta (ep.2/5) În 5 februarie 1945, la Palatul Livadia din Ialta (Crimeea) avea loc a doua rundă de negocieri, în formula Roosevelt-Churchill-Stalin. Primul subiect din agendă: soarta și administrarea Germaniei, precum și despăgubirile pe care trebuia să le plătească învingătorilor. * Sonde spaţiale : planetele interioare (ep.2/2) (Premieră) Anterior începuturilor epocii moderne a studiului spațiului, se credea că, având dimensiuni similare cu ale Pământului, „vecina” Venus este primitoare. În realitate, numeroși vulcani aruncă în atmosfera densă gaze toxice, efectul de seră generează temperaturi ce ar lichefia plumbul, iar corpul uman ar fi zdrobit de presiune, instantaneu. Dintre cele 13 sonde sovietice din seria Venera, opt au aterizat, patru transmițând imagini. A urmat saga fantasticelor misiuni Vega, tot sovietice, care urmăreau amplasarea unor baloane în straturile superioare ale atmosferei venusiene, unde temperaturile sunt apropiate celor terestre. Ulterior, câteva sonde au izbutit să cartografieze aproape întreaga suprafață a planetei: „americanca” Magellan, cea a Agenției Spațiale Europene, Venus Express, și mai recent, Akatsuki Venus Climate Orbiter, construită de japonezi. * Insula Rottnest (ep. 7/10) (Premieră) În general pașnice, quokka reușesc să coabiteze fără probleme cu speciile „vecine”, cum ar fi... şopârlele Egernia kingii. Șerpii tigru de pe Insula Carnac și-au adaptat „meniul” „specificului local”: puii din numeroasa colonie de pescăruși argintii. De fapt, la venirea primăverii, toate zburătoarele, „băștinașe” sau „venetice” în insulele Australiei Occidentale, cunosc o veritabilă explozie demografică, iar cuplul de vulturi pescar formează o „familie-model”... Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Masca de argint
  Film * Masca de argint ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu * Aventuri. În timpul unui banchet fastuos, oferit de un bancher prea darnic, are loc un conflict în care sunt împuşcaţi doi oameni. Asasinul este înveşmântat exact ca justiţiarul Mărgelatu şi spune că acţionează în numele Frăţiei. Rosetti şi ceilalţi membri ai societăţii Frăţia consideră că Mărgelatu şi-a pierdut minţile şi-şi trimit cel mai bun om în căutarea lui. Redactor Gabriela Onea
 • 23:00
  Dosar România
  / Producător Răzvan Butaru
 • 00:00
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitat Emilia Popescu Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:00
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 01:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:00
  Masca de argint
  ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu Aventuri. Redactor Gabriela Onea
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 03:50
  Meteo
 • 03:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru ATENŢIE! Se schimbă ora! Ora 04,00 devine ora 03,00
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României