loader
Foto

Galerie foto

Sărbătoarea Botezului Domnului

Sute de mii de credincioşi au participat la slujbele de sfinţire a apelor şi la procesiunile Bobotezei . Duminică, am văzut cum s-a sărbătorit această zi în diferite lăcaşuri de cult din ţară. De la 7:30, pe TVR 1 şi TVR+, la Universul credinţei.

 

Universul credinţei

Emisiunea este disponibilă online pe TVR+: prima parte și a doua parte.

Boboteaza - ziua în care se deschid Cerurile

Conform tradiţiei bisericeşti, în ziua Bobotezei, Cerurile se deschid, iar Duhul Sfânt se pogoară asupra apelor precum odinioară asupra Iordanului, sfiinţindu-le. Reiterarea momentului din urmă cu aproape 2000 de ani se face în cadrul slujbei Aghiasmei cele Mari prin rostirea de către preot sau arhiereu a rugăciunii de sfinţire a apelor. Aghiasma cea Mare are o putere deosebită în a vindeca bolile trupeşti şi sufleteşti dacă este luată cu credinţă.

Sute de mii de credincioşi din ţară şi din afara graniţelor au participat la slujbele pe care clericii din diferite eparhii le-au oficiat cu prilejul sărbătorii Botezului Domnului. Slujba Aghiasmei celei Mari, săvârşită de către PF Părinte Patriarh Daniel, a fost transmisă în direct de la Catedrala Patriarhală, pe TVR 1 şi TVR+, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii Universul Credinţei.

Şi în alte zone ale ţării, în special în localităţile de la Dunăre şi de la Marea Neagră, slujba Sfinţirii Apelor, săvârşită o dată în an în ziua Bobotezei, a fost privită cu interes, aşa cum reiese din imaginile oferite de colegii de la Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Române. Pe lângă Sfanta Liturghie, oficiată în incinta Catedralelor ori a bisericilor de mir, au avut loc într-un cadru tradiţional, dar şi cu fastul specific unei astfel de sărbători, procesiuni cu crucea si cu icoana Botezului Mântuitorului, la care au participat sute de credincioşi.

Sărbătoarea Botezului Domnului i-a reunit în lăcaşurile de cult şi pe românii din Episcopia Europei de Nord, dar şi din alte eparhii ortodoxe româneşti din afara graniţelor.

Mănăstirea Cămărzani – un colţ de rai

Anul acesta, pe 6 decembrie, în ziua Sfântului Nicolae, s-au împlinit 10 ani de când preasfinţitul Părinte Gherasim Putneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a trecut la Domnul. A fost un om de excepţie, un cărturar, bun cunoscător al tipicului bisericesc, un om duhovnicesc. Ultimele luni din viaţă le-a petrecut la Mănăstirea Cămărzani. Veţi urmări la Universul credinţei un reportaj realizat în acest colţ de Rai de pe plaiurile Bucovinei.

Producător: Estela Dincă

Photo credit: http://patriarhia.ro

 

14:30 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1