loader
Foto

Galerie foto

Seara corpului diplomatic, tradiţie de 155 de ani | VIDEO

De onorarea legămintelor diplomatice s-au îngrijit Regele Ferdinand, Regele Carol al Doilea şi Regele Mihai. Întâlnirea specială a diplomaţilor din Bucureşti a avut loc şi în acest an. Acesta şi alte subiecte – la „Ora Regelui”, 18.12, ora 14.30, la TVR 1.

 

Ora Regelui

Înaintea Anului Nou, în Sala Tronului de la Palatul Regal are loc, în mod tradițional, o întâlnire specială a diplomaților din București. Cea dintâi reuniune de acest fel s-a desfășurat cu 155 de ani în urmă.

Principele Suveran Carol I îi primea, la sfîrșitul primului său an de domnie, în decembrie 1866, pe trimișii oficiali străini, nu mulți, la vremea aceea. Relațiile diplomatice ale României s-au construit în următorii ani, cu Imperiile Austro-Ungar și Otoman, cu țările vecine și cu cele mai îndepărtate din Europa. Sub sceptrul lui Carol I, în cei 48 de ani ai săi de domnie, au fost deschise la București multe legații, apoi ambasade, reprezentînd majoritatea țărilor importante ale epocii.

(w882)

Tradiția onorării legămintelor diplomatice a fost păstrată de Regele Ferdinand, de Regele Carol al Doilea și de Regele Mihai. Primele patru decenii ale secolului al XX-lea, în care Corpul Diplomatic acreditat la București s-a mărit semnificativ, ilustrează intensificarea relațiilor diplomatice multilaterale ale Regatului României.

(w882)

(w882)

Seara Corpului Diplomatic 2009

După o întrerupere de cinci decenii, Regele Mihai a reluat tradiția Serilor Regale anuale ale Corpului Diplomatic, în decembrie 1997, la București.

(w882)

Majestatea Sa Custodele Coroanei a găzduit personal aceste evenimente, neîntrerupt, începând din anul 2009. Serile au avut loc în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, în Holul de Onoare al Castelului Peleș și, din anul 2016, în Sala Tronului a Palatului Regal.

(w882)

„Prin decizia de a relua acest eveniment anual, tatăl meu nu și-a propus doar să reamintească tuturor românilor tradiția noastră de a purta un dialog decent și respectul cuvenit protocolului diplomatic. Regele Mihai a văzut acest eveniment anual ca pe o ocazie de a aborda chestiuni mai ample despre rolul și prezența globală a României” , spunea Majestatea Sa Margareta, în discursul adresat anul acesta diplomaților prezenți în Sala Tronului.

„Regele Mihai a dus o viață în care nu a compromis niciodată principiile în care credea, dar nici nu a considerat vreo datorie ca fiind sub demnitatea sa, dacă ea ar fi fost de ajutor României. Sunt hotărâtă să continuu să merg pe urmele lui”, ne încredințează Majestatea Sa Custodele Coroanei Române.

La Seara anuală dedicată de Familia Regală Corpului Diplomatic acreditat la București, a părut că Regele Mihai e încă prezent, prin felul său blînd, elegant, înțelept, dar critic, de a spune lucrurilor pe nume.

(w882)

În același spirit de a păstra și de a cultiva principiile Suveranului, Familia Regală s-a deplasat, în această toamnă, în Marea Britanie, în Italia, în Germania și în Croația, țări în care, alături de români, dar și de autoritățile locale, a celebrat centenarul nașterii Regelui Mihai sau a adus omagiu Reginei-Mamă Elena ori eroilor căzuți în bătălii pe pămînt străin.

Cu „Ora Regelui”, călătorim la Deva, la Brașov și la Sinaia, la Muzeul Național Peleș, dar și la Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” din Mogoșoaia, unde au fost pregătite expoziții din istoria Casei Regale Române.

„Ora Regelui” poate fi urmărită la TVR 1 – sâmbătă, 18 decembrie 2021, ora 14.30, iar la TVR Internaţional, în aceeaşi zi, de la 16.00. Telespectatorii TVR Moldova pot vedea ediţia joi, 23 decembrie 2021, ora 16.00.

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

credit foto: romaniaregala.ro

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:00 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Nadine Vlădescu-jurnalist TVR

*Predicţiile, între ştiinţă şi pseudoştiinţă

Invitaţi:

Prof. Adrian Mitroi, doctor in finante comportamentale,

Psiholog Radu Lecca,

Anca Dimancea, specialist Feng Shui

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Raluca Neagu, Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1